2012. április 13., péntek

Sonkás rakott tészta



 Jelentkezzen, aki mostanában nem a maradék sonka és főtt tojás készletek elhasználására keres recepteket. Konkrétan mi a főtt sonkából nem is ettünk, mert amit az ünnepi asztalra tettem, azt Anyutól kaptam. 

Strawberrynél találtam egy jó kis sonkás tészta receptet, ami Náluk családi hagyomány, nálunk is gyakori vendég lesz, mert gyors és finom. Náluk gépsonkával készül, én a maradék főtt sonkát raktam bele. 

Hozzávalók:
25dkg kockatészta, 25dkg főtt sonka, 3-4 főtt tojás, 5dkg vaj, 3 csapott evőkanál liszt, 3dl tej, só, fehérbors, szerecsendió, 3dl tejföl, 30dkg trappista sajt.


A tésztát forrásban levő vízben 5 percet főzöm, nem kell teljesen megfőzni, mivel a szószban még főni fog.
A sonkát és a tojást feldarabolom. A vajat habzásig hevítem, a lisztet hozzáadom és aranyszínűre pirítom. Leveszem a tűzről és a tejet apránként hozzáadom. Csomómentesre keverem, majd visszarakom a tűzre, fűszerezem és folyamatos kevergetés mellett besűrítem. 
Leveszem a tűzről és kissé hűlni hagyom, majd belekeverem a tejfölt.
Kivajazok egy közepes jénai edényt és a tészta felét belerakom, rá a sonka, tojás és a besameles szósz. Jöhet rá a tészta másik fele, sonka, tojás és a maradék besameles szósz. A tetejét megszórom reszelt sajttal.
Sütőben 180fokon sütöm addig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.


2012. április 11., szerda

Medvehagymás pogácsa


 
A medvehagymás krémsajt mellé terveztem még egy medvehagymás elemet a hidegtálra, és pont, amikor ezt kitaláltam, a Facebookon CsillagViki feltette ezt a pogácsát. Nem gondolkoztam sokáig, ez lett a kiválasztott.
A kelt tészták a barátaim, ezeket tanultam meg legelőször, így sokszor nyúlok hozzájuk, mindig biztos siker, ha ilyet csinálok.

Hozzávalók:
50dkg liszt, 25dkg vaj, 30-40db medvehagyma levél, 2 tojássárgája, 1dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 erősen csapott evőkanál só, 5dkg élesztő, 10dkg reszelt sajt, 1 tojás felverve a megkenéshez.

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatom. Közben kimérem a többi hozzávalót.
Amikor az élesztő szép habosra felfutott, a lisztet a vajjal alaposan összedolgozom majd a tojássárgáját, a sót és az élesztőt is hozzáadom és ruganyos tésztát dagasztok belőle, majd 30 percre langyos helyre félrerakom kelni.
A medvehagymákat megmosom és felaprítom.
A pihentetett tésztát kinyújtom, rászórom a medvehagyma és a sajt felét, majd feltekerem és félrerakom 15 percre pihenni. Megint kinyújtom és megszórom a maradék medvehagymával és sajttal, megint feltekerem és félrerakom pihenni.
1 centi vastagra kinyújtom, késsel becsíkozom és megkenem a felvert tojással. Pogácsa szaggatóval kiszaggatom őket, és előmelegített 180 fokos sütőben megsütöm.

A végeredmény: pirosan ragyogó ropogós pogácsa jó kis medvehagymás töltelékkel :)

Medvehagymás-krémsajtos sonkatekercs


 
A hidegtálunk egyik résztvevője volt ő is. Ha belegondolunk, nem is igazán recept, mert hiszen miről van szó? Krémsajt és sonka rolóba tekerve. Azonban a házi krémsajt és a medvehagyma feldobja, és fel is teszem ide, hiszen ilyen egyszerű ötletek is jól jönnek néha.

Hozzávalók:
2 adag házi medvehagymás krémsajt, 30dkg sonka.

Elkészítése roppant egyszerű. Kis adag krémsajtot rúd formában ráhalmozok a sonkára, majd feltekerem. Lehet úgy is, hogy az egész sonkát megkenem a krémsajttal, és úgy tekerem fel, igazából teljesen lényegtelen.

A lényeg az íze :) és abban nem lesz hiba ;)

Mézes-szezámmagos sertésszűz szójás-gyömbéres mártogatóval


 
A húsvéti hidegtálunk sztár szereplője következik.
Kicsit féltünk P.-vel, hogy milyen fogadtatása lesz, hiszen oké, mi szeretünk új ízeket kipróbálni, de nem biztos, hogy a családunk is támogatja ezt. Azonban a félelmünk alaptalan volt, mindenki többször szedett, sőt, a mártogatóst más falatokkal is megkóstolták.
A szűzérme elkészítésétől féltem, mivel Anyu figyelmeztetett, hogy könnyen ki lehet szárítani, azonban a recepten látszott, hogy kipróbált volt, mivel életem első szűzérméje tökéletes szaftos lett.

