2011. március 20., vasárnap

Mogyorós püspökkenyér


Mézeskalács oldalán találtam a minap az alapját a ma elkészültnek. De én nem szeretem a mazsolát és aszalt gyümölcs sem volt itthon, így csak az alapot hagytam meg, és átvariáltam a belevalókat. Került bele mogyoró és finom étcsoki, így az alapszín is inkább csokis lett.

Hozzávalók:
6 tojásfehérje, 15dkg porcukor, 10dkg liszt, 15dkg mogyoró, 5dkg barna cukor, 5-8dkg étcsoki.

Csokimáz hozzávalói:
3 evőkanál holland kakaópor, 3evőkanál porcukor, víz, vaj.

A mogyorót durvára, darabosra darálom, majd egy serpenyőben megpirítom, majd barna cukorral tovább keverem, amíg a cukor el nem kezd karamellizálódni. A tojásfehérjét elkezdem felverni, majd amikor már kemény, belekeverem a porcukrot, és tovább verem, addig, amíg szép fényes nem lesz. Ha fejjel lefelé fordítom, és nem esik ki, sőt, meg sem mozdul a massza, akkor tökéletes. A csokit apróra töröm, majd a mogyoróval együtt beleforgatom a fehérjés masszába. Majd ezután a lisztet is óvatosan beledolgozom. Kivajazott formába öntöm és 150 fokon sütöm 45-50 percig, tűpróbával nézem, mikor jó.

A csokimázat akkor kezdem el csinálni, amikor már rácson pihen a süti. A kakaóport összekeverem a cukorral, vizet engedek rá (kb. 1dl), összekeverem, majd tűzön besűrítem őket. Ezek után 3-4 dkg vajat belekeverek, összedolgozom, és megvárom, amíg kicsit kihűl, majd a sütire kenem.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett!! Tetszik, hogy a mogyoróval együtt karamellizáltad a cukrot, legközelebb én is kipróbálom így sokkal egyszerűbb.

    VálaszTörlés
  2. Nem írtad meg mennyit utaljak :)majd a g-mailre köszi

    VálaszTörlés
  3. Kedves Hugi!
    Nagyon boldog húsvétot kívánok Nektek szeretettel!Puszi

    VálaszTörlés