2013. március 28., csütörtök

Rusztikus kenyér




Kenyeret kell sütni...

Nem lesz nyitva két napig semmi, viszont én húsvét hétfőre nagy számú vendégsereget várok, viszont nem szeretném őket több napos kenyérrel várni. Régóta érlelődik bennem a kenyérsütés, főleg, mióta a kedvenc pékségünkben lecserélték a beszállítót, azóta nem kaptunk még jó kenyeret. Van bennem egy kis keserű szájíz magával az üzlettel kapcsolatban is, hiszen törzsvevőik vagyunk, ma már csak azt mondhatnám, voltunk. Kérdezték tőlünk a váltáskor, hogy mi a véleményünk az új termékekről, és hát elmondtuk. Ezt nem úgy kezelték, ahogyan szerintem kellett volna: hogy mit szeretnénk, nézzünk meg, miket szerettek, hanem csak támadást kaptunk, hogy az nem lehet, hogy ez nem ízlik Nektek, stb. stb. 
Szerintem egy jó kereskedő nem így áll a törzsvevőihez. 
Na, most már mi sem járunk sűrűn, csak ha vészhelyzet van.

Szóval, kenyeret kell sütni. Olyat, amit tudunk szeletelni, ami finom, és amivel nem kell sokat vesződni, hiszen sokat dolgozunk.

Jelentem, elkezdtük!

Vrábel Kriszta első könyvét sűrűn forgatjuk, vannak sűrűn használt receptjeink tőle, így most szintén tőle választottunk. Választásunk oka elég prózai volt: a kétkaros gépem megadta magát, és csak kézzel tudok most dagasztani, azonban a 25 éves sportmúltamnak hála, a csuklóm nem bírja a dagasztást.

Jó hírem van! Ezt a kenyeret nem kell kézzel sem dagasztani, kicsit hasonlít DNK-ra. 


Hozzávalók. (2,5dl csésze a mérvadó)
3 csésze BL80-as liszt, 1,5 csésze víz, fél teáskanál szárított élesztő, 1,5 teáskanál só.

A lisztet összeöntöm a sóval és az élesztővel, összekeverem őket. Hozzáöntöm a vizet és nagyjából elkeverem (fakanállal 3-4 fordulat, bevallom, én kicsit kézzel rádolgoztam). Konyharuhával letakarom és 12 órát hagyom állni. Az állaga nokedlitésztához legyen hasonló.
Kelés után apró lyukacsos, kovászos massza lesz belőle. Áthajtogatom a tésztát a tálban majd ismét hagyni állom, most már csak 30 percre.
A sütőt 250 fokra melegítem és a jénai tálat belehelyezem.
A 30 perc lejárta után a jénait megszórom liszttel és belerakom a tésztát. A jénai tetejét rárakom, 30 percet hagyom sülni. Fedő nélkül sütöm tovább 20-25 percet.


Nem tökéletes, de ez az első, szerintem szép lett, és ízre isteni!!!!

Forrás: Vrábel Krisztina: Dolce Vita Magyarországon

3 megjegyzés:

  1. Bár nem szívesen térek el a jól bevált kenyeremtől, most mégis megteszem.
    Megyek is, bekeverem, és holnap beszámolok az eredményről.

    Jó újra hallani Rólad...

    Szeretettel
    Bettus

    VálaszTörlés
  2. Szia Bettus!
    Örülök, hogy írtál.
    Szerintem finom kenyér, de azt gondolom, a Tiéd is az :)

    Kíváncsi vagyok a véleményedre, ízre és külsőre nagyon tetszik ez a kenyér, azonban a szeletelés még nehézkes. :)

    Üdv, Hugi

    VálaszTörlés
  3. DNK kenyér ez a javából, nagyon klassz recept, nagyon szép kenyérke! :-)) Csak egy baja van, nálunk nem vált be a DNK kenyér. Csak ritkán sütöm, kicsit nyafognak miatta. DE! Azért ezt kipróbálom, ha hazaértünk! :-))

    VálaszTörlés