A receptet az áprilisi Nők Lapja magazinban találtam, Mautner Zsófi blokkjában.

Hozzávalók 4 személyre:
1 darab közepes sertésszűz (kb. 50dkg), só, bors, 2 evőkanál méz, 4dkg szezámmag, csipet őrölt chili.
A mártogatóshoz:
fél dl szójaszósz, fél citrom leve, 1 teáskanál méz, fél gerezd fokhagyma reszelve, 2cm friss gyömbér reszelve, 2 kk pirított szezámmag.

A sütőt 190 fokra melegítem. A sertésszüzet sózom, borsozom és mindenütt bekenem mézzel. 
Egy lapos tányérra szórom a szezámmagot, belekeverem a chilit és meghempergetem a húst benne úgy, hogy mindenhol érje a szezámmag, így egy kérget képezve rajta.
Sütőlapon 30 percig sütöm, akkor jó, ha a közepe kissé rózsaszín.
Kicsit hagyom hűlni, és utána szeletelem.
A mártogatóshoz összekeverem a hozzávalókat.

A hús tökéletes hidegen is.

Sajtos sonkagolyók


 
Ahogyan már korábban írtam, viszonylag nagy létszámú vendégség volt nálunk húsvét hétfőn. Erre azt beszéltük meg, hogy hidegtállal fogunk készülni, mivel így több ember ízlését tudjuk eltalálni, valamint mindenki kedvére válogathat a különböző ételek közül.

Ottisnál találtam ezt a jó kis receptet, ami pont jól illeszkedett a tálra. Ha jól emlékszem így utólag, ez fogyott el elsőnek :)

Hozzávalók:
25dkg füstölt főtt sonka, 1,5 evőkanál magos mustár, 10dkg sajtkrém, 1 marék petrezselyemzöld, 10dkg reszelt sajt, só, bors.

A füstölt sonkát finomra darálom, darabolom, a petrezselymet felaprítom, a sajtot lereszelem.
A sajtkrémet a mustárral összedolgozom, hozzáadom a sonkát és ízesítem. A reszelt sajtot összekeverem a petrezselyemmel, majd a sonkás masszából golyókat formázok és a reszelt sajtba hempergetem őket.


Házi krémsajt vagy vajkrém?


 
Ez az a kence, amivel nem kell sokat foglalkozni, csak hagyni kell magában.
Sokszor csinálok ilyet, nagyon finom fűszernövényekkel megbolondítva szendvicsbe. Forrásnak DolceVitát jelölöm meg, mivel az Ő Nők Lapjás rovatában láttam ezt a fajta elkészítést, de szerintem ezt mások is leírták már sok helyen. Inkább azt írom, hogy az ő hatására mertem belevágni az elkészítésébe.

Hozzávalók:
450g zsíros natúr joghurt, só, bors, tetszőleges fűszernövények (fokhagyma, snidling, medvehagyma, bazsalakom, stb. stb.), gyógyszertári gézlapok.

Mély edénybe szűrőt rakok, majd erre ráfektetem a gézlapot úgy, hogy abból batyut tudjak kötni. A joghurtot beleöntöm, ízesítem, szorosan megkötöm a gézlapot és egy fakanálra felakasztom úgy, hogy lógni tudjon és kicsöpögjön belőle a savó.
Hűtőbe berakom és minimum egy napig csöpögtetem. Két-három napot szerintem bőven kibír csöpögtetési időre. 

A végeredmény egy nagyon krémes tömör krém, amit nem bíííírsz abbahagyni :)

2012. április 1., vasárnap

Húsvéti terveim


A kép forrása: http://www.bevezetem.hu/images/1104/husvet.jpg

Ebben a bejegyzésben szeretném összegyűjteni azokat a recepteket, ötleteket, amiket szeretnék majd megvalósítani húsvétkor.
Most tartunk először nagyobb létszámú vendégfogadást a házban, így fel kell kötnöm a gatyót :)

Mivel hétfő délutánra hívtuk a vendégeket, így hidegtálakra gondoltunk P.vel.
A post folyamatosan fog bővülni.

