2012. november 25., vasárnap

Almás süti - speciálisan


Mai napi meglepetés bulinkra készülnöm kellett speciális desszerttel is, ugyanis a vendégek között volt cukor- illetve gluténmentes diétás is.

Cukroskatánál találtam meg az igazi receptet, pont kapóra jött, minden volt itthon hozzá, sőt, tojásfehérjéim már kezdenek kibuggyanni a mélyhűtőből.

Elkészítése nem igényel nagy tudást, és gyorsan készen van.


Hozzávalók:
2 nagy alma (starking, jonathan), 4 evőkanál nyírfacukor, 1 teáskanál fahéj, 5 tojásfehérje, 1 marék darált dió.

Az almákat megpucolom és kockákra vágom, majd 2 evőkanál nyírfacukorral és a fahéjjal megpárolom. Közben a tojásfehérjéket a cukor másik felével kemény habbá verem, majd beledolgozom a darált diót.
A megpárolt almákat hőálló formába teszem és rákanalazom a tojásfehérje habot.
Előmelegített 180 fokos sütőben megsütöm. Akkor jó, ha a hab már szépen meg van pirulva.

2012. november 11., vasárnap

Sertésérmék kínaiasan - good food recept



Ez egy régebbi recept, most találtam meg a facebook oldalamon, mármint a képet róla :)

Egyszerű, gyors és finom. Ez a három jellemző tökéletesen elegendő rá. Egy kiegészítés hozzá: bárki megtudja csinálni!

Hozzávalók:
1 sertésszűzérme (40-45dkg) szeletelve, 1ek szójaszósz, 1ek kínai ötfűszer-keverék, 2ek méz, 1ek kukoricaliszt,
Pirított rizs köretnek: 1 tojás, 25dkg rizs, 200g borsó, 2 szál zöldhagyma vékonyan felszeletelve.


A szójaszószt és az ötfűszer-keveréket összekeverem és ebbe bepácolom a szűzérméket. Állni hagyom 5 percig. Tapadásmentes edényben kisütöm az érméket oldalanként 2-3 percig. A mézet elkeverem 15ml forró vízzel és a serpenyőbe öntöm. 2 percig forralom a hússal együtt. Ezalatt csomómentesre keverem a kukoricalisztet egy kevés vízzel, hozzáadom a húshoz és addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik.
A körethez főtt rizst csinálok. 
Ezt mindenki úgy készítse el, ahogy maga szokta. Én az 1:2-es arányt kedvelem, tehát egy adag rizst (itt 25dkg) lepirítok kevés olajon, felöntöm kétszer annyi vízzel és fűszerezem. Forrásig nagy lángon hagyom, majd kis lángra veszem és fedővel lefedem. Amikor az összes víz elforrt, elzárom a gázt alatta és letakarom egy konyharuhával, hogy a gőz sehol ne tudjon elillanni.
Felverem a tojást és tapadásmentes edényben rántottát készítek belőle. Csíkokra vágom.
A zöldborsót én most a rizzsel együtt főztem meg. Forrás után raktam bele a rizsbe.
A felcsíkozott tojásrántottát és a zöldhagymát összekeverem a zöldborsós rizzsel. Összepirítom őket 1 percig.


Forrás: BBC GoodFood 2012.október

2012. november 4., vasárnap

Leveles csavart



Reggelre kellett valami finomat csinálnom. Volt itthon fagyasztott leveles tésztám, elővettem a megszokott pizzaszószomat, kisütöttem.
Mivel volt itthon fincsi szilvalekvárom is, így csináltam lekvárosat is belőle.

Gyorsan készen van, egyszerűen megcsinálható.

Hozzávalók:
Paradicsomoshoz: leveles tészta, 1 doboz sűrített paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, oregano, olívaolaj.

Szilvalekvároshoz: szilvalekvár, leveles tészta.

A leveles tésztát kinyújtom.
Az olíván megfuttatom az összezúzott fokhagymákat, mehet rá a paradicsomszósz, fűszerezem, pici vízzel felengedem, majd összefőzöm 10 perc alatt.
A tészta egyik felét megkenem a szósszal, majd ráhajtom a másik felét. Kb. 1 centis szélességben felvágom a tésztát, csavarok rajta egyet.

A szilvalekváros verziónál egyenlő részre vágom a kinyújtott tésztát, egyik felére ráhalmozom a szilvalekvárt, erre ráhajtom a másik felét.


Kívülről megkenem őket tojással. 170fokos sütőben ropogósra sütöm.

2012. november 2., péntek

Bounty-brownie




Vendégségben jártunk még az előző hosszú hétvégén. Barnáékhoz mindig viszünk valami háztájit. Mivel imádják a lekvárokat, így kaptak baracklekvárt, eperlekvárt és egy kis egyszerű tortát, amit Doctor Peppernél találtam. Ha SOS helyzet van, mindig Hozzá megyek, sok jó élményem volt már nála :)

Gyorsan megvolt, finom volt, és lehetett vele utazni, mi kell több?

