2013. december 17., kedd

Mogyorós csók
Virágnál találtam meg gyerekkorom kedvenc sütijét. Igaz, ezt mi nem házi verzióban ettük, hanem nagymamám vette mindig a boltban. Tényleg, lehet még kapni???

Amikor megláttam Virág facebook oldalán, egyből tudtam, hogy megcsinálom. Igaz, mogyoró nem volt itthon az első sütéshez, de dió igen, mivel Anyósom rendszeresen meglep minket vele, és csak csipegetéssel nem fogy. Na, az egész készletet elhasználtam :))) Jelentem, nincs diónk ;)


Hozzávalók:
5 tojásfehérje, 35 dkg porcukor, 35 dkg darált török mogyoró/dió, 1 kiskanál fahéj, 1 citrom reszelt héja.

Vízgőz fölött kemény habot verek a fehérjéből, majd apránként adagolom hozzá a porcukrot. Leveszem a gőzről és fakanállal vagy szilikonlapáttal körkörös mozdulatokkal beledolgozom a többi hozzávalót.
Kiskanállal halmokat rakok szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd 150 fokos sütőben 12-14 perc alatt kiszárítom őket.
Akkor jó, ha belül lágy, kívül roppanós.

Kétszer sütöttem, első alkalommal dióból, a második alkalommal török mogyoróból. Nekem a mogyorós az igazi, szerintem az is sikerült jobban, párom a dióst és a mogyoróst is a kedvencei közé sorolta. Bevallom, Neki csináltam igazán, megérdemli ;)

A diósról nem csináltam képet, arra nem voltam büszke, nagyon kis laposak lettek, a mogyorós meg egyáltalán nem hasonlított a Virágnál látott képekre. A különbség oka: a tojásfehérje felverésében volt. Először nem vertem túl keményre, egyből beleraktam a porcukrot, így nem lett nagyon kemény, inkább picit lágyabb anyagot kaptam. Második alkalommal, a mogyorósnál először felvertem a habot kőkeményre és utána kezdtem el beledolgozni a porcukrot. Így szebb lett az állag, de szerintem túlvertem a habot. Harmadjára már jó lesz ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése