2010. december 12., vasárnap

Torta della nonna ai pinoli - DV


DolceVita könyvét gyakran használom, kiemelt helye van a szakácskönyveim között.
A Tiramisu, a Pizza tészta az ő receptje alapján készül a konyhámban. Csináltam már tőle egyszerű grillezett húsokat, tésztákat.

Most ismét desszertet sütöttem tőle, névnapom alkalmából elkészítettem Nagyi citromos, fenyőmagos tortáját.

Hozzávalók:
A krémhez: 5dkg liszt, 5dl tej, 1 citrom reszelt héja, 5 tojássárgája, 10dkg cukor, 5dkg vaj.
A tésztához: 35dkg liszt, 10dkg cukor, 10dkg vaj, fél zacskó sütőpor, egy egész tojás, egy tojássárgája, egy citrom héja, egy csipet só.
Tetejére: 5dkg fenyőmag, porcukor

Először a krémet csinálom meg. Felforralom a tejet a citrom héjával. A tojássárgákat habosra keverem a cukorral, majd hozzákeverem a lisztet úgy, hogy csomómentes legyen. A tej alatt takarékra rakom a lángot, és belecsurgatom a tojásos keveréket, lassan főzöm addig, amíg sűrű krémet kapunk. Ezután belekeverem a vajat, eldolgozom, és hűtőbe teszem 2-3 órára.

A tésztához a lisztet elkeverem a cukorral, vajjal, sütőporral, az egész tojással és a tojássárgájával, a citromhéjjal és a csipet sóval.
Összegyúrom, majd pihentetem egy órát a hűtőben.

Az eredeti recept szerint 26-28 centis tortaformában kell kisütni, de nekem nem lett olyan magas ezzel a mérettel, így én a következő alkalommal ettől kisebb tortaformát fogok használni.
A formát kivajazom, majd liszttel meghintem.
A tészta 2/3-át kinyújtom úgy, hogy perem is legyen a tésztából a formában. Ebbe beletöltöm a kihűlt krémet, majd a tészta 1/3-ából a tetejére nyújtok egy vékony lapot. A széleket összenyomkodom.

A fenyőmag mehet a tészta tetejére, majd 180 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütöm. Ha kihűlt, porcukorral meghintem.

1 megjegyzés: