2012. április 13., péntek

Sonkás rakott tészta



 Jelentkezzen, aki mostanában nem a maradék sonka és főtt tojás készletek elhasználására keres recepteket. Konkrétan mi a főtt sonkából nem is ettünk, mert amit az ünnepi asztalra tettem, azt Anyutól kaptam. 

Strawberrynél találtam egy jó kis sonkás tészta receptet, ami Náluk családi hagyomány, nálunk is gyakori vendég lesz, mert gyors és finom. Náluk gépsonkával készül, én a maradék főtt sonkát raktam bele. 

Hozzávalók:
25dkg kockatészta, 25dkg főtt sonka, 3-4 főtt tojás, 5dkg vaj, 3 csapott evőkanál liszt, 3dl tej, só, fehérbors, szerecsendió, 3dl tejföl, 30dkg trappista sajt.


A tésztát forrásban levő vízben 5 percet főzöm, nem kell teljesen megfőzni, mivel a szószban még főni fog.
A sonkát és a tojást feldarabolom. A vajat habzásig hevítem, a lisztet hozzáadom és aranyszínűre pirítom. Leveszem a tűzről és a tejet apránként hozzáadom. Csomómentesre keverem, majd visszarakom a tűzre, fűszerezem és folyamatos kevergetés mellett besűrítem. 
Leveszem a tűzről és kissé hűlni hagyom, majd belekeverem a tejfölt.
Kivajazok egy közepes jénai edényt és a tészta felét belerakom, rá a sonka, tojás és a besameles szósz. Jöhet rá a tészta másik fele, sonka, tojás és a maradék besameles szósz. A tetejét megszórom reszelt sajttal.
Sütőben 180fokon sütöm addig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.


2 megjegyzés:

  1. Hugi, a húsvéti menüsort is megkóstolnám, és zárhatná a sort a sonkás tészta!:-)
    Nagyon ügyes vagy! :-)

    VálaszTörlés
  2. Szia Anikó!
    Köszönöm. :)
    Azért a Ti húsvéti menütöknél is lettem volna vendég :)
    Remélem jobban vagy :)

    VálaszTörlés