2011. november 20., vasárnap

Mézeskalács



A gyerekekkel elkezdtük az adventi készülődést. Első körben egy adventi naptárt készítettünk, amihez ma a mézeskalács figurákat sütöttük ki és a számokat ráírókáztuk.

Ezt a mézeskalács receptet régóta használom, szerintem már 3-4 karácsonyt végig sütöttem vele. Nem kell puhítani, finom és egyszerű megcsinálni. A recept eredeti neve finn mézeskalács és a Nők Lapja Cafe süssünk-főzzünk topicjáról való. Az eredeti beírót nem írtam fel, így ha bárki ráismer a receptjére, akkor jelezze és pótolom.


Hozzávalók:
1kg liszt, 30dkg margarin, 30dkg cukor, 3 egész tojás, 25dkg méz, 2 kávéskanál őrült fahéj, 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 2 kávéskanál szerecsendió, 1 kávéskanál reszelt narancshéj, 3 kávéskanál szódabikarbóna.

A lisztet összekeverem a szódabikarbónával. A mézet és a fűszereket összefőzöm, majd hozzáadom a margarint és addig keverem, amíg ki nem hűl. A tojásokat habosra keverem a cukorral.
A három keveréket összedolgozom, hűtőben állni hagyom, majd 1/2cm-re nyújtom, kiszaggatom és 170 fokon sütöm kb. 10 percet. Az írókázás előtt hagyom hűlni.

Az íróka elkészítése:
1 tojásfehérje, 12dkg porcukor (nagyobb tojás esetén 15dkg).

A fehérjét egy csipet sóval felverem, és amikor már kemény, hozzáadom a porcukrot és magasabb fokozaton addig verem, amíg fényes massza nem lesz.





Magát az írókázást még tanulnunk kell, egyenlőre zacskóval csináljuk, de még utánajárok a komolyabb eszközöknek is.
Az adventi naptár fotója jövőhéten jön, akkor már készen összerakva természetesen.

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    A körjátékban neked kellene ajándékot küldenem.Megírnád a címedet a köv.címre:geradani55@freemail.hu
    Köszi!Üdv:Mónika

    VálaszTörlés