2013. november 30., szombat

Arsenal torta




A torta a szokásos piskótával készült, a krém azonban új, Petu barátnőmtől kaptam a receptet.

Krém:
6 dl tejszín, 40 dkg étcsoki.

A tejszínt kis lángon elkezdem melegíteni a nagyobb darabokra tördelt étcsokikkal. Nem kell felforralni, csak annyira, hogy felolvadjon benne a csoki.
Éjszakára hűtőbe teszem, majd másnap a piskóta megsütésekor habverővel tömör krémmé keverem.

Ha valaki szereti az édes krémeket, akkor mehet bele cukor is ízlés szerint.

A máz: fondant.
Krém: tejszín + csoki
Piskóta: a jól bevált piskóta receptem.


 A tortát a másik nagy tortás barátnőmmel, Petuval csináltuk. Állapotom miatt a főszerep rá hárult, de azért hősiesen álltam a sarat a viszontagságok ellenére is. (áramszünet piskóta sütés közben, 3 óra malmozás emiatt, macska eltűnik a zárt házban és a szívroham jön rád, stb. stb.)


BOLDOG SZÜLINAPOT SZERELMEM!!!

2013. november 24., vasárnap

Egyben sült csokitorta




Egy kedves régi ismerősöm egy-két éve végre nekibátorodott, hogy a receptjeit megjelenteti netes oldalakon. Sok receptjét elkészítettem már, egyiket sem bántam meg, így amikor az egyik nagy receptgyűjtő oldalon megjelent ez a csokitorta, egyből tudtam, hogy meg kell csinálnom!

Hozzávalók:
12,5 dkg vaj, 37,5 dkg étcsoki (minimum 45%-os), 17 dkg barna cukor, 17 dkg finomliszt, 8 dkg darált mandula (én most ugyanennyi dióval csináltam, nem volt itthon mandulám), 2 ek tej, 5 tojás.

A sütőt előmelegítem 170 fokra.
Gőz fölött a vajat és a csokit megolvasztom, összedolgozom. Ezután a többi hozzávalót is beledolgozom. A tojást inkább a végén, hogy a meleg csoki miatt ne legyen gond.
Kapcsos tortaformát vagy kikenek, vagy szilikonos sütőpapírral kibélelek és beleöntöm a masszát.
Sütőpapírral letakarom a tetejét és légkeveréses üzemmódban 40 percet sütöm.

Hagyom kihűlni, majd hűtőbe teszem, hogy teljesen megdermedjen.

Forró vízbe mártott késsel felszelem és frissen felvert tejszínhabbal tálalom. Tálalhatsz hozzá vanília fagylaltot is.



Forrás: Vivica

Almás-mákos kevert süti



A kedvenc kevert sütim. Annyira egyszerű, hogy barátnőm, amikor elkérte a receptet, a 4 éves kisfiával csináltatta meg az előre kikészített alapanyagokból, teljes sikerrel!!!

Igazi őszi-téli süti, én, aki nem vagyok édesszájú, több darabot ettem meg egymás után belőle.

Hozzávalók:
4 egész alma lereszelve, 3 evőkanál lekvár (szilvával csináltam), 1 bio citrom lereszelt héja, 1 tasaknak megfelelő vaníliás cukor (én házit használok), 2 bögre mák ledarálva, 3 egész tojás, 3/4 bögre porcukor, 1/4 bögre olaj, 1 teáskanál szódabikarbóna.

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A hozzávalókat egy nagy tálban alaposan összedolgozom, majd egy közepes méretű tepsibe öntöm. A tepsit előtte érdemes vagy kikenni, vagy szilikonos sütőpapírral kibélelni.
25-30 percig sütöm, én kicsit masszosra hagytam, úgy szeretem a kevert sütiket.


Aki szereti az édeset a savanykás ízzel, annak ajánlom, csináljon hozzá citrommázat is. Nekem ezzel együtt volt teljes ez a süti, páromnak enélkül jobban ízlett.

Citrommáz:
hozzávalók: 1 citrom leve, annyi porcukor, amennyit a lé felvesz.
A citrom levét kifacsarom egy tálkába és elkezdem hozzá dolgozni a porcukrot addig, amíg sűrű massza nem lesz belőle.

