Nyáron Bettusnál vendégeskedtünk és ott ettünk isteni reggeliket.
Házi kecskesajt, házi májkrém, nyúl sütve, vargánya krémleves, és még sorolhatnám.
Petinek nagyon ízlett Bettus saját készítésű zsömléje, így elkértem a receptet és elkezdtem én is sütni. Most már csak az alapok hasonlítanak az eredetire, de anélkül nem lenne ilyen finom :)
Hozzávalók:
60 dkg BL-55-ös liszt,
35 dkg teljes kiőrlésű liszt (bármilyen lehet, tönköly, rozs, stb.),
5 dkg magvak (napraforgómag, lenmag, szezámmag, stb.)
2 kk só,
1 ek cukor,
5 dl meleg víz,
5 dkg élesztő,
2 dl natúr joghurt,
étolaj
A liszteket, a magvakat, a sót és a cukrot egy keverőtálba szórom. A meleg vízbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a joghurtot és az étolajat, majd elkeverem és a lisztes keverékre öntöm. Hagyom 10 percet állni, azután addig dagasztom, amíg szép hólyagos nem lesz a tésztája.
Duplájára kelesztem, formázom (nekem nagyjából 110-120 g-ra jön ki egy zsömle, így lesz 16-17 db ebből az adagból) és 30 perc pihentetés után a zsömlék tetejét bevágom éles késsel, majd előmelegített 180 fokos sütőben, vízgőzben megsütöm. A pontos időt nem írom, mert mindig máshogy jön össze.
A vízgőzhöz egy tűzálló tálban vizet teszek a sütő aljába még a sütő bekapcsolásakor.
Amikor megsültek, vízzel lekenem a zsömlék tetejét és kihűlve mehetnek a helyükre.
Ez a mennyiség nálunk 3 napig elég és nagyjából addig van friss hatása is. Sokszor a harmadik napon én már pirítósként eszem.
Ez a mennyiség nálunk 3 napig elég és nagyjából addig van friss hatása is. Sokszor a harmadik napon én már pirítósként eszem.
Alaprecept hozzávalói:
1 kg liszt, 2 kk só, 1 ek cukor, 5 dl meleg víz, 5 dkg élesztő, 2 dl natúr joghurt, étolaj.
Tetszik ez a zsömléd. Mennyi étolajat teszel hozzá?
VálaszTörlés