2013. szeptember 22., vasárnap

Fonott kalács
Az évek során kipróbáltam már jó pár kalács receptet, ezt, ezt, és ezt. Láthatjátok, voltak próbálkozásaim.
Mindegyiket másért szeretem, a kakaós kalácsot évente kétszer biztos megsütöm, mert azért az más kategória. Viszont általánosságban a kalácsokkal és minden kelttel az volt eddig a problémám, hogy nem tudtam szépen foszlósra, "szalonna mentesen" elkészíteni. Ízre egyikkel sem volt gond, a hiba valószínűleg az én készülékemben volt, a dagasztás során nem jól jártam el.

Nassoló Naplopó osztotta meg velünk a minap a 6-os fonással készült kalácsát, és annyira jó volt a kép, amit feltett, hogy nem bírtam ellenállni, meg különben is, drága a pékségben a kalács, sokat költünk pékségben. Tesztelem a lehetséges kiváltó lehetőségeket. Ez a recept átment a teszten ;)


Hozzávalók 2 kalácshoz (a pohár 2,5 dl)
1/4 pohár olaj, 1 pohár meleg víz, 1 dkg élesztő, 3 1/2 pohár liszt, 1/5 pohár cukor, 2 tojás, 1 kávéskanál só, vaníliás cukor tetszőlegesen, 1 tojás a kenéshez.

A nedves hozzávalókban elkeverem az élesztőt, majd a száraz hozzávalókat a nedvessel összeöntöm. 20 percig dagasztom, míg szép hólyagos nem lesz. Konyharuhával letakarom és 40 percig kelesztem.
2 részre osztom a megkelt tésztát, majd azokat 6 felé. (amennyiben hatos fonással szeretnéd megcsinálni, ha négyessel, akkor négyfelé). Formázzuk őket így, vagy így.

Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire teszem a kész kalácsokat és konyharuha alatt további 30 percet kelesztem. Sütőbe tolás előtt felvert tojással lekenem.
180 fokos sütőben 30 percig sütöm. (van, aki esküszik a hideg sütőben való indításra, ilyenkor az utolsó kelesztési idő rövidülhet is).

A sütőből kivéve vízzel lespriccelem és hűlés után fogyasztom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése