2010. augusztus 24., kedd

Görög fűszeres húsgombócok paradicsomszószban


Fahéj és Fetánál találtam meg ezt a receptet. A minap akadtam a blogjára, és annyira megtetszettek a receptek, hogy végigolvastam az ő blogját is, és bőszen jegyzeteltem, hogy mi az, amit nekem ki kéne próbálnom! Imádom Görögországot, a görög ízeket, és úgy gondolom, hogy így, rajta keresztül, talán az igazi ízeket fogom megtalálni. Persze igazi akkor lenne, ha ugyanazokkal az alapanyagokkal dolgozhatnék, amikkel Ő, azonban ez nem fog összejönni. Majd egy esetleges krétai nyaralásunkon megkísérlem a piacokon való vásárlást, majd az apartmanunkban egy kis főzőcskézést. Anno Horvátországban is ezt tettük, és nagyon jó volt. Azonban sajnos egyenlőre nem fenyeget semmilyen utazás, így megpróbálom kis otthonunkba becsempészni egy esetleges nyaralás ízeit.

Következzen hát az első görög próbálkozásom, ajánlom Hajninak, Ő is imádja a görög ízeket!

Hozzávalók:

A gombócokhoz: 50dkg darált hús (nálam sertés); 1 tojás; 1 szelet durvára darált szikkadt kenyér; aprított petrezselyem; só, bors, 1 teáskanál fahéj; olíva a sütéshez.

A szószhoz: 0,5l paradicsomszósz; 1 pohár vörösbor; 1 pohár víz; 1 fej vöröshagyma aprítva, só, bors, őrölt kömény; fahéj; olíva.

A gombóc hozzávalóit alaposan összedolgozom, majd kis hengereket formázok belőle, amit kevés olíván minden oldalukon világosbarnára sütök.

Gombócokat kiveszem a serpenyőből, és pici olívával még felöntve megfuttatom rajta a hagymát, fűszerezem, hozzáöntöm a paradicsomszószt, a vörösbort és a vizet, picit forralok rajta, majd mehetnek bele a gombócok. Alacsony fokozaton 1 órát főzöm. Fontos, hogy a szósz pont ellepje a gombóckákat. Akkor lesz kész, ha a szósz besűrűsödik.

Köretként most a rozmaringos burgonyát tálaltam hozzá, de mehet spagettivel is.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki. Ilyent még nem ettem, meg fogom próbálni köszi a receptet.

    VálaszTörlés
  2. Szia Jutka!
    Szerintem nagyon finom, és tartalmas étel. Sok féleképpen variálható a körete is.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Hugi! Ki is próbálom hamarosan :) Hajni

    VálaszTörlés