2013. szeptember 22., vasárnap

Fonott kalács




Az évek során kipróbáltam már jó pár kalács receptet, ezt, ezt, és ezt. Láthatjátok, voltak próbálkozásaim.
Mindegyiket másért szeretem, a kakaós kalácsot évente kétszer biztos megsütöm, mert azért az más kategória. Viszont általánosságban a kalácsokkal és minden kelttel az volt eddig a problémám, hogy nem tudtam szépen foszlósra, "szalonna mentesen" elkészíteni. Ízre egyikkel sem volt gond, a hiba valószínűleg az én készülékemben volt, a dagasztás során nem jól jártam el.

Nassoló Naplopó osztotta meg velünk a minap a 6-os fonással készült kalácsát, és annyira jó volt a kép, amit feltett, hogy nem bírtam ellenállni, meg különben is, drága a pékségben a kalács, sokat költünk pékségben. Tesztelem a lehetséges kiváltó lehetőségeket. Ez a recept átment a teszten ;)


Hozzávalók 2 kalácshoz (a pohár 2,5 dl)
1/4 pohár olaj, 1 pohár meleg víz, 1 dkg élesztő, 3 1/2 pohár liszt, 1/5 pohár cukor, 2 tojás, 1 kávéskanál só, vaníliás cukor tetszőlegesen, 1 tojás a kenéshez.

A nedves hozzávalókban elkeverem az élesztőt, majd a száraz hozzávalókat a nedvessel összeöntöm. 20 percig dagasztom, míg szép hólyagos nem lesz. Konyharuhával letakarom és 40 percig kelesztem.
2 részre osztom a megkelt tésztát, majd azokat 6 felé. (amennyiben hatos fonással szeretnéd megcsinálni, ha négyessel, akkor négyfelé). Formázzuk őket így, vagy így.

Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire teszem a kész kalácsokat és konyharuha alatt további 30 percet kelesztem. Sütőbe tolás előtt felvert tojással lekenem.
180 fokos sütőben 30 percig sütöm. (van, aki esküszik a hideg sütőben való indításra, ilyenkor az utolsó kelesztési idő rövidülhet is).

A sütőből kivéve vízzel lespriccelem és hűlés után fogyasztom.

2013. szeptember 21., szombat

Svájci gyökérkenyér



Kenyérrecept tesztelésben vagyunk. Mióta bezárt a környékünkön az egyetlen olyan pékség, ahol finom rozsos kenyeret kaphattunk, azóta vágyunk már valami finomra. Az egy dolog, hogy én sem rozsos termékeket tesztelek, de ezek is finomak, finomabbak, mint a pékségekben kapható társaik.

Ha jól sejtem, egyre több kenyér recepttel fogok jönni, ahogyan azt is láthatjátok, hogy mostanában sűrűbben jelentkezem. Nos, novembertől szerintem rengeteg recepttel foglak Titeket fárasztani, és jó fél év múlva már baba dolgokkal is ;)

Na, térjünk vissza ehhez a roppant bonyolult recepthez :)


Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt (BL80), 4 dl langyos víz, 5 g szárított élesztő, 12 g só (következőnek 14 g lesz), 
ízesítők (aszalt paradicsom, rozmaring, bazsalikom, tetszőlegesen bármi)

Az ízesítőket kivéve minden hozzávalót összekeverek fakanállal, majd letakarva 12-14 órát kelesztem. Kicsit sűrűbb lesz a tészta, mint amikor galuskát készítesz. Másnapra nekem enyhén folyós lett, de nem annyira, ahogyan Trinity jelezte, de nem volt gond.


A kelesztési idő lejárta után a tésztát alaposan belisztezett felületen kilapogatom téglalapra és megszórom a tölteni kívánt fűszerrel, egyéb finomsággal. Én most aszalt paradicsomot tettem bele.

Átgyúrom picit, és két gombócot formázok belőle, majd rúddá formázva négyszer megtekerem őket és sütőpapíros tepsibe teszem, majd további 1 órát kelesztem.

A sütőt 190 fokra melegítem, egy kis fazékba vizet öntök és beteszem a sütő aljába. A kenyérkéket  megkenem vízzel és megszórom zabpehellyel, majd mehet a sütőbe, és 30-35 percet sütöm.


Mit is mondhatnék erről a receptről???? EGYSZERŰ ÉS ISTENI A VÉGEREDMÉNY.




Köszönöm Trinity.

Fűszeres mézeskeksz




A minap egycsipet oldalán jött szembe velem ez a mesekekszre hajazó recept. Imádjuk, de az ára már az egekben van, nem szívesen adjuk ki rá azt az összeget, amibe kerül. Ezért örültem meg egycsipet posztjának.

Előre leszögezem, isteni keksz, de nem 100%-osan a mesekeksz, ezt egycsipet sem ígérte. Ízre már hasonló, de állagra még kísérleteznem kell, mert még nem olyan puha, mint kellene. Ígérem, ahogy meglesz az ideális állag, jelzem :)


Hozzávalók: (nagyjából 40 db süti jött ki belőle)
50 g méz, 50 - 50 g világos és sötét melaszos nádcukor, 100 g vaj, 1 tojás, 280 - 300 g liszt, 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, csipet só, 1/4 teáskanál szódabikarbóna.

A mézet a cukrokkal és egy evőkanál vajjal felolvasztok, majd a tűzről levéve a maradék vajjal és a tojásokkal habosra keverem. A száraz anyagokat összekeverem és a vajas keverékbe dolgozom.
Folpackba csomagolom és hűtőbe teszem 2-3 órára. 

Amikor letelt ez az idő, a sütőt 190 fokra melegítem. A hűtőből kivéve kinyújtom a tésztát 3-4 mm-re és tetszőleges formával kiszaggatom. 
Szilikonos sütőpapírra teszem és 7-8 perc alatt készre sütöm. Rácson kihűtöm és mehet a megszokott fémdobozkába.

Mi bevontuk az alját fincsi olvasztott étcsokival, de anélkül is isteni, leteszteltem ;)

2013. szeptember 10., kedd

Paradicsomlé

Másfél hónapja a paradicsom bűvöletében élünk.
Sajnos rövid volt a szezon ebből a szempontból is, július közepén tudtuk az első adagot leszedni és szeptember eleje óta már csak 2-3 szemek jönnek le a bokrokról. Azért ez 40 tő esetében elég gyér :(

Öcsémnél hála a jó égnek jóval több termett, így most ő is adott nekünk.

A paradicsomból eddig készült:

paradicsomlé
chilis-paradicsomlekvár
Ketchup 
Aszalt paradicsom

Tervek még:
lecsó
ketchup

Most a paradicsomlé roppant bonyolult receptjét fogom leírni Nektek. :)
Szerintem mindenki hasonlóan csinálja, de igazából magamnak is írom le, hogy jövőre is emlékezzek rá.

Hozzávalók:
paradicsom

Az alaposan megmosott paradicsomot feldarabolom, (a fehér részt kivágom), egy fazékba öntöm, majd takarékon felforralom. Ez mennyiségtől függően 2-3 óra is lehet. Átlag 4-5 kilót szoktunk egyben befőzni, ezt 2 órán keresztül szoktuk forralni.
Amikor felforrt, leturmixolom a paradicsomokat és visszaöntöm a fazékba, hogy újra felforraljam.
Forrás után szűrőn keresztül az alaposan fertőtlenített üvegekbe öntöm. A szűrőt azért használom, mert én nem passzírozok és a héját sem szedem le.
A forró üvegeket egyből dunsztba teszem és három napig ott is hagyom, majd mehet a kamrapolcra.

5 kg paradicsomból 7-8 db 7 dl-es üveg lesz tele.

Az én vas turmixom



Várandósságom miatt fontos a vas pótlása. Orvosom ezt írta a kezelőpapíromra.
Mi annak rendje és módja szerint elmentünk a patikába, ahol a patikus, mikor kértük, hogy vas pótlásra adjon valamit, ideadta a legdrágább bogyót.
Peti egyből mondta, hogy köszönjük, inkább nem kérjük. Erre a nőci magától mondta, hogy vannak házi megoldások is erre, igyak céklalét, sok vas van benne. Erre összenéztünk, hiszen nekünk van egy jó kis cékla turmixunk, akkor izzítjuk a turmixgépet. :)

Levontam magamban a tanulságot, amit még nem tudtam előtte automatizálni magamban: NE ROHANJ EGYBŐL A GYÓGYSZERTÁRBA. Én, aki imádom a zöldségeket-gyümölcsöket, meg tudom oldani ezeket a dolgokat a kamrából is.


