2013. szeptember 10., kedd

Paradicsomlé

Másfél hónapja a paradicsom bűvöletében élünk.
Sajnos rövid volt a szezon ebből a szempontból is, július közepén tudtuk az első adagot leszedni és szeptember eleje óta már csak 2-3 szemek jönnek le a bokrokról. Azért ez 40 tő esetében elég gyér :(

Öcsémnél hála a jó égnek jóval több termett, így most ő is adott nekünk.

A paradicsomból eddig készült:

paradicsomlé
chilis-paradicsomlekvár
Ketchup 
Aszalt paradicsom

Tervek még:
lecsó
ketchup

Most a paradicsomlé roppant bonyolult receptjét fogom leírni Nektek. :)
Szerintem mindenki hasonlóan csinálja, de igazából magamnak is írom le, hogy jövőre is emlékezzek rá.

Hozzávalók:
paradicsom

Az alaposan megmosott paradicsomot feldarabolom, (a fehér részt kivágom), egy fazékba öntöm, majd takarékon felforralom. Ez mennyiségtől függően 2-3 óra is lehet. Átlag 4-5 kilót szoktunk egyben befőzni, ezt 2 órán keresztül szoktuk forralni.
Amikor felforrt, leturmixolom a paradicsomokat és visszaöntöm a fazékba, hogy újra felforraljam.
Forrás után szűrőn keresztül az alaposan fertőtlenített üvegekbe öntöm. A szűrőt azért használom, mert én nem passzírozok és a héját sem szedem le.
A forró üvegeket egyből dunsztba teszem és három napig ott is hagyom, majd mehet a kamrapolcra.

5 kg paradicsomból 7-8 db 7 dl-es üveg lesz tele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése