2013. július 30., kedd

Savanyú, tejfölös-kapros tökleves



Szenvedélyesen szeretem a tökféléket. Sajnos még csak cukkini és patisszon van a kertünkben, azonban a piacon nagyon jó áron tudtam venni gyalult tököt egy nénitől. Finom, zsenge szálak, sok friss kaporral, kívánt egy új receptet, miután a sok éves kínlódás és sikertelenség után végre sikerült már finom tökfőzeléket csinálnom. Így esett a választás a Nők Lapja Konyhájában Vrábel Kriszta újabb receptjére. Végül is, ha belegondolok, a főzeléket is hasonlóan csinálom, csak én nem savanyítom be ennyire. Nagyon jó ötlet, gyorsan készen van és finom, nagyon-nagyon finom. P. felvette a kedvenc-kedvenc listára, a bableves után a második helyre. Azt gondolom, ez igazán nagy szó :)))

Jöjjön a recept:

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 80 dkg gyalult tök, 1 csokor friss kapor, 1 teáskanál őrült pirospaprika, só, 2 db babérlevél, ecet ízlés szerint (eredeti receptben borecet volt, nekem azonban nem volt itthon), 2,5 dl friss tejföl.

A felaprított hagymát megdinsztelem az olajon, pirospaprikával meghintem. Rárakom a tököt, jól elkeverem, kaporral meghintem és párolom egy kis ideig. Felöntöm 8 dl vízzel, sózom, a babérlevelet belerakom, ízesítem az ecettel. Forralom 10 percig, majd az elkevert tejfölt egy kis leveslével eldolgozva belekeverem a levesbe. 
Ha sűrűbben szereted, akkor a tejfölbe dolgozhatsz 1 kanál lisztet vagy keményítőt.

Isteni nyári leves, ami szerintem fagyasztott tökből is isteni, így télire is érdemes elmenteni a receptet :)

Forrás: Nők Lapja Konyha 2013. július Dolce Vita

2013. július 20., szombat

Testápoló tömb



Még decemberben voltam egy Kence tanfolyamon, ahol ezt a receptet volt szerencsém kipróbálni. Mostanra fogyott el az ott készített tömböm, így tegnap este nekiálltam, és 10 perc alatt meg is volt a formába öntött testápolóm :)

Mivel fél éve használom ezt a testápolót, így vannak tapasztalataim vele kapcsolatban már:
Nagyon finom ápolt érzete van tőle a bőrömnek, egyszerű a használata. Fontos azonban megemlíteni, hogy először furcsa, hogy nem egy lágy krémet kenünk a lábunkra. Meg kell ezt is szokni, azonban hamar átáll az ember, mint ahogy arra is, hogy a vegyszeres kozmetikumait szépen lecseréli vegyszermentesre, és mindezt nem drágábban, mint a vegyszeres verzióik. Mert hát lehet boltban is kapni vegyszermentes termékeket, de szerintem ezt kevés ember engedheti meg magának. Mondjuk szerintem nekem van egy kattanásom is, imádom ezeket a dolgokat magamnak megcsinálni :)


Jöjjön hát a roppant bonyolult recept:

Hozzávalók:
30 g méhviasz EZ MINDIG FIX (tisztítatlan lapocska, nálam most tömbben volt, azt reszeltem le), 25 g KEMÉNY OLAJ (kókuszzsír), 35 g LÁGY OLAJ (dió, olíva)

A méhviaszt apró darabokra tördelem, én most lereszeltem, és lassan gyöngyöző vízgőz felett felolvasztom, majd a kemény olajat beledolgozom úgy, hogy az is teljesen elolvadjon. Lehúzom a tűzről és a lágy olajjal összekeverem.

Szilikonformába öntöm a keveréket, tetszőleges illóolajat lehet beleönteni és megvárom, hogy megdermedjen.