A fotóért elnézést, már szétvagdostuk, mire rájöttem, hogy fotózni is kéne, így egy kis romos képet kaptok :)


Hozzávalók 18 cm-es formához:
2 tojás, 1 dl olaj, fél dl tej, 10 dkg cukor, 6 g vaníliás cukor, 10 dkg étcsoki, 6 dkg liszt, fél tk sütőpor, 2 ek kakaópor.

Kókuszos rész:
1 tojás, 5 dkg cukor, 6 g vaníliás cukor, 4 ek tejföl, 10 dkg kókuszreszelék.


A sütőt előmelegítem 175 fokra, az étcsokit pedig apró darabokra vágom.
A kókuszos részhez összedolgozom a cukrokat a tojással, majd a tejföllel és a kókuszreszelékkel.
A csokis részhez a tojást, cukrokat, olajat és a tejet kikeverem, hozzáadom a lisztet, sütőport és a kakaóport, ezt is összekeverem, majd beledolgozom a csokit.

A tortaformát kibélelem sütőpapírral. Célszerű szilikonost használni, hogy amikor kisült, csak le kelljen húzni a sütiről.
Belekanalazom a csokis massza felét, arra a kókuszos tölteléket, majd arra a csokis massza másik felét.
Nekem kicsit híg volt a csokis, így kenegetnem kellett a kókuszos részen, de megoldottam.
25-30 percig sütöttem.


Kicsit rusztikusra sikerült így a torta, de mint tudjátok, kézügyesség részemről nulla.
Íze utolérhetetlen, Barna és Ildi nagyon szerette!

Kelbimbós-pórés csirkemell



Mondtam már, hogy rajongásig szeretem a kelbimbót??? Ehhez képest hány kelbimbós leves található a blogomon??? :(
Igen, jól sejtitek, nulla. Nem értem, hogy miért. 
Örültem, amikor a novemberi Kifőztük magazinban szembejött velem ez a recept, mert így gyorsan pótolhattam kicsit ezt a hiányosságomat :)

Hozzávalók:
1 csirkemell, fél póréhagyma, 25dkg kelbimbó, 2dl tejszín, 1-2 evőkanál olaj, majoranna, 1 hegyes csípős paprika, őrölt kömény, só, bors.

A csirkemellet félbevágom lapjában, forró olajon átsütöm mindét oldalát. Kiszedem egy tányérra és a visszamaradó zsiradékon megpárolom a megtisztított felkarikázott póréhagymát. Ráteszem a húst és a kelbimbókat (eredeti recept szerint a kelbimbót nyersen kell belerakni, azonban én 3 percet főztem sós vízben előtte), felöntöm tejszínnel és fűszerezem. Lassú tűzön összefőzöm.
Párolt rizzsel tálalom.

Nekem másnap ízlett a legjobban!

Angol muffin


Alexa Christinél találtam már hónapokkal ezelőtt a kedvenc reggelizős muffinunkat, és úgy döntöttem tegnap, hogy most el is készítem.
Az étteremláncnál semmi mást nem szeretek, csak ezt a reggeli muffint, ezért havonta egyszer el szoktunk menni reggelizni.

Most úgy döntöttem, hogy ezentúl nem megyünk, ugyanolyan finom és én csinálom, tehát tudom, hogy mi van benne :)

Minimális hozzávalót igényel, nem kell nagy kelttésztás tudomány hozzá, sok házi feladatot el tudunk végezni, míg kel.


Hozzávalók:
30dkg liszt (BL80), 2,5dl hideg víz, 2dkg élesztő, 1 teáskanál porcukor, 2 teáskanál só, 2-3 evőkanál olaj a dagasztáshoz, kevés kukoricaliszt a formázáshoz.


Az élesztőt és a cukrot elkeverem a hideg vízben, majd a sóval elkevert liszttel összedolgozom. Kézzel elegendő, nem kell hozzá dagasztógépet elővenni. A végeredmény lágy, ruganyos, ragacsos tészta lesz. 
Pihentetem 10 percet, majd a dagasztótálban felkaparom és egy kevés olajjal átgyúrom. Tetejére kis olajat csurgatok és pihentetem. 20 perc múlva ugyanezt végigcsinálom, aztán 30 percet pihentetem.
A 30 perces pihentetés után átgyúrom és hagyom állni 10 percet, kinyújtom egy ujjnyi vastagra és 8cm-es köröket szaggatok ki belőle. Szilikonos sütőpapírral borított tepsibe rakom, 30 percet állni hagyom, addig a sütőt előmelegítem 220fokra. Kisütöm és kedvem szerint megtöltöm.

Mi most felvert tojást sütöttünk ki hozzá majd azt összehajtogattuk.
Sült gomba és bacon járt még hozzá.