2011. december 29., csütörtök

Zserbó bonbon



Ismételten egy a karácsonyi ajándékaink közül. A Nők Lapja decemberi számában találtam Ugrai-Nagy Tünde ajánlatai között.
Darabolsz, keversz, csokizol, hűtesz és kész is :) Mi kell több a karácsonyi nagy hajtásban?

Hozzávalók kb 15db bonbonhoz:
10dkg darált dió, 1 evőkanál baracklekvár, 1 teáskanál méz, 2 teáskanál aszalt sárgabarack apróra vágva.
10dkg étcsoki a mártáshoz, kevés étolaj.

A hozzávalókat összekeverem. Az étcsokit az olajjal együtt gőz fölött megolvasztom, majd a szilikon formát kétszer kikenem. A kenések között hűtőbe rakom dermedni.
Amikor a második réteg megkötött, megtöltöm a diós töltelékkel, megint hűtőbe rakom dermedni.



Amikor kész, lezárom olvasztott csokival.
Ajándékozásig hűtőben tárolom.

Bounty gombóc



A karácsonyi bonbonok közül való. Nem csináltunk idén sokat, de amit elkészítettünk, az ütős volt!
Ismételten DoctorPepper gyűjteményéből garázdálkodtam, azt hiszem visszajáró vendég leszek, szerintem Ti is nézzetek el oda, ha még nem jártatok volna arra :))

Hozzávalók 50db gombóchoz:
1dl víz, 17dkg porcukor, 1cs vaníliás cukor, 12,5dkg vaj, 17dkg kókuszreszelék, 14dkg tejpor.
A vízből és a cukrokból szirupot főzök, majd hozzáadom a vajat. Ha langyosra hűlt hozzáadom a kókuszreszeléket és a tejport. Berakom a hűtőbe, hogy összeálljon. Ezután egyforma golyókat formázok belőle, visszarakom a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap csokit olvasztottam és fogpiszkálóra szúrva beleforgattam a golyókat. A becsokizott gombócokat száradásig hungarocellbe vagy bármi más állványba szúrjuk. Mivel nem találtam hungarocellt, így egy fel nem használt szalma koszorúba szúrtam a kész bonbonokat. Tökéletesen megfelelt :)



Ajándékozásig hűtőben tárolom.

Tiramisu golyók



Ez még az ominózus Mikulásos ajándékozásra szánt gasztro ajándék. Azt kell, hogy mondjam, roppant nagy szerencsém volt ezzel a recepttel is, Doctor Pepper egyik remek kigyűjtésében találtam rá.

Pont volt maradék mascarponem, és minden egyéb hozzávalót megtaláltam a kamrámban. Nagyjából 15 perc volt a kivitelezése, ahogy megláttam a receptet, azonnal neki is álltam megcsinálni.

Hozzávalók:
15dkg mascarpone, 3 evőkanál fekete kávé, 20dkg darált keksz, 1ek porcukor.

Hempergetéshez: keserű kakaópor.

A hozzávalókat összedolgozom, majd a kakaóporban meghempergetem. Mehet a hűtőbe, vagy egyből meg is eheted :)

Mini túrórudi torta


Régebben csináltam már ennek a nagy verzióját, de nem brownie alapra, hanem tört kekszre, és egy nagy torta formában, nem sok kicsiben.
Mimi kolléganőmnek csináltam a decemberi Mikulásozásra. Kisbabát vár, és szenvedélyes túrórudi fun. :) Amikor megtaláltam Doctor Pepper oldalán, tovább nem is agyaltam azon, mit is adjak Neki ajándékba. Én egy kicsit leegyszerűsítettem a receptet, a lemon curdot kihagytam, de terveim között szerepel ezzel együtt is elkészíteni majd.

Hozzávalók:

A browniehoz:
30dkg van, 30dkg étcsoki, 37,5dkg cukor, 3db tojás, 16,5dkg liszt.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy sütőformát sütőpapírral kibélelek (én most egy 26cm-es tortaformát használtam). A vajat habosra keverem a cukorral, hozzáadom a tojásokat, majd a lisztet beleszitálom és alaposan kikeverem. Legvégül mehet bele a csoki apróra tördelve és ezt a masszát a formába öntöm. Az előmelegített sütőben 20-25 percet sütöm, a legjobb tűpróbával ellenőrizni. Amikor megsült, félrerakom amíg ki nem hűl. Ezután tetszőleges méretű magas falú kör formával kiszaggatom úgy, hogy a formában maradjon a tészta.

Töltelék:
1kg túró, 4dl tejszín, 10dkg porcukor, 2 citrom reszelt héja, 4kk citromlé, 2 csomag zselatinfix.


A hozzávalókat összedolgozzuk. ennyi ;)

15-20 dkg jó minőségű étcsokit gőz fölött megolvasztunk.


Elkezdjük az összerakást. A félrerakott brownie gyűrűket először kevés olvasztott csokival megkenem, majd erre egy réteg túró amire egy újabb kisadag olvasztott csoki, rá egy adag túrós töltelék. A tetejére ízléses formában csokit kenünk. (na nekem ez nem sikerült :) )
A rétegek között célszerű kicsit hűtőbe tenni a sütit, hogy megdermedjen az olvasztott csoki és a túró.




2011. december 25., vasárnap

Boldog Karácsonyt!







Boldog Karácsonyt minden Olvasómnak, Bloggernek, erre tévedőnek :)

Sokáig nem jöttem, igaz, alkotni se nagyon alkottam mostanság. A munkahelyemen ez a fő idény, ilyenkor nincs magánélet, karácsony is csak azért, mert amiatt van nagy forgalom.

Kézzel készült ajándékok azért készültek, igaz, kis számban, olyan receptekből, amiket még novemberben szedegettem össze innen-onnan. A karácsonyi menüvel is szerencsém volt, mindig jött velem szemben valami, ami találkozott az elképzeléseimmel.

Fotózni nem tudtam, holnap egy pár dolgot még fogunk csinálni, mivel holnap adjuk oda, azokat a természetes fényben lefotózom. Most pedig a karácsonyi ételsor, linkekkel.

Ebéd:

rántott ponty
majonézes krumplisaláta

Vacsora:
Lazactatár - Dolce Vita
Aszalt szilvával - camambert sajttal töltött pulykamell - ehhez nincs recept, sima göngyölt kisütött hús
Csoki mousse - Dolce Vita


A szentestét itthon töltöttük kettesben. 7 éve ez volt az első, hogy itthon voltam szenteste napján. Nagyon felemelő érzés volt, pedig az egész naptól nagyon féltem. Mivel a munkahelyemen húzósabbra sikerült a hónap, így minden ajándékkal el voltunk maradva, és a terveimet is el kellett osztani kettővel, hogy egyáltalán legyen esélyünk is a végére érni. 24-én kellett csinálni mindent. Plusz egy kis takarítás is jutott még erre a napra. Reggel még el kellett menni bevásárolni, de a bevásárló lista szerencsére már megvolt, azt este a vonaton megírtam, hála az okostelefonomnak és az azon levő netnek :)))


Bevásárlás után 3 féle bonbon, házi baileys, az ebéd és a vacsora elkészítése várt Ránk. Közben aranyos filmeket néztünk, karácsonyi zenét hallgattunk, a cicáink a leglehetetlenebb helyeken kezdtek el aludni (a lábunk alatt). Idilli, akár giccsesnek is mondhatnánk, de nem az volt. Ritka alkalom ez nálunk, hogy van lehetőségünk így együtt alkotni, kettesben lenni.

A vacsorához finom bort ittunk. Ajándékozás most nem volt kettőnk között, legalábbis nem ezen az estén, mivel azt már a hónap eleji nagy bevásárláskor megvettük magunknak. Egy Actifry-val leptük meg magunkat, amit azóta is használunk. Még ki kell tapasztalni, hogy hogyan kell használni, de elsőre nem rossz.



Remélem mindenkinek ilyen kellemesen zajlik a karácsonya, és a további napok is ilyen jól fognak zajlani.