2013. február 19., kedd

Édes-savanyú csirkemell



Vikinél találtam ezt a jó kis gyors ebédnek valót.
Ahogyan Viki is írta, egy az egyben Uncle Benses üveges szószra hasonlít, és hát bevallom, én azt nagyon szeretem, csak azért nem veszem, mert nem veszek előre elkészített ételeket. 

Mivel az üveges verziót szerintem 10 éve csináltam utoljára, így nem emlékszem, hogy mennyi ideig tart az elkészítése, az biztos, hogy ebből 40 perccel a kezdés után már ettem. Ez az idő a rizs elkészítésére is elég volt!

A megadott mennyiségből 4 adag jön ki, nekünk ez két napra ebédünk lesz.

Hozzávalók:
50 dkg csirkemell kockákra vágva, 1 sárgarépa, 2 kalifornia paprika, 1 kicsi sűrített paradicsom, 1 fej vöröshagyma, diónyi gyömbér, 2 evőkanál olaj, 1 ananász konzerv, 1 evőkanál keményítő, kevés víz.

A vöröshagymát felaprítom és a felhevített olajon megpárolom. A sárgarépát megtisztítom, sajtreszelőn lereszelem és a hagymához adva együtt tovább párolom őket. 2-3 perc után a csirkemellet is hozzáadom, fehéredésig kevergetem. 
A paradicsom sűrítményt hozzáadom, 2-3 percig pirítom, amíg elveszíti a savanykás ízét. A kis kockákra vágott paprikákat és ananászokat beleöntöm, az ananász levével együtt. A gyömbért megtisztítom és belereszelem.
Néhány percig együtt főzöm őket, sózom.
A keményítőt csomómentesre keverem és besűrítem vele a húst.
1-2 percet még főzöm őket együtt, majd párolt rizzsel tálalom.

2013. február 17., vasárnap

Céklasaláta


Nagyon szeretem a céklát, mostanában turmix formájában fogyasztom sokat, de a mai ebédhez is jól illett, főleg, hogy rájöttem, elfelejtettem lila káposztát venni, így nincs salátám a csülökhöz ;)

A minap találtam rá egy remek blogra, nyugodt szívvel tudom ajánlani mindenkinek, sok érdekességet lehet olvasni a szerzőktől. Jó összefoglaló volt a borokról, burgonyákról, borvidékekről. Nem mellesleg, jó recepteket is lehet találni náluk, a salátám is innen van, szerintem most már sűrűn fogom csinálni.

Hozzávalók:
3 cékla, 1 evőkanál olíva olaj, 1 evőkanál balzsamecet, só, bors, 1 evőkanál méz, kömény.

A céklákat meghámozom, lereszelem, majd sózom, borsozom és pár percre félrerakom.
A balzsamecetet, olívát és a mézet összekeverem, a céklára öntöm, köménnyel megszórom és alaposan összekeverem.
1-2 órát hagyjuk állni tálalás előtt.

Csülök sörben sütve


Ismét egy GoodFood recept, megint Pokorny Lia által megfőzött, bemutatott étel.
Igazából a csülök fotója fogott meg, aztán rájöttem, hogy én is így szoktam csinálni, úgyhogy csak szépen leírom a saját szavaimmal.

Hozzávalók:
1 nagy csülök, 1 dobozos sör, 8-10 gerezd fokhagyma, só.

A csülköt egy éjszakára beáztatom. Másnap reggel takarék lángon puhára főzöm kis sóval. Ez nagyjából két és fél órát vesz igénybe. Utána egy zsírral kikent cserépedénybe teszem, teletűzdelem fokhagymával, meglocsolom sörrel és 180 fokon megsütöm. Folyamatosan sörrel locsolom.



Párom savanyúsággal ette, én céklasalátát csináltam magamnak hozzá.

2013. február 16., szombat

Brownie - Pokorny Liától


Ismét egy GoodFood recept, most egy sztár főzőtől. Pokorny Lia számomra nagyon szimpatikus színésznő. Azért csupán csak szimpatikus, hiszen nem találkoztam még vele élőben, azonban úgy érzem, hogy Ő a való életben is ugyanolyan csupa energia nőci, mint amit a Beugróban láthattunk Tőle, valamint a többi szerepében. Szenvedélyesen szereti az életet, ez az általa bemutatott ételeken is látszik. A hétvégén tőle választottam az ebédet és a sütit is. Jöjjön hát a desszert;brownie.

Hozzávalók:
225 g vaj, 225 g barna cukor, 375 g étcsokoládé (minimum 50%), 100 g liszt, 1/2 csomag sütőpor, egy nagy marék pirított dió durvára törve, 5 tojás, jó minőségű kakaópor a szóráshoz.

A csoki olvasztásához a tűzre rakok egy fazék vizet és elkezdem melegíteni, majd ráteszem az olvasztó edényt, bele a feldarabolt csokit, cukrot és vajat. Összeolvasztom őket. Jó alaposan kikeverem.
A sütőt bekapcsolom, 160 fokra melegítem.
A felolvasztott csokiba beleszitálom a sütőporos lisztet és összekeverem, majd a feldarabolt diót forgatom bele. 
Egy kis tálban felverem a tojásokat, és ezt is hozzákeverem a csokis masszához.
Sütőpapíros normál gázsütős tepsiben 20 perc alatt megsütöm.
A tetejét kakaóporral megszórom.

Zabpehlyes keksz csokoládéval


A Stahl magazinban találtam ezt a receptet és annyira bejött, hogy az első elkészítés óta már ötször sütöttem újra. Legutoljára dupla adagot kellett csinálnom belőle, de mindenki reklamált, hogy keveset kapott ;)

Tipikus fémdobozba való kekszecske, sokáig eláll, azonban hogy meddig, ne kérdezzétek, mert nálunk eddig egy hét volt a leghosszabb idő, amíg kitartott az adag :)))


Hozzávalók:
22 1/2 dkg puha tea vaj, 16 dkg cukor, 12 dkg világos nádcukor, 1 teáskanál vaníliakivonat (házi), 2 tojás, 20 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 25 dkg zabpehely, 8 dkg mazsola, 10 dkg étcsokoládé, apróra vágva.

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tepsiket kibélelem sütőpapírral.
A puha vajhoz hozzáadom a kétféle cukrot és a vanília kivonatot, majd habosra keverem. Egyesével hozzáadom a tojásokat, fakanállal belekeverem a szódabikarbónás lisztet. A masszába kézzel beleforgatom a zabpelyhet, a mazsolát és a csokidarabokat.
A masszából evőkanálnyi kupacokat halmozok a tepsibe, 12 darabot egy sütőlapra. Vigyázz, nagyon megnő!
15 perc alatt készre sütöm, rácson hagyom kihűlni, utána mehet a fémdobozba.

Vigyázat, nagyon fogy ;)