Saláták:
kaszinótojás franciasalátával
zöldsaláta (jégsali, retek, újhagyma, uborka, lilahagyma, pritamin paprika)


Húsételek:
Sajtos sonkagolyók Ottistól
Főtt sonka hagyományosan Anyu receptje szerint
Sonkába tekert medvehagymás házi krémsajt
Mézes-szezámmagos sertésszűz szójás-gyömbéres mártogatóval Nők Lapja konyha/Mautner Zsófi
Fasírtgolyók

Desszert:
Csehkrémes - Anyósom hozza a saját világbajnok sütijét, ha egyszer bátor leszek, én is megcsinálom.
Sósrúd - a klasszikus 25dkg-os recept 1 adag gluténmentes, 1 adag normál.
Medvehagymás pogácsa Szamócától
Karamellás-kekszes Illeskrisztikétől

Házi kenyér a házi krémsajt lecsöpögő savójából. Erre valószínűleg Limaránál nézek szét :)



Azt gondolom, ennyi lesz. P. ha meglátja ezt a listát, kitér a hitéből :))) Nem szereti, ha túl sok mindent tervezek be, de ezeket azért meglehet csinálni másfél nap alatt, ha jó az ütemterve az embernek.

Ütemterv, hétfő 14 órakor jönnek a vendégek:
Szombat:
 - joghurt lecsöpögtetése
 - sonka megfőzése

Vasárnap:
 - karamellás-kekszes elkészítése
 - fasírt bekeverése
 - saláta elkészítése

Hétfő:
 - pogácsa, sósrúd bekeverése, pihentetés, keltetése
 - kenyér
 - a sonkába tekert medvehagymás házi krémsajt elkészítése
 - a sertésszűz elkészítése
 - az összes sütőben kisüthető dolog  egymás utáni kisütése.

Ketten gyorsan megcsináljuk. Most lehet, hogy magam nyugtatgatom, de így lesz, tudom. Sosem fogadtam még ennyi embert egyszerre, nem éghetek be :)))

Édes-ragacsos csirkeszárnyak




Ismét egy GoodFood recept. Igaz, ennek a fajta csirkeszárnynak sok verziója létezik, a blogomon is van már fent belőle egy, és csináltam már ezeken kívül én is másfajtát, de most ki kellett próbálnom ezt a verziót is, és azt hiszem, hogy ez a legjobb recept eddig. Aminek kifejezetten örültem az az, hogy végre kipróbálhattam az édes chiliszószomat :)

Hozzávalók:
4ek ketchup, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 3 ek barna cukor, 4 ek édes chiliszósz, 1kg csirkeszárny, só, bors.

A csirkeszárnyakat megmosom, "szőrtelenítem", besózom.
A sütőt 200 fokra melegítem. Egy tálban összekeverem a szósz hozzávalóit. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral és a szósszal megkent csirkeszárnyakat belefektetem. Sütőbe rakom és 40 percig sütöm.


Kínai csirke




 Szeretjük a "kínai kaját". Tény, hogy amiket a gyorsbüfékben lehet kapni, közel sem azonos az igazi kínai ételekkel, de azért én azt is szeretem. És az igazit is ;)

Vestánál találtam ezt a jó kis receptet, Ő szűzpecsenyével csinálta, azonban én most csirkemellel próbáltam ki. Egyszerű és gyorsan készen van, akár igazi hétköznapi vacsora lehet a munka után.


Hozzávalók:
60dkg csirkemell, másfél kanál étkezési keményítő, 1 tojásfehérje, 1 csomag mélyhűtött wok zöldségkeverék (340g Bonduelle), 10dkg újhagyma felkarikázva, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál barna cukor,1 evőkanál balzsamecet.
Szósz: 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 púpos kávéskanál gyömbér, 2dl víz.

Először a köretet csinálom meg. Mi most rizzsel ettük.

A rizshez kevés olajat forrósítok, majd egy pohár rizst megpirítok raja. Felöntöm dupla annyi mennyiségű alaplével, mint a rizs. Sózom, borsozom majd felforralom. Takarékra rakom a lángot, lefedem és addig főzöm, amíg az alaplét fel nem szívja a rizs. Utána elzárom a tüzet alatta és a fedőt letakarom még egy konyharuhával is. 

A csirkemelleket csíkokra vágom, sózom és összeforgatom a keményítővel. A tojásfehérjét felverem villával majd összedolgozom a húscsíkokkal. 
A szószhoz a hozzávalókat kézi habverővel összedolgozom.
1 evőkanál olívát felforrósítok a wokban, megpárolom rajta a wok zöldségeket, majd kiszedem és félrerakom. 1 evőkanál olíván megpirítom a húsokat a barna cukorral addig, amíg az összes hús meg nem pirul, ráöntöm a balzsamecetet és addig sütöm őket együtt, amíg a balzsamecet erős illata el nem tűnik. Utána ráöntöm a szószt, a zöldségeket és az újhagymát és 3-4 perc alatt összefőzöm.

Ha megnézzük, ez nagyjából húsdarabolással együtt 20 perc volt. Tökéletes gyors ebéd-vacsora.