2011. március 19., szombat

Gyros


Fahéj és Fetánál láttam azt a fajta gyrost, amit anno Zsuzsi barátnőmmel Korfun ettünk. Sült krumplival és tekercselve. Ma, amikor ettük, egyből feltörtek bennem az emlékek. Akkor ettem először gyrost, szerintem itthon még nem is volt elterjedve.

Hozzávalók:

Pita:
45dkg liszt, 2tk só, 1tk cukor, 1 szárított élesztő, 4ek olaj, 3dl víz.

A hozzávalókból tésztát gyúrok, majd nyolc felé szedem és duplájára kelesztem. Ezután 20cm-es köröket nyújtok belőlük, kicsit pihentetem, és mind a két oldalát 2-3 perc alatt megsütöm.
Feta ajánlja a fagyasztást is, én most nem teszteltem le, majd a következő alkalommal.
Ha előre kisütöm, akkor letakarva tárolom, amíg elő nem veszem a következő étkezésig.

Hús:
1 csirkemell filézve, só, bors, oregano, római kömény, pirospaprika, olívaolaj,

A csirkemelleket vékony csíkokra szeletem, majd a fűszerek keverékével együtt egy zacskóba rakom, olívával meglocsolom és jó alaposan összerázom, összenyomkodom. 2-3 órára hűtőbe rakom, majd kisütöm teflon edényben.

A pitát megtöltöm tzatzikivel, rakok rá húscsíkokat, lilahagymát, uborkát és paradicsomot. Sült krumpli csíkokat teszek az egész tetejére, majd megint csak meglocsolom tzatzikivel. Feltekerem.

Viszonylag gyorsan elkészült, bevallom, nekem jobban ízlett, mint a zsebes pitás. Talán az emlékek miatt? ;)

1 megjegyzés: