2013. szeptember 8., vasárnap

Ketchup I.

Igen, még mindig paradicsom. A hétvégéink lassan már paradicsomba fulladnak, de én még élvezem. Peti már nem annyira :)))

Idén dolgozok fel először paradicsomot, de egyből nagy fába vágom a fejszémet, nem állok meg a lénél. Terveztem: lecsót, paradicsomszószt, pirosaranyat, ketchupot.

Mai nap is várt rám 7-8 kg pari, nagy elszántsággal nekikezdtem a ketchupnak 2,5 kg-ból, hogy a többiből lé készül, erre jól elszúrtam a hozzávalók mennyiségét, ugyanis az eredeti recept felét szerettem volna csak megcsinálni. Ezzel nem is lett volna gond, csak a cukrot nem feleztem meg :))) Olyan édes volt, hogy így nem volt értelme tovább csinálni, úgyhogy gyorsan megpucoltuk a másik felét a paradicsomnak, és újra főztünk egy adagot, csak ezt már cukormentesen, majd összeöntöttük.

Nem rossz ez a recept egyébként, de még nem ez az az íz, amire vártam. Megy még a további kísérletezés, ez a mostani pedig elfogy szerintem paradicsomszósznak pizzára, stb. 9 üveg lett belőle, szóval nem kevés.


Na, nézzük akkor a most elkészültet:

Hozzávalók 9 db 3 decis üveghez:
5 kg paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 12 gerezd fokhagyma, zsiradék az olaj pirításához, 3 dl almaecet, 1 kávéskanál: őrölt szegfűszeg - fahéj - bors, 2 kávéskanál só, 2 evőkanál mustár, eredeti recept szerint 30 dkg cukor; nálunk ez 15 dkg-ra fog csökkenni, eredeti recept szerint 10 dkg barna cukor, nálunk ez 5 dkg-ra fog csökkenni, zeller szár tetszés szerint (ez az eredeti receptben nem volt benne, azonban én szeretem az ízét, így belecsempésztem).

Elkészítés:
A paradicsomokat alaposan megmossuk, a hibákat, fehér részt kivágjuk, feldaraboljuk. A kétféle hagymát feldarabolom és zsiradékon üvegesre párolom, majd rárakom a feldarabolt paradicsomokat. Ízesítem a többi hozzávalóval és bő egy órát főzöm őket együtt sűrű kevergetés közepette. Ezután összeturmixolom és takarék lángon 3-4 órát főzöm, amíg be nem sűrűsödik.
Alaposan kifertőtlenített üvegekbe töltöm és még forrón száraz dunsztba rakom őket. Én 3 napig szoktam dunsztban hagyni az üvegeket, utána pakolom be a végleges helyükre.


Megjegyzések: 
- Érdemes a fazék alá tenni egy vaslapot, hogy ne kapjon oda az alja, sajnos az enyém 3 óra után mintha kozmált volna, így el kellett zárnunk a gázt és nem lett elég sűrű.
- Friss oreganót vagy bazsalikomot elviselt volna.
- A cukrot legközelebb az első főzés közepén fogom csak belerakni fokozatosan, mivel előfordulhat, hogy még a megfelezett adag is sok lesz nekünk.

Forrás: szekimama.blogspot.com és limarapeksege.blogspot.com


1 megjegyzés:

  1. Mi nagyon sok éve csinálunk ketchupot otthon, én nagyjából függő vagyok. Abban nem csak paradicsom van, hanem egyéb zöldségek is (pl zeller), illetve viszonylag erősebb a fűszerezése. Így évek óta nem veszünk ketchupot, csak nyár végén ki kell találni, mennyi lesz elég az egész télre/évre.

    VálaszTörlés