2010. július 4., vasárnap

Eperlekvár



Kissé késve ugyan, de hoztam az eperföldön szedett gyümölcsök végtermékét is, a lekvárt. Az eredeti Horváth Ilonától ered, de mi csökkentettünk a cukor mennyiségén, mert a gyümölcs olyan hihetetlen édes volt, hogy kár lett volna a sok cukorért.

Hozzávalók:
eper; eper kilójához 40dkg cukor, minimális szalicil.

Az epreket lecsumázom, majd alaposan megmosom őket, hogy minden szennyeződést el távolítsak. Majd apránként botmixerrel pürésítem, de úgy, hogy azért maradjanak benne nagyon darabok is. A pürésített gyümölcsöket egy nagy lábasba (akarom mondani óriás lábasba) rakom, majd kis lángon el kell kezdeni főzni addig, amíg el nem kezd forrni. Majd ezután mehet bele a cukor, és itt már csak addig kell főzni, amíg el nem kezd sűrűsödni. Mi kétszer főztünk két napon belül, összesen 12 kg epret dolgoztunk fel. Nem mondom, sok landolt a szánkban is, tuti. A szalicilt az eredeti recept nem írta, de gyakori befőző ismerősök tanácsára raktunk negyed csomagnyit a kondérba, majd az üvegekben levő lekvárok tetejére is.










Alaposan kifertőtlenített befőttesüvegekbe merjük a lekvárt, pici szalicil a tetejére. Majd sok-sok pokróc alatt bedunsztolom.

1 megjegyzés: