2012. február 13., hétfő

Kozmetika a konyhából - arcradír

Szenvedélyesen szeretem a természetes dolgokat. A konyhában, a fürdőben, a lakásban, a kertben.
Törekszem arra, hogy minél kevesebb kémiai anyag, vegyszer legyen a közelünkben. A takarítást több-kevesebb sikerrel már természetes anyagokkal végzem (ecet, citromlé, szódabikarbóna), a konyhában nem- vagy csak kevés tartósítószeres dolog fordul meg, a kozmetikumaimat is folyamatosan cserélem le természetes dolgokra. Alapból a túlzottan illatos dolgokat nem szeretem, mondjuk ennek inkább egészségügyi háttere van: migrénes vagyok, és ha jön a fájdalom, az illatok csak tovább ingerelnek. Így öblítés is csak minimális illatosított dologgal. Legújabban ecettel öblítem ki a ruhákat, néha egy kis illóolajjal vegyítve.
Tegnap FB-on Lukrécia kencéi között találtam egy egyszerű arcradír receptet, így este már ki is próbáltam.

Az olíva olaj nagyon jó érzetet ad a bőrnek, nem húzódott utána, a barna cukor pedig tökéletesen leradírozta a bőröm. Az adagot kicsit elméreteztem, mivel én részenként egy evőkanálnyit számoltam, de bőven elég lett volna kiskanállal mérni a részeket. Nem baj, ma elhasználom testradírnak :)))

A recept a fotón ;)


Mivel találtam jó pár receptet az elmúlt időszakban, ezeket folyamatosan tesztelem, és megosztom Veletek.  Ha bármilyen hasonló trükkötök van, akkor osszátok meg velem :)

2012. február 12., vasárnap

Afrikai harcsafilé pácolva



Megjelent a Kifőztük magazin 2012 februári száma. Nagyon jó receptek vannak benne ismételten. Eddig is nézegettem, olvasgattam, de valamiért nem próbáltam ki őket, mármint a régebben megjelentekből. Most azonban annyira egy hullámhosszon voltam az újságban levő receptekkel, hogy nem bírtam kihagyni őket.

Elsőnek a szokásos hétvégi hal napunkra próbáltam ki egy receptet Petrától.
Gyors és egyszerű recept, szerintem bármilyen tengeri hallal el lehet készíteni.

Receptet nem teszek fel, mivel az egy az egyben megegyezik a magazinban megjelentekkel. Fogadjátok szeretettel a képeket.

2012. február 11., szombat

Jön már a tavasz?

Díjat kaptam Anikótól.Köszönöm szépen. Elnézést, hogy ilyen későn rakom ki, eddig nem volt időm rá :) Köszönöm ezt a napsütést ebben a hidegben, jöhetne már a napocska :)




A szabályok:

Vedd át a díjat! megvolt ;)
Tedd ki a blogodra! megvolt ;)
Köszönd meg akitől kaptad! megvolt ;)
Add tovább 4 blogtásadnak! Ezt nem fogom 100%-osan teljesíteni, szerintem sokan megkapták már, mire én kitettem, így 3 ismerős bloggernek adom, igaz, ez csak két blogot jelent, hisz az egyik blogot ketten vezetik.
És írj magadról 3 dolgot!
- ez a legnehezebb, hisz annyi minden jut eszébe az embernek, ha ilyet szegeznek neki, de ha ezt le is kell írni, nem tudom, hogy mi lehet fontos???
szavak jutottak eszembe, így ezeket írom le:
kos vagyok kos aszcendenssel, röplabda, főzés, Telenor.

Tudom, hogy ez négy dolog, de nálam ezek erősen összefüggnek, és ezek én vagyok. Az első erősen jellemez engem, minden jellemző rám, ami a kos jegyűekre igaz, sok ügyfél nekem szegezte már a kérdést. Csak nem kos a kedves hölgy? Deeee, nagyon is az :))) És imádom, nem is szeretnék más lenni.
Röplabda: 10 éves korom óta kíséri életem. Amiben jó vagyok ezen sport terén, az pont a kos jellem miatt van. Pörgős és gyors vagyok, és ez jól jön ebben a sportban.
Főzés: hát persze, hisz gasztro blogot vezetek. Ha nem is túl aktívan, de akkor is vezetem. Nem saját recepteteket hozok, de mivel ez az én gyűjteményem, ezért a számomra kedves talált recepteket itt kell összegyűjteni. Mostanában kicsit egyhangú a blog, mert a megszokott ételeket főzöm, és lassan készülünk a diétára, nekem 4 kilótól, P.-nek tíztől kell megszabadulni. Igaz, ezt inkább mozgással szeretnénk elérni, de azért az ételeket is lazábbra szeretném venni, ami a tavasz közeledtével könnyebb is lesz.
Telenor: 7 éve vagyok része a cégnek, és élvezem. Szerintem ezt is a temperamentumomnak köszönhetem :))) Sokszor nekem szegezik, hogy maximalista vagyok és munkamániás, de ez miért gond, ha az ember szereti csinálni azt,ami a munkája? Sok tanulni valót ad nekem, ami a jellememet is fejleszti, csak előnyöm származhat belőle :)

Ez lettem volna én. Végül egész kerek sztori kerekedett belőle :)))


Bloggerek, akiknek átadom a díjat:
Cápa és Panda az Állatkert Londonban blogot vezeti.
Berni, aki a Bernie's kreatív blogot vezeti.

Akkor legyen szép napsütéses napja mindenkinek :)



2012. február 5., vasárnap

Almás csigafánk




Fánkszezon van, én egyfolytában fánkról beszélek, fánkrecepteket keresgélek, és közben nem csinálom meg őket. Most viszont a hétvégi hóesés rengeteg időt adott nekem, nem tudtunk volna menni sehova, ha akartunk volna sem. Így maradt a konyha, és megcsinálhattam egy jó kis receptet. A munkahelyemen az egyik "pékségben" egy ideig lehetett kapni kakaós csiga mintára fánkot, almás töltelékkel. Most ehhez hasonlót találtam, ízre még nem az igazi, de majd továbbfejlesztem és akkor meglesz az íz.

Hozzávalók:
60dkg liszt, 4dkg élesztő, 2dl tej, 4 evőkanál cukor, 6dkg vaj, só, 1 kiskanál fahéj, 4 tojássárgája, 3 alma, 1 citrom, porcukor a tetejére.

Az élesztőt felfuttatom a tejben, majd a citromot és almát kivéve az összes hozzávalót összedolgozom. Rugalmas tésztát gyúrok belőlük. Az almát lereszelem, meglocsolom a citromlével, majd a tésztába dolgozom.
Letakarva a kétszeresére kelesztem, majd kisujjnyi vastagságúra sodrom a tésztát, és csigákat csinálok belőlük.


Lehet forró olajban kisütni, vagy 200fokos sütőben tepsiben. Én sütőben csináltam, és nem volt annyira olajos. A tepsibe sütőpapírt rakok, megkenem olajjal, és a csigákat rárakom, majd kisütöm. Mivel a csigák nőni fognak, így kellő távolságba kell rakni egymástól őket.

Csirkemell mustármártással



A hétvégén nem mozdultunk ki itthonról. Jó érzés volt bent tevékenykedni, és bámulni kifelé az ablakon, ahogy hullik egész nap a hó. Természetesen így a konyhában is alkottam. A Vidék Ízében P. talált egy Neki tetsző receptet, kérte, hogy ez legyen ma az ebéd. Mire elkészült, már nekem is tetszett :))
Amit mindenképpen tanulnom kell: a húsba üreget gyártani, úgymond felszúrni :))


Hozzávalók:
2 nagy csirkemellfilé, 10dkg trappista, 10dkg márványsajt, 10dkg gépsonka, 2 ek olaj, 1 marék friss bazsalikom, 10db fekete olajbogyó (nálunk ez kimaradt).
Mustármártáshoz:
4 evőkanál magos dijoni mustár, 1 evőkanál liszt, 3dl víz, 2dl tejszín, só, bors.

A csirkemelleket félbevágom, majd zsebet csinálok bele úgy, hogy a késsel felszúrom hosszában. A húst besózom, borsozom, majd félrerakom.
A sajtokat lereszelem, majd a  gépsonkát, bazsalikomot és az olajbogyót beledolgozom. Én késes aprítóban dolgoztam össze őket.
A csirkemellekbe töltöm a tölteléket, majd 2 evőkanál felforrósított olajon mind a két oldalát megsütöm kb. 5-5 perc alatt. A húsokat kiveszem az edényből, majd a visszamaradt zsiradékon a mustárt megmelegítem, a liszttel meghintem és elkeverem benne. Felöntöm a vízzel és a tejszínnel, összeforralom.
Előre melegített sütőben (kb. 160-170fok) a mustármártásban tovább sütöm a húsokat kb. 20 percig.

2012. január 22., vasárnap

Harcsapaprikás


A heti hal adagunkat most kicsit magyarosra csináltam. A kolléganőm hozott be a héten magában ebédre harcsapaprikást és ez eszembe juttatta, hogy az afrikai harcsafilét nem csak sütni lehet, hanem szószosan is jó lesz. Kóstolgatás közben beugrott, hogy ebbe még egy kis gomba is mehetne, akkor már kicsit bakonyis lesz.

Hozzávalók 2 személyre:
1 szelet nyúzott afrikai harcsafilé (kb. 40dkg), 1 fej hagyma, só, bors, darált paprika, tejföl (kb. 2dl), keményítő, olíva olaj.

A harcsát centis kockákra vágom. Az olajon megfuttatott hagymát pirospaprikával hintem, a harcsát rárakom, megpirítom, sózom, borsozom majd kevés vízzel felöntöm, és a darált paprikával ízesítem még. Takaréklángra rakom, és fedő alatt puhára főzöm.
Amikor megpuhult, a tejfölt a keményítővel csomómentesre keverem, majd ezzel behabarom a paprikást. Aki hígabb szafttal szereti, az a keményítőt kihagyhatja belőle, én szeretem a sűrű szaftot a paprikásokon.

Galuskával, tésztával tálalom.


2012. január 21., szombat

Négysajtos cukkini

Vágyunk a húsmentes fogásokra a karácsonyi tömős fogások után.

Sikerült rátalálni Nikinél erre a cukkinis fogásra. Nálunk kicsit felturbózva, más névvel szerepel, de a lényegen nem változtat, ISTENI. Nem az olcsóbb fogások közé tartozik, főleg így télen, de tökéletes húsmentes napokra.

Hozzávalók:
2 közepes cukkini, 1 doboz sajtkrém (12,5dkg), 4-5 dkg gorgonzola, 3-5 dkg parmezán, 10 dkg trappista, só, bors, kakukkfű.

A cukkinik közepét kikaparom, besózom. Sütőt 180 fokra előmelegítem.
A sajtkrémet, gorgonzolát, trappistát és a fűszereket összekeverem, majd a kis cukkinihajókat megtöltöm vele. Tetejére parmezánt reszelek, majd mehet be a sütőbe.

Párolt rizzsel tálalom.



Ugye milyen egyszerű?