2011. november 13., vasárnap

Marokkói kiruccanás


Ma egy ebéd erejére kiruccanást tartottunk. És nem is volt messze. 2-kor még a kanapén ültem, és most már megint itt ülök. Közben pedig Marokkóban jártam ebédelni.
Nem ismerem a marokkói kultúrát, ízeket. Ha magam elé kéne képzelnem a piacát, akkor a színek dominálnának. Mustár-sárga, élénk vörös, barna. Ha valaki tudja, milyen egy marokkói piac, ossza meg velem. Az illatok nagyjából megvannak, hisz itt érzem a kezemen a fűszereket még mindig. Élénk fahéj, kurkuma... Hmmmm... mennyei.

Egy receptes újságban találtam ezt a jó kis receptet, ami megfogott a fotójával, úgy gondoltam, kipróbálom. Nem bántuk meg. Az egész lakás illatozik a fűszerektől, még mindig!!! A hús omlós, könnyed, és az ember nem érzi úgy az evés befejezte után, hogy durranásig ette magát.


Hozzávalók:
4 egész csirkecomb, 3 ek olívaolaj, 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1-1tk őrölt római kömény-koriander-gyömbér-kurkuma, 1/4-1/4 tk őrölt fahéj és csili, 1 csipet szerecsendió, só.
A lepénykenyérhez:
1/4tk szárított élesztő, 50dkg liszt, 0,8dl olívaolaj, só.


Először a lepénykenyeret csinálom meg. 2,5dl meleg vízben feloldom az élesztőt. A lisztet tálba szitálom, mélyedést csinálok a közepére, majd az 0,6dl olívát, a sót és az élesztős vizet beleöntve összedolgozom. Egy órára félrerakom, hogy megkeljen.
A csirkecombokat félbevágom, a bőrt lefejtem róla. A kétféle hagymát felaprítom, az olajon megfuttatom, majd hozzáadom a húst és pirítom pár percig. Felöntöm 4dl vízzel, hozzáadom a fűszereket és felforralom. Lefedve kis lángon puhára párolom.
A lepénykenyérkékhez a megkelt tésztát 6 részre osztom, vékony korongokat nyújtok belőle és olajozott tepsin megsütöm 220 fokos sütőben.

A lepénykenyérrel remekül lehet tunkolni a szaftot.


Forrás: Blikk nők konyha 2011/11.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése