2013. július 30., kedd

Savanyú, tejfölös-kapros tökleves



Szenvedélyesen szeretem a tökféléket. Sajnos még csak cukkini és patisszon van a kertünkben, azonban a piacon nagyon jó áron tudtam venni gyalult tököt egy nénitől. Finom, zsenge szálak, sok friss kaporral, kívánt egy új receptet, miután a sok éves kínlódás és sikertelenség után végre sikerült már finom tökfőzeléket csinálnom. Így esett a választás a Nők Lapja Konyhájában Vrábel Kriszta újabb receptjére. Végül is, ha belegondolok, a főzeléket is hasonlóan csinálom, csak én nem savanyítom be ennyire. Nagyon jó ötlet, gyorsan készen van és finom, nagyon-nagyon finom. P. felvette a kedvenc-kedvenc listára, a bableves után a második helyre. Azt gondolom, ez igazán nagy szó :)))

Jöjjön a recept:

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 80 dkg gyalult tök, 1 csokor friss kapor, 1 teáskanál őrült pirospaprika, só, 2 db babérlevél, ecet ízlés szerint (eredeti receptben borecet volt, nekem azonban nem volt itthon), 2,5 dl friss tejföl.

A felaprított hagymát megdinsztelem az olajon, pirospaprikával meghintem. Rárakom a tököt, jól elkeverem, kaporral meghintem és párolom egy kis ideig. Felöntöm 8 dl vízzel, sózom, a babérlevelet belerakom, ízesítem az ecettel. Forralom 10 percig, majd az elkevert tejfölt egy kis leveslével eldolgozva belekeverem a levesbe. 
Ha sűrűbben szereted, akkor a tejfölbe dolgozhatsz 1 kanál lisztet vagy keményítőt.

Isteni nyári leves, ami szerintem fagyasztott tökből is isteni, így télire is érdemes elmenteni a receptet :)

Forrás: Nők Lapja Konyha 2013. július Dolce Vita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése