2010. március 5., péntek

Etalon kalács - Pillangótól

Megtörtént a nagy találkozás. Igen!!! Ez a kalács ISTENIIIII!!! Isteni frissen, melegen, isteni kihűlve, isteni kétnaposan!!! Szóval nem keresek tovább (mondjuk azért újdonságokra mindig vágyik az ember, tehát tuti fogok másfajtát is sütni) A kalács és anyósom mennyei lekvárjai is jól érzik együtt magukat, főleg a gyomrunkban :)))

Pillangó egy négy fős családra tervezett kalács adagját adta meg nekem, de mivel mi ketten vagyunk, ezért én feleztem az adagot, és szerintem egy ideig ezt is fogom használni.
Sajnos türelmetlen jellememből adódóan nem kelesztettem másodszor eleget, ezért picit szalonnás lett a vége, ahogy itt a képen is látjátok, de a következő már TÖKÉLETES lesz, mint Pillangóé.


Hozzávalók (2 főre)

  • 35-40 dkg langyos liszt
  • másfél bögre tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 - 2,5 dkg olvasztott vaj
  • 1-2 tojás sárgája
  • csipet só
  • másfél teáskanálnyi keserű kakaópor

Felfuttatom az élesztőt egy kevés langyos tejben a szokásos módon. A lisztet, a cukrot és a sót összekeverem, majd a felfuttatott élesztőt és a tojássárgákat hozzáöntjük, majd apránként a maradék langyos tejet is. A géppel szép hólyagosra dagasztjuk a masszát, majd amikor teljesen összedolgoztuk a tésztát, hozzáöntjük a langyos vajat. Tovább dagasztjuk. Amikor kész, a tésztát kettévesszük, és az egyikbe beledolgozzuk a kakaóport.
Kelesztjük, majd amikor megkelt, egy-egy rudat sodrunk a sárga és a barna tésztából, majd összetekerjük. Én püspökkenyér formában sütöttem, szilikonos sütőpapíron. Formázás után még egy kicsit hagytam kelni, majd tejjel lekentem és mehetett a sütőbe.
40-50 perc alatt 180 fokos sütőben sütöttem.



4 megjegyzés:

  1. Szuper lett a kalácsod!
    Én is hozok majd képeket az enyémről.

    VálaszTörlés
  2. Várom Nellike!
    Itt is boldog névnapot, véletlenül Pillangót köszöntöttem fel helyetted :))))

    VálaszTörlés
  3. :-) Nagyon szép lett a kalács.Örülök, hogy Nektek is ízlik. Pillangó

    VálaszTörlés