Másfél hónapja a paradicsom bűvöletében élünk.
Sajnos rövid volt a szezon ebből a szempontból is, július közepén tudtuk az első adagot leszedni és szeptember eleje óta már csak 2-3 szemek jönnek le a bokrokról. Azért ez 40 tő esetében elég gyér :(
Öcsémnél hála a jó égnek jóval több termett, így most ő is adott nekünk.
A paradicsomból eddig készült:
paradicsomlé
chilis-paradicsomlekvár
Ketchup
Aszalt paradicsom
Tervek még:
lecsó
ketchup
Most a paradicsomlé roppant bonyolult receptjét fogom leírni Nektek. :)
Szerintem mindenki hasonlóan csinálja, de igazából magamnak is írom le, hogy jövőre is emlékezzek rá.
Hozzávalók:
paradicsom
Az alaposan megmosott paradicsomot feldarabolom, (a fehér részt kivágom), egy fazékba öntöm, majd takarékon felforralom. Ez mennyiségtől függően 2-3 óra is lehet. Átlag 4-5 kilót szoktunk egyben befőzni, ezt 2 órán keresztül szoktuk forralni.
Amikor felforrt, leturmixolom a paradicsomokat és visszaöntöm a fazékba, hogy újra felforraljam.
Forrás után szűrőn keresztül az alaposan fertőtlenített üvegekbe öntöm. A szűrőt azért használom, mert én nem passzírozok és a héját sem szedem le.
A forró üvegeket egyből dunsztba teszem és három napig ott is hagyom, majd mehet a kamrapolcra.
5 kg paradicsomból 7-8 db 7 dl-es üveg lesz tele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése