2013. november 19., kedd

Bilonka Mézespuszija




Ahogyan a címben is írtam, nem a saját receptem osztom most meg, hanem egy általam nagyon régóta használt Nők Lapja Cafe-s receptet, amit Bilonka osztott meg.
Ha karácsony, akkor mézes puszedli, és csak Bilonka mézese jöhet szóba.

Most hétvégén csaptunk a csajokkal egy kis mézesezést. Sütöttünk mézeskalácsot, írókáztunk és sütöttünk mézes puszedlit is.

Egy adagot meg is ettünk, szóval a héten újra kell sütnöm :)


Hozzávalók:
3 tojás sárgája, 1 egész tojás, 15 dkg porcukor, 25 dkg méz, 5 dkg zsír, 4 ek tejföl, 2 tk vaníliás cukor, másfél tk őrölt fahéj, fél tk őrölt szegfűszeg, fél tk gyömbér, 60 dkg liszt, 2 tk szódabikarbóna.

A 3 tojássárgáját és az egész tojást kikeverem 15 dkg porcukorral. 25 dkg mézet az 5 dkg zsírral takarék lángon meglangyosítok, hogy egyneművé váljanak. A méz és zsír keverékét a tojásos keverékhez adom, majd a 4 evőkanál tejfölt és a vaníliás cukrot, és a fűszereket.
A lisztet összekeverem a szódabikarbónával, és összedolgozom a fűszeres keverékkel. 
Hűtőbe teszem, érdemes egy napra, de csináltam már 3 órás pihentetéssel is.

Sütés: golyócskákat formázok, ki vizes kézzel szereti, ki kanállal. 160 fokon 10-12 perc alatt készre sütöm.

Ha szeretnél mázat csinálni rá, akkor 3 tojásfehérjéből habot verhetsz, pici sót ne hagyd ki. 25 dkg porcukorral vered tovább, amikor már félig kemény. Ízesítheted is a fehérjét (egyes esetekben ez színezi is): kakaó, fahér, citromhéj.

3 megjegyzés:

  1. Jó, hogy eszembe juttattad, Hugi!:-)

    VálaszTörlés
  2. Hugi, a zsírt mivel helyettesítenéd? Tudod, a szép szőke hercegem vega.. Két éve lelkesen ette a puszedlidet, eszünkbe se jutott, hogy ő azt nem ehet :) Vagy tegyek bele és legyen az enyém és a Lánykáé az egész adag? :D

    VálaszTörlés
  3. Idén is csak ez a puszedli jöhet szóba :), már várja a Kisherceget, hogy hazajöjjön az oviból, és nekikezdjünk! Puszi érte

    VálaszTörlés