2010. március 10., szerda

Miss Pavlova járt nálunk

Már régóta szemezek a Pavlova tortával, sok helyen láttam, sokan megcsinálták. DolceVitánál láttam utoljára ezt a tortát, így az övét próbáltam ki. Talán az ő receptjéről hittem el azt, hogy ezt én is megtudom csinálni, hisz Kriszta eddigi összes receptje tökéletesen sikerült eddig (csokis-meggyes torta Peti szülinapjára, Tiramisu, rozmaringos-citromos csirke a könyvéből, stb. stb.)
Kapóra jött a mélyhűtő ürítési project. Tele vagyok lefagyasztott tojásfehérjével. Ezt sokan, sokféle képpen csinálják. Próbálkoztam már én is a zacskóval, nekem ez valahogy nem jött be, próbálkoztam, hogy egyben fagyasztok x darabot, de ahány recept, annyi tojásfehérje, és nem szeretem darabolni. Így maradtam a mini IKEA-s dobozokban való lefagyasztásban, majd onnan kipattintom, és beledobom egy nagy dobozba, ami megy vissza a mélybe. Sütéskor pedig annyi "kocka" tojásfehérjét veszek ki, amennyit a recept ír. Nekem ez a tökéletes megoldás.

Nagyon féltem ettől a tortától, így utólag már nem is értem, hogy miért? Egyetlen gondom volt csak, hogy ennél a receptnél fontos a pontos hőfok, és szerintem az én sütőm nem olyan hőfokon süt, mint ahogy a fokozatokhoz az fel van tüntetve. De nem baj, most nagyjából tudom, hogy mennyivel kell visszább vennem a fokozatot ahhoz, hogy ez a süti tökéletes legyen.

Merthogy lesz következő alkalom, több okból is. 1. Még mindig sok tojásfehérjém van. 2. Isteni finom ez a torta. 3. egyszerűen elkészíthető, nem egy macerás dolog.


Hozzávalók:
  • 4 szobahőmérsékletű tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 evőkanál ecet (10%)
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Kezdjük felverni a tojásfehérjéket egy csipet sóval, majd apránként kezdjük el hozzáadni a porcukrot és a barna cukrot. Ezalatt nagy fokozaton verjük a fehérjét, amíg kemény és fényes nem lesz. Ezután keverjük bele óvatosan az ecetet és a keményítőt, majd a kakaóport. Én ezt már csak kézi habverővel, óvatos mozdulatokkal tettem.



Amikor összedolgoztam, szilikonos sütőpapírt tettem egy tepsibe, lekentem olajjal, és egy kb. 20 centis átmérőjű kört formáztam a tojásfehérjés masszából.
A sütőt 120 fokra állítom, és kb. 65-70 perc alatt megsütöm, szárítom a tésztát. Ne nyitogassuk a sütőajtót, miután lejárt a sütési idő, még nem vettem ki, hanem a sütőajtót résnyire nyitva hagytam pihenni egy kicsit a tortát.

Majd sok-sok finom tejszínhabot pakoltam a tetejére, arra gyümölcsök és reszelt étcsoki.



Szerintetek mennyi idő alatt ettük meg??? ;)

5 megjegyzés:

  1. Szia Hugi! Hú ezt én is megsütöm majd!
    Nagyon jól néz ki!!!! Anikó

    VálaszTörlés
  2. Szia Anikó!
    Próbáld ki, finiiii :)
    Kíváncsi vagyok rá :)

    Pusz
    Hugi

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett!

    Köszönöm, hogy olvasóm lettél :)

    VálaszTörlés
  4. Garffyka!
    Én is köszönöm, hogy itt vagy nálam :))

    VálaszTörlés
  5. Hugi!Szupi jól néz ki!!!Finom volt?

    VálaszTörlés