2011. január 13., csütörtök

Kakaós csiga


Az elmúlt két hétben új blogokat fedeztem fel, amiket/akiket eddig is ismertem, de sosem voltam aktív olvasójuk. Amikor olyan oldalt fedezek fel, ami tetszik, azt végigolvasom, az elejétől, így megismerve a személyiségét is a bloggernek. És természetesen bőszen mentegetem a recepteket is ilyenkor.

Szerintem egy ideig sok ilyen receptet fogok hozni, amiket tőlük szereztem, természetesen a forrás megjelölésével, ahogy az szabályos :)


Kakaós csiga / Macikonyha

Hozzávalók:
50dkg liszt, 7dkg puha vaj, 2tk szárított élesztő, 3dl tej, csipet só, 1 tojássárgája, 4 evőkanál cukor.

A recept eredetileg úgy szólt, hogy kenyérsütőben a dagasztó programban dolgozzuk össze a tészta hozzávalóit, majd a ruganyos tésztát kézzel még dolgozzuk át és kelesszük formázás előtt.
Nekem nincs kenyérsütőm (kezdem úgy érezni, hogy nincs is rá szükségem), ezért én a hozzávalókat a spirálos karral bedagasztottam, majd kelesztettem. Viszont nem abban az iramban kelt, ahogy én szerettem volna, így azt ajánlom, hogy az élesztőt tejben fel kell futtatni, majd úgy összedolgozni a többi hozzávalóval.

Amikor megkelt, egy nagy téglalapot gyúrtam belőle, vastagságra nagyjából félcentisre nyújtottam, majd megkentem olvasztott vajjal, és megszórtam 3 evőkanál kakaópor és egy bögre cukor keverékével. Szorosan feltekertem, majd két másfél centis szeletekre vágtam a tekercset.

Szilikonos sütőpapírt raktam a tepsikre, majd ezekre sorakoztattam a felszeletelt csigákat, és 175fokra melegített sütőben nagyjából 10-12 percet sütöttem. Ezek után másfél evőkanál olvasztott vaj és másfél dl tej keverékével meglocsolgattam a kis csigákat, és visszatoltam a sütőbe, majd még 10 percet sütöttem.


Bevallom, nekem nem ez volt a legtökéletesebb kakaós csigám, de ezt is ki kellett próbálnom. Ízre egyébként nagyon finom, nekem inkább a töltelék volt túl erős. Van egy megszokott bejáratott receptem, amit szerintem meg fogok sütni még a nyár előtt. Ott jóval krémesebb a töltelék, ezért szeretem annyira.

1 megjegyzés: