2012. szeptember 23., vasárnap

Ropogós kiflik



Gionettánál találtam ezt az egyszerű receptet. Megláttam, felálltam, kimértem a hozzávalókat, összegyúrtam és betoltam a hűtőbe. Gionettánál megtalálhatjátok a házi élesztő készítését is, valamint a kifli formázásának folyamatát.
Reggel sokáig pihiztünk a hálóban, utána csak leszaladtam, átgyúrtam, megformáztam, közben megittuk a reggeli kávénkat és már mentek is be a sütőbe.

Nem egy bonyolult művelet, cserébe viszont finom ropogós kiflit kapunk.


Hozzávalók:
50dkg liszt, 1,5 dl tej, 1,5 dl víz, 1cs élesztő, 1 tk só, 2 ek olvasztott vaj.

A lisztet, tejet, élesztőt, sót és a vajat tálba öntöm és elkezdem a víz folyamatos hozzáadásával összedolgozni. Kézzel dagasztottam, de szerintem legközelebb géppel még rádolgozok egy kicsit. A víz mennyisége a liszt felvevőképességétől függ, nálam kicsit több volt most, mint 1,5 dl. A lényeg, hogy jó ruganyos tésztát kapjunk.

A kelesztőtálat beliszteztem, a tésztát gombóccá formázom és a tálba teszem. A tetejét megszórom egy kis liszttel, majd mehet a hűtőbe éjszakára.

Reggel kicsit hagyom állni a melegben, majd 8 részre osztom. Nagyjából 10dkg lesz egy adag. Gombócokat formázok belőle, nyújtófával kinyújtom hosszúkásra és feltekerem. 


A tepsire ráfektetek egy ráillő tepsit úgy, hogy annak a tetejét vízzel lespriccelem. Ha nincs összeillő tepsi, akkor elég az is, ha egy hőálló tálba vizet teszek és a sütő aljára teszem.

A sütőt 230fokra melegítem és a kiflicskéket 20-25 perc alatt megsütöm. Amennyiben tepsivel a tetején sütöm, akkor a levétel 20 perc után legyen, majd még a tetejét pirosra kell sütni.

Amikor kiveszem a sütőből, megkenem kis vízzel a tetejét, hagyom kihűlni (na ez most nálunk nem sikerült), és jöhet is a reggeliző asztalra.

3 megjegyzés:

  1. Szerintem lágy volt a tészta vagy sok az élesztő, ha 1 cs. frisset használtál hozzá. Abból elég 1/2 cs. De hogy nagyon szépen formáztad, az biztos! :-)) És örülök, hogy ízlett!

    VálaszTörlés
  2. Szia Gionetta!
    Zacsis élesztőt használtam, abból 1cs-t.
    Nagyon finom volt, már tudom, hogy következő alkalommal mit fogok másképpen csinálni. Több pihentetés, és friss élesztő! :)
    Nézegettem a többi kenyeredet is, azok is tervbe vannak véve :)
    Köszönjük.
    Gabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak rajta! Nagyon örülök, hogy tetszenek a kenyereim, válogass kedvedre! :-))

      Törlés