A kisült sütire kenem a mázat, majd szelem.



Marengo csirke




Tökéletes vasárnapi ebédnek valót találtam a Kifőztük oldalon. Mondjuk egy meleg nyári napon nem tudom elképzelni, hogy megenném, de egy ilyen borongós, szürke napra ideális választás J

Gyöngyhagyma, bor, csirke = telitalálat nálunk.


Hozzávalók:
1 egész konyhakész csirke vagy 4 egész csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál ecetes gyöngyhagyma, 1,5 dl félszáraz rosé, 25 dkg gomba, 3 db paradicsom vagy 1 konzerv egész paradicsom, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, kevés liszt, 8 evőkanál olíva olaj.
Tálaláshoz: adagonként 1db tojás, 2 toast kenyér.

A csirkét feldarabolom, tisztítom, sózom, borsozom, majd félrerakom. A gombát és a paradicsomot felszeletelem, a vöröshagymát feldarabolom.
A csirkerészeket lisztbe forgatom, olajon minden oldalukon megpirítom, majd kiveszem őket az edényből. A fennmaradó zsiradékon megpirítom a vöröshagymát, hozzáadom a gyöngyhagymát és a gombaszeleteket is. Amikor a gomba levet eresztett, mehet bele a paradicsom, a fűszerek és a bor, majd az előpirított húsdarabok.
Fedő alatt takaréklángon 30-40 perc alatt készre főzöm.

Tálaláskor egy-egy tükörtojást teszek tányéronként a húsra. Pirított toast kenyeret adok mellé.


Forrás: kifőztük

2013. november 23., szombat

Sajtos-brokkolis nyárs




Itt a brokkoliszezon, és itt volt ez a jó kis recept. Nem tudtam ellenállni, így utólag azt mondom, nagyon jól tettem. Kicsit macerás az elkészítés, de szerintem bevállalható. Azért ne egy 10 órás munkanap végére tervezzétek be ;)
A nyárson való sütés variációja végtelen, bármit ki tudtok sütni ilyen módon. Én már tervezem a gomba-camambert variációt.

Hozzávalók 4 személyre:
brokkoli 40 dkg, sajt (kecskesajt vagy camambert vagy trappista, amit szeretünk),
panírozáshoz: liszt, tojás, prézli.
Nyársak.

A brokkolit kisebb rózsákra szedem és sós vízben félig megfőzöm. A nyársa húzandókat azonos méretűre darabolom, a brokkolikat érdemes a száruknál egyben hagyni.
Váltakozva felhúzom őket egy fa nyársra, majd a szokásos módon bepanírozom.



Süsd ki olyan módon, ahogy szoktad a panírozott húsokat. Én egy ideje igyekszem az olajban való sütést kerülni és sütőben sütöm kicsi olajjal megspriccelve a panírozott ételeket. Így is tökéletes az íze, talán a színe nem lesz olyan szép, de ez csak a fotókon látszik, az ízén semmit nem ront. 

Kukoricás rizzsel tálaltam, utólag megállapítottuk, hogy egy tartár vagy fokhagymás tejföl még jó lett volna mellé, majd a következő alkalommal ;)


Jó étvágyat hozzá :)



2013. november 19., kedd

Mosógél II.


Ismét egy vegyszermentes recept.
Most csináltam másodjára ezt a mosógélt, nem véletlenül. Az előzővel sem volt semmi bajom, de nem volt annyira hatásos, mint ez utóbbi. Minimális eltérés van a kettő között, egy plusz összetevő és az arányok is mások. = jobb mosóhatás. Most már csak egy jó folteltávolítót kell kifundálni, és minden rendben van.

Ismét naturmami oldalán csemegéztem, mikor ezt megtaláltam, el is készítettem azonnal, másfél hónap alatt elhasználtam egy adagot, így most újra csináltam, kicsit hígabb kivitelben.

Hozzávalók:
3,5 l forró víz, 15 dkg mosószappan reszelék (én most a dm-eset használtam), 15 dkg mosószóda, 6 ek szódabikarbóna. 



A vizet és a mosószappan reszeléket összekeverem, és hagyom langyosra hűlni. A mosószódát 2-3 dl vízzel összekeverem, majd a szappanos keverékbe dolgozom. Ezután mehet bele a szódabikarbóna is. Tetszés szerint lehet higítani, én most plusz 2 liter langyos vizet dolgoztam bele. 
Fél óránként átdolgozom botmixerrel 4-5 alkalommal.

Amikor kihűlt, műanyag flakonokba öntöm. 


Mosogatógépbe mosogatószer

Még mindig környezettudatosság. Nézhetjük másik oldalról is: spórolás. Kinek mi a fontos? Nekem az első, de a második sem jön rosszul ;)

Naturmami oldalán találtam rengeteg egyszerű és könnyen előállítható recepttel a vegyszermentes életre a háztartás minden területén.
Nincsenek extra hozzávalók, extra eljárások, így kezdő öko életre vágyóknak nyugodt szívvel tudom ajánlani!
Mivel mi aktív babavárásban vagyunk, így Benike rengeteg kozmetikuma innen fog elkészülni, a hintőport már kiszemeltem magamnak ;)

Nos, térjünk vissza a post tárgyához: mosogatógépbe tisztítószer.
Sok recepttel találkoztam már, de mindegyiknél volt vagy Borax (amit állítólag betiltottak, és már én sem kapok sehol), vagy más olyan kiegészítő, ami miatt budapesti bioboltot kellett volna felkeresnem, és nálam ezek a dolgok már elbuktak.
Ennél a receptnél az volt a nyerő elsőre, hogy minden volt itthon hozzá, és bárhol megvehetem őket, ha elfogynak. 

Mik is ezek? :) :
1 mosáshoz:
2 tk citromsav, 1tk szódabikarbóna, az öblítéshez pedig ecet.

Az első két hozzávalót összekevered és mehet a mosószer adagolóba, ecet az öblítő helyére és indíthatod is a gépet.

Én egy nagyobb adagot összekevertem egy műanyag dobozba, mivel P. szokta a mosogatógépet kezelni itthon (azt hiszem, ez most a hosszú szabimmal meg fog változni), és jobb, ha neki csak azt kell megmondanom, hogy mennyit öntsön a tartályba.


Bonyolult volt? Ugye nem??? :))


forrás: naturmami.hu

Bilonka Mézespuszija




Ahogyan a címben is írtam, nem a saját receptem osztom most meg, hanem egy általam nagyon régóta használt Nők Lapja Cafe-s receptet, amit Bilonka osztott meg.
Ha karácsony, akkor mézes puszedli, és csak Bilonka mézese jöhet szóba.

Most hétvégén csaptunk a csajokkal egy kis mézesezést. Sütöttünk mézeskalácsot, írókáztunk és sütöttünk mézes puszedlit is.

Egy adagot meg is ettünk, szóval a héten újra kell sütnöm :)


Hozzávalók:
3 tojás sárgája, 1 egész tojás, 15 dkg porcukor, 25 dkg méz, 5 dkg zsír, 4 ek tejföl, 2 tk vaníliás cukor, másfél tk őrölt fahéj, fél tk őrölt szegfűszeg, fél tk gyömbér, 60 dkg liszt, 2 tk szódabikarbóna.

A 3 tojássárgáját és az egész tojást kikeverem 15 dkg porcukorral. 25 dkg mézet az 5 dkg zsírral takarék lángon meglangyosítok, hogy egyneművé váljanak. A méz és zsír keverékét a tojásos keverékhez adom, majd a 4 evőkanál tejfölt és a vaníliás cukrot, és a fűszereket.
A lisztet összekeverem a szódabikarbónával, és összedolgozom a fűszeres keverékkel. 
Hűtőbe teszem, érdemes egy napra, de csináltam már 3 órás pihentetéssel is.

Sütés: golyócskákat formázok, ki vizes kézzel szereti, ki kanállal. 160 fokon 10-12 perc alatt készre sütöm.

Ha szeretnél mázat csinálni rá, akkor 3 tojásfehérjéből habot verhetsz, pici sót ne hagyd ki. 25 dkg porcukorral vered tovább, amikor már félig kemény. Ízesítheted is a fehérjét (egyes esetekben ez színezi is): kakaó, fahér, citromhéj.