Hozzávalók:
1 közepes fej cékla, 2 szál sárgarépa, 2 közepes édes alma.

A hozzávalókat megmosom, a céklát és a répát megpucolom. Az összes zöldséget akkorára darabolom, hogy a turmixgép elbírjon vele. Persze mindenkinek más erősségű gépe van, én úgy gondolom, hogy a mienk egy közepes gép lehet, így én az almákat négybe, a céklát 5-6 felé, a répát pedig tetszőleges méretre darabolom, majd leturmixolom.

Mind-mind megiszom, mert isteni :)))


Amennyiben van valakinek még bármilyen bevált turmix ötlete, osszátok meg itt megjegyzésben. Először is azért, hogy mások is lássák, másodszor pedig azért, hogy kipróbálhassam és ki is rakhassam, természetesen forrás megjelölésével.

2013. szeptember 8., vasárnap

Ketchup I.

Igen, még mindig paradicsom. A hétvégéink lassan már paradicsomba fulladnak, de én még élvezem. Peti már nem annyira :)))

Idén dolgozok fel először paradicsomot, de egyből nagy fába vágom a fejszémet, nem állok meg a lénél. Terveztem: lecsót, paradicsomszószt, pirosaranyat, ketchupot.

Mai nap is várt rám 7-8 kg pari, nagy elszántsággal nekikezdtem a ketchupnak 2,5 kg-ból, hogy a többiből lé készül, erre jól elszúrtam a hozzávalók mennyiségét, ugyanis az eredeti recept felét szerettem volna csak megcsinálni. Ezzel nem is lett volna gond, csak a cukrot nem feleztem meg :))) Olyan édes volt, hogy így nem volt értelme tovább csinálni, úgyhogy gyorsan megpucoltuk a másik felét a paradicsomnak, és újra főztünk egy adagot, csak ezt már cukormentesen, majd összeöntöttük.

Nem rossz ez a recept egyébként, de még nem ez az az íz, amire vártam. Megy még a további kísérletezés, ez a mostani pedig elfogy szerintem paradicsomszósznak pizzára, stb. 9 üveg lett belőle, szóval nem kevés.


Na, nézzük akkor a most elkészültet:

Hozzávalók 9 db 3 decis üveghez:
5 kg paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 12 gerezd fokhagyma, zsiradék az olaj pirításához, 3 dl almaecet, 1 kávéskanál: őrölt szegfűszeg - fahéj - bors, 2 kávéskanál só, 2 evőkanál mustár, eredeti recept szerint 30 dkg cukor; nálunk ez 15 dkg-ra fog csökkenni, eredeti recept szerint 10 dkg barna cukor, nálunk ez 5 dkg-ra fog csökkenni, zeller szár tetszés szerint (ez az eredeti receptben nem volt benne, azonban én szeretem az ízét, így belecsempésztem).

Elkészítés:
A paradicsomokat alaposan megmossuk, a hibákat, fehér részt kivágjuk, feldaraboljuk. A kétféle hagymát feldarabolom és zsiradékon üvegesre párolom, majd rárakom a feldarabolt paradicsomokat. Ízesítem a többi hozzávalóval és bő egy órát főzöm őket együtt sűrű kevergetés közepette. Ezután összeturmixolom és takarék lángon 3-4 órát főzöm, amíg be nem sűrűsödik.
Alaposan kifertőtlenített üvegekbe töltöm és még forrón száraz dunsztba rakom őket. Én 3 napig szoktam dunsztban hagyni az üvegeket, utána pakolom be a végleges helyükre.


Megjegyzések: 
- Érdemes a fazék alá tenni egy vaslapot, hogy ne kapjon oda az alja, sajnos az enyém 3 óra után mintha kozmált volna, így el kellett zárnunk a gázt és nem lett elég sűrű.
- Friss oreganót vagy bazsalikomot elviselt volna.
- A cukrot legközelebb az első főzés közepén fogom csak belerakni fokozatosan, mivel előfordulhat, hogy még a megfelezett adag is sok lesz nekünk.

Forrás: szekimama.blogspot.com és limarapeksege.blogspot.com


Snidlinges, aszalt paradicsomos töltött dagadó




Mai ebédünk egy hagyományos húsétel kicsit megcsavarva. Nea blogján találtam, egyből tudtam, hogy ezt fogjuk ma ebédelni, így gyorsan lementettem magamnak.
Amíg a sütőben sült, addig a ketchupot is tudtuk csinálni, pont jó volt, mert nem kellett rá figyelni.

Neánál medvehagyma volt a snidling helyett, de nekem nem tetszett a mélyhűtőből kivett csomag tartalma, így inkább más zölddel pótoltam, nem gondolom, hogy rosszabb volt.

Hozzávalók:
70-80 dkg dagadó felszúrva,  só, bors, majoranna, zsír., 1 pohár víz.
A töltelékhez: 2 zsömle, 5 főtt tojás, 1 nyers tojás, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor snidling, 1 fej fokhagyma vagy 1 teáskanál fokhagymapor, 7-8 db aszalt paradicsom, 1 fej vöröshagyma, zsiradék, tej és víz a zsömle áztatásához.

A dagadó fűszerezem tetszőlegesen. Nálam most só, bors, majoranna fűszerezés volt.
A töltelékhez beáztatom tej és víz keverékébe a zsömlét, majd kinyomkodom. A hagymát kevés zsiradékon üvegesre pirítom. Az aszalt paradicsomot, petrezselymet, fokhagymát, snidlinget összeaprítom. A főtt tojásokat feldarabolom, a nyers tojást szétválasztom, a fehérjét pedig egy csipet sóval keményre verem.
A töltelék hozzávalóit összedolgozom, a dagadóba töltöm. A tepsit kizsírozom/olajozom, belefektetem a dagadót és felöntöm egy pohár (2 dl) vízzel, lefedem alufóliával, majd mehet a 150 fokos sütőbe kb. 70-80 percre, amíg meg nem puhul, utána fólia nélkül sütöm tovább 180 fokon a pecsenyelével locsolgatva addig, amíg szép piros nem lesz.
Krumplipürével tálalom.



forrás: http://azotthonizei.blogspot.hu/2013/04/medvehagymas-aszalt-paradicsomos.html

Öblítő

Folytassuk a vegyszermentes- és spórolós életet a következő remek recepttel.
Régóta nem használok öblítőt, a szagától is rosszul vagyok Lehet bármilyen finom, bársonyos illat, egyszerűen irritálja az orrom, egyből megfájdul a fejem. Állítólag ez velejárója annak, ami velem történik. A vegyszermentes életre való átállás egyik velejárója, hogy nehezebben toleráljuk a mesterséges illatokat, anyagokat. Parfümöt is ritkán használok, nem érzem szükségességét.

Amiért megörültem ennek a jó "receptúrának", az az, hogy eddig ecettel öblítettem, ami a célnak megfelelt, puhák voltak a ruhák tőle, azonban néha, melegebb napokon éreztem az orromban az ecet illatát halványan.

Az utajovobe.eu facebook oldalán jelent meg ez az öblítő recept, és egyből kipróbáltam, lévén almaecetet folyamatosan használok hajöblítésre, illóolajokkal pedig tele van a konyhapolc, ezekkel takarítunk.

Nem egy bonyolult dolog, azonban az a finom illat, ami a frissen mosott ruháknál fogadott, tetőzte örömömet. Illatos ruhák, de nem tolakodóan, csak éppen hogy meglebbenve.

Hozzávalók:
1 dl almaecet, 7 dl víz, tetszőleges illóolajok; nálam most: zsálya 7 csepp, levendula (a fertőtlenítő hatása miatt) 7 csepp, narancs 7 csepp.

Az almaecetbe csepegtetem az illóolajokat, jól összerázom, majd felöntöm a vízzel.


forrás: utajovobe.eu