2010. május 8., szombat

Sült spárga és kakukkfüves krumpli

Nagy spárga őrület kezdődött nálunk, kezdem úgy látni, hogy amíg csak lehet, beiktatom a menü sorba. Chili&Vaniliánál találtam erre a remek, gyors kis receptre. Mivel a spárgával kapcsolatban semmi tapasztalatom nincs még, így nem tudom, hogy mivel passzol össze, szóval szorosan tartom a leírtakat, nem ugrálok :)
Hála a jó égnek a nálam jóval tapasztaltabbak leírják, hogy mit nem szabad és mit szabad a spárgával csinálni. Kaptam egy jó kis ötletet is, miszerint a sült spárgát olvasztott vaj és egy kis barna cukorral meglocsolva sokkal finomabb... mivel most ettem életemben először sült spárgát, így nem tudom, hogy milyen lett volna nélküle, de vele... óóóó, egy szó hagyta csak el a számat, amikor beleharaptam, "Istenem"... aztán szaladtam ki Petihez, egy darab gőzőlgő spárgával, hogy Ő is megkóstolhassa...
Ez a recept, amit elkészítettem, egyik legjobb elkészített ételem, most így érzem legalábbis. Könnyű, egyszerű, és pont ebben rejlik nagyszerű mivolta. A spárga és a kakukkfüves krumpli, a citromhéjjal... ezt meg kell kóstolni, érdemes! Kezdő konyhatündérek, figyelem!!!! Ezt bárki megcsinálja! Szőke!!! Következő edzésen kéretik beszámolni az eredményről ;)


Hozzávalók:
  • zöld és fehér spárga vegyesen, nekem most csak fehér volt (50-50dkg)
  • 50 dkg apró szemű burgonya
  • 25dkg koktélparadicsom
  • friss kakukkfű, só, bors
  • olíva olaj
  • 12 gerezd fokhagyma
  • 1ek vaj + barna cukor
  • parmezán, friss petrezselyem, citromhéj

Sütőt előmelegítjük 220fokra. A burgonyát megmossuk, majd negyedeljük, összeforgatjuk olívával, sózzuk, borsozzuk, alufóliával kibélelt tepsibe terítjük, a fokhagymákat mellé dobáljuk, majd a feldarabolt kakukkfűvel megszórjuk. Ezután mehet a sütőbe. Amíg sül, a spárga fás részeit levágjuk, majd feldaraboljuk. Alufóliával kibélelt tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, majd olvasztott vajon felfuttatjuk a barna cukrot és ezzel a keverékkel meglocsoljuk a spárgát.
A krumpli mellé rakjuk a spárgát, külön tepsibe természetesen. Nagyjából a krumplinak 40-50 perc kell, a spárgának elég 15-20 is, tehát a fenn maradó 15 percben tegyük a krumpli után.

Amikor megsült mind a kettő, összekeverjük, a koktélparadicsomokat beledaraboljuk, ráreszeljük a citromhéjat, parmezánnal és petrezselyemmel megszórjuk.


Ez lehet akár köret is, de tökéletes egy könnyű ebédnek is. Mivel nekem volt itthon felhasználásra váró csirke mellem, így azt adtam mellé.
A csirkemellet mogyoró olajba forgattam, majd só, bors, és csirkefűszer keveréket raktam rá. Mivel nem a hús volt a hangsúlyos, így nem foglalkoztam vele annyit.

5 megjegyzés: