2010. július 10., szombat

Lepénykenyér minden jóval



Maimóninál találtam ezt a receptet. Ami megfogott benne, hogy reggeliként és vacsoraként elsüthető. Előre összerakhatóak az összetevők, mivel a tésztát begyúrom akár este, és reggel már munka előtt csak összerakok három szendvicskét belőle (Petinek kettő, nekem egy), és sokáig eláll begyúrva. Ami még nagyon jó benne, hogy kiváló maradék eltüntető.
Ritkán eszünk felvágottat, mivel abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy apumék gyakran csinálnak házi kolbászt, én rendszeresen sütök le májat hájjal, így lesz finom zsíros kenyér zöldséggel akár. Ha veszünk viszont felvágottat (a sonka a kedvencünk) gyakran elfeledkezünk róla... Szóval ezért is jött jól ez a recept.

Hozzávalók:
3,5 dl meleg folyadék (tej, víz-tej, savó tetszés szerint,
1tk cukor,
2,5dkg élesztő
20 dkg kukoricaliszt
10 dkg rétesliszt
30 dkg liszt
2ek olívaolaj
1tk só

Az összes hozzávalót összekeverjük (az élesztőt felfuttatjuk előtte a folyadékban cukorral). Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Majd kelesztjük, kb. 1 órát. Ha nem azonnal használjuk fel, akkor hűtőbe rakva akár 3-4 napig is eláll (nálunk eddig tartott ki ez az adag). A liszteket lehet variálni, Móninál pl. durumliszt volt 30 dkg, én ezt helyettesítettem rétesliszttel és kukoricaliszttel.

A tésztából tenyérnyi kis golyókat formálunk, majd kerekre nyújtjuk, és palacsinta sütőben az egyik oldalát megsütjük. A megsütött oldalt töltjük meg minden jóval, majd kettőbe hajtjuk, és mind a két oldalát megsütjük.

Töltelék bármi lehet, a lényeg, reszelt sajt legyen benne! Attól lesz finom nyúlósan szaftos a belseje.
Nálunk a következők készültek:
- sajtos-sonkás-paradicsomos-mustáros
- sajtos-fetás-újhagymás-snidlinges
- sajtos-tonhalas-fetás-snidlinges-paradicsomos
- sajtos-tonhalas-snidlinges-tejfölös-paradicsomos (ez volt nekem a legfinomabb!!)






Összefoglalásképp: tökéletes reggeli és vacsora fogás. Csomagolható munkahelyre, iskolába, utazásra.

2 megjegyzés: