2015. október 29., csütörtök

Kakaós keksz




Ez a recept olyan egyszerű, mint a faék. Az eredeti post alapján... Na nálam valami nem működött rendben... először is, kevesebb volt a porcukrom, majd a kakaó is pont elfogyott a kiírt mennyiség előtt...

Nem baj, megcsináltam így is, kicsit több liszt kellett bele. Fontos, hogy ha a receptben szereplő mennyiségekkel nagyon nyúlós masszát kapsz, nyugodtan dolgozz még bele lisztet és amikor már szépen lehet vele dolgozni, csak akkor állj le az adagolással. Mivel én házi tojással dolgozom, és hatalmas, ezért ez is befolyásolta az állagot.

Hozzávalók:
10 dkg liszt
7 dkg kakaópor
10 dkg porcukor
8 dkg vaj (eredeti recept szerint margarin)
1 tojás
1 csapot kávéskanál sütőpory
csipet só

A vaj legyen puha használatkor. Összemorzsolom a liszttel, majd összedolgozom a többi hozzávalóval.
Lisztezett felületen kinyújtom és szaggatom.
200 fokos sütőben 6-8 perc alatt készre sütöm.

Vigyázat, abbahagyhatatlan.

Zöldborsós karaj




Egy egyszerű, gyors ebéd. Hozzávalók nagyjából minden háztartásban megvannak hozzá.

Hozzávalók:
60 dkg karaj szeletre vágva
40 dkg zöldborsó
só, bors, majoranna
1 fej hagyma
liszt




A karaj szeleteken a hártyás részt átvágom, hogy sütésnél ne ugorjanak össze. Ha nem sikerült vékony szeleteket csinálni, akkor kis klopfolás nem árt neki.
Sózom, borsozom majd lisztbe forgatom és némi zsiradékon (ki hogy szereti), mind a két oldalát kicsit megsütöm, hogy kapjon egy finom kérget.
A húsokat kiszedem, és a visszamaradt zsiradékon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, visszarakom rá a hús szeleteket, majorannával megszórom és mehet rá a zöldborsó is.
Annyi vízzel felöntöm, hogy félig ellepje, majd takarékon, fedő alatt hagyom párolódni. Amikor puha lett a hús és a borsó is, feljebb veszem a gázt és összefőzöm úgy, hogy a kevesebb víz legyen rajta. A lisztnek köszönhetően finom szaftja lesz a húsnak.

Köretnek jázminrizst csináltam.

2015. október 28., szerda

Banános-csokis keksz





A MamaJourba sütök rendszeresen kekszeket, azonban igyekszem változatosan tölteni a kis fémdobozkákat. 

Ha keksz, akkor a CsakAPuffin blogra látogassatok el, szép kis gyűjtemény van ott. Mindegyik garantáltan kipróbált recept. Ezt is ott találtam, gyorsan ki is próbáltam.

Hozzávalók:
1 db tojás
5 dkg cukor
10 dkg puha vaj
1 db banán
25 dkg liszt
1-2 evőkanál kakaópor
1 kk sütőpor
10 dkg étcsoki

A banánt villával szétnyomkodom. Az étcsokit apróra vágom.
A tojást felverem, majd hozzáadom a cukrot, vajat, banánt és elkeverem. Ezek után mehetnek a száraz hozzávalók: liszt, kakaópor, sütőpor, a végén pedig a csokit is belerakom. Alaposan kikeverem és mehet a hűtőbe legalább egy órára.
Sütőt 180 fokra melegítem. A masszából kis golyókat formázok, sütőlapra teszem, picit ellapítom és 15 perc alatt készre sütöm.

Fém dobozban tárolom, amíg a sáskahad el nem pusztítja :)


Forrás: CsakAPuffin

2015. október 21., szerda

Csicseriborsólisztes keksz



A MamaJourba hetente sütök újabbnál újabb kekszeket. Mivel sokan reform táplálkozást folytatnak, így szükség van "mindenmentes" édességeket is kínálni. Ez a recept remekül megállja a helyét a "mentesen" táplálkozók körében is (én is rájárok ám néha, és a kollégák is, ahogy láttam, tehát a cukor-liszt függőknek is ízlik)

Hozzávalók:
15 dkg csicseriborsó liszt
10 dkg eritrit
1 kk sütőpor
1 ek vanília aroma
3 ek kókuszzsír
ízesítésként: 1 marék dió/ 1 marék mogyoró/csokoládé/1 marék mandula ki mit szeret
2-3 evőkanál víz

Először a száraz hozzávalókat keverem össze, majd a víz kivételével a többi alkotórészt. Minimálisan összedolgozom, majd a vizet óvatosan elkezdem adagolni, addig, amíg gyúrható masszát nem kapok belőle.
Kis golyókat formázok belőle és tepsibe rakom (nem kell nagy helyet hagyni köztük, nem nőnek hatalmasra).
175 fokon 12-13 percig sütöm.
A sütőből kivéve hagyom kicsit hűlni és aztán mehet dobozba-tányérra-gyerekpracliba :)

Sokáig eláll, minimum 1 hónap.


Forrás: http://oatmealqueen.hu/wordpress/?p=860


2015. október 17., szombat

Babanános muffin anyunak is




Nem vagyok megrögzött egészség mániás, de ha látok olyan receptet, ami egészségesebb és tetszik is, szívesen kipróbálom.
Így történt ez az alábbi muffinnal is. A baba-mama klubunk első találkozójára csináltam meg, a gyerekek jó ízűen falatozták :)

Hozzávalók: (csésze 2 dl)
3 érett banán (ha édesen szereted, akkor legyen jó érett)
1,5 csésze zabliszt
1 csésze zabpehely
1 teáskanál fahéj
1 csipet só
1/3 csésze olívaolaj
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csésze víz (a tészta állagától függ)
cukor opcionálisan

A banánt széttördelem, villával kicsit megnyomkodom. A lisztet, zabpelyhet, fahéjt, sót, sütőport és a szódabikarbónát összekeverem majd a banánra öntöm. Kicsit összekeverem majd mehet a többi hozzávaló is. A vizet apránként adagolom, hogy galuska jellegű állagot érjek el. 

Előkészített muffin formába rakok 1-1 evőkanál masszát, majd 180 fokos sütőben 25-30 percet sütöm. (eredeti recept szerint 45 percet kellett volna sütni, de nekem úgy már nagyon száraz lett volna)


Cuki babakezekbe való :)


Forrás: Tadaam

2015. október 13., kedd

Krumpliskenyér



Vivicánál találtam ezt az egyszerű, öregtésztás kenyeret.
Többször csináltam már, azóta változtattam a liszteket, így még finomabb lett.

Hozzávalók:
Öregtésztához:
25 dkg kenyérliszt (BL80)
negyed teáskanál só
fél dkg friss élesztő
1.5 dl meleg víz

A hozzávalókat alaposan bedagasztjuk, majd egy estére letakarva félre rakjuk.

Kenyér hozzávalói 50 dkg-os cipóhoz:
25 dkg BL80-as liszt (vegyesen is szoktam:175 g BL80 + 75 g teljes kiőrlésű rozs)
10 dkg öregtészta
7,5 dkg krumplipüré
fél evőkanál olaj
6 g só
fél dkg friss élesztő
másfél-két dl meleg víz

A hozzávalókat bedagasztom, majd duplájára kelesztem.
Megformázom, sütőpapíros sütőformába teszem és újra duplájára kelesztem. 230 fokos sütőben megsütöm (gőzben).

Sajtos pogácsa - az IGAZI




A POGÁCSA, amit várnak tőlem minden eseményen. Isteni omlós, finom és roppant egyszerű összerakni. Nem kell keleszteni, csak begyúrod, nyújtod, szaggatod és mehet a sütőbe. 
Pár hete a MamaJour megnyitójára is ezt vittem. Imádták :) 

Hozzávalók:
60 dkg liszt, 25 dkg vaj, 2 tojás, 15 dkg reszelt sajt + a tetejére, 2 dl tejföl, 3 kávéskanál só, 

5 dkg élesztő, 1 dl tej (lehet magtej is), kevés cukor.

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom.
A többi hozzávalót beteszem a dagasztótálba, a felfutott élesztőt ráöntöm, majd bedagasztom.
Kissé ragacsos tésztát fogunk kapni, de ne ijedjünk meg tőle, bőven lisztezett felületen kézzel tovább kell gyúrni és szép, nyújtható állaga lesz.

A kinyújtott tésztát pogácsaszaggatóval (boros pohárral, pohárral, kinek mi tetszik) kiszaggatom, és tepsibe rakom. A tetejét tojássárgájával megkenem és tetszőleges feltéttel megszórom (sajt, köménymag, napraforgómag, tökmag, stb. stb.)

180 fokon szép aranybarnára sütöm.


A fő fogyasztó :)


Forrás: Andi konyhája