2011. november 27., vasárnap

Citromos-korianderes ragu


Ez az a tejszínes husi, amit régóta kerestem, ami tökéletes rizzsel-galuskával. Még egy is gombát el tudnék képzelni benne, de majd a következő alkalommal. A receptet Ottisnál találtam, beleszerettem, beterveztem és ma össze is dobtam a vendégség után.

Hozzávalók:
50dkg filézett pulykacomb/csirkecomb, 1 citrom, só, bors, 1 tk koriander mag, 1tk gyömbér, pici barna cukor, 3 gerezd fokhagyma, petrezselyem zöld, 2dl tejszín, 1 kanál étkezési keményítő, kevés olaj.

A filézett húst kockákra vágom, sózom-borsozom, a koriander magokat mozsárban összetöröm és a húst befűszerezem vele. Kevés olajon megpirítom a húst, majd a gyömbérrel, összetört fokhagymával, kevés cukorral és a citrom héjával levével ízesítem. Leveszem a gázt takarékra és fedő alatt puhára főzöm a húst.
A tejszínt a keményítővel csomómentesre keverem és a húst besűrítem vele. Apróra vágott petrezselyemmel meghintem. Kicsit összefőzöm, majd rizzsel vagy galuskával tálalom.

Kávés csokitorta





Párommal együtt nagy kávérajongók vagyunk, így nem volt kérdéses, hogy kerek évfordulóra milyen torta készüljön.
Trinitynél találtam a legmegfelelőbb receptet és nem is csalódtam benne. Ez volt az első piskótám, ami szépen feljött, a tömény csoki P. kedvence, így ez is telibe talált.

A receptet a fenti linken találjátok, semmit nem változtattam rajta.

Adventi naptár gasztro blogosan :)






A minap felrakott mézeskalácsok méltó helyükre kerültek, Adventi naptár lett belőlük. Még tavaly láttam egyik blogon az ilyen módon elkészített naptárt, és úgy gondoltam, hogy én is megcsinálom.
Kissé rusztikus, kissé egyszerű, de mi csináltuk a gyerekekkel közösen és jól szórakoztunk, miközben csináltuk. Jövőhétre még tervezek egy kis mézeskalácsozást.

2011. november 26., szombat

Panda torta





Mai napra két tortát terveztem be, az első kész borítással, mindennel. A másodiknak most állunk neki. Arról természetesen kicsit később hozok képeket.

A torta piskótáját Kiskukta Tortalapja alapján, a  tölteléket pedig PiciJuci Tejszínes gesztenyetortája szerint csináltam. A borítás fondantból van.

Sajtos hal



Mai ebédünket torta készítés közben dobtam össze.
15 perc alatt megvolt a körettel együtt. Hal, sajt, gyorsaság. Mi kell még???


Hozzávalók:
4 szelet szálka nélküli halfilé (én most pangasiust vettem), só, bors, citrom, 10dkg krémsajt, 6dkg trappista, petrezselyem zöld, 3-4 gerezd fokhagyma, olíva olaj, liszt.

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A halszeleteket sózom, borsozom, pár csepp citromlével megcsepegtetem, majd félreteszem.
A petrezselymet feldarabolom és a krémsajtba dolgozom. Fűszerezem sóval, borssal és a tört fokhagymával, végül belereszelem a sajtot.

A halszeleteket lisztbe forgatom majd az egyik oldalukat megsütöm az olajon. Amikor kész van, tepsibe rakom a sületlen felével lefelé és ráhalmozom a sajtos keveréket.
Sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütöm.
Párolt zöldséggel, rizzsel tálalom.

2011. november 20., vasárnap

Mézeskalács



A gyerekekkel elkezdtük az adventi készülődést. Első körben egy adventi naptárt készítettünk, amihez ma a mézeskalács figurákat sütöttük ki és a számokat ráírókáztuk.

Ezt a mézeskalács receptet régóta használom, szerintem már 3-4 karácsonyt végig sütöttem vele. Nem kell puhítani, finom és egyszerű megcsinálni. A recept eredeti neve finn mézeskalács és a Nők Lapja Cafe süssünk-főzzünk topicjáról való. Az eredeti beírót nem írtam fel, így ha bárki ráismer a receptjére, akkor jelezze és pótolom.


Hozzávalók:
1kg liszt, 30dkg margarin, 30dkg cukor, 3 egész tojás, 25dkg méz, 2 kávéskanál őrült fahéj, 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 2 kávéskanál szerecsendió, 1 kávéskanál reszelt narancshéj, 3 kávéskanál szódabikarbóna.

A lisztet összekeverem a szódabikarbónával. A mézet és a fűszereket összefőzöm, majd hozzáadom a margarint és addig keverem, amíg ki nem hűl. A tojásokat habosra keverem a cukorral.
A három keveréket összedolgozom, hűtőben állni hagyom, majd 1/2cm-re nyújtom, kiszaggatom és 170 fokon sütöm kb. 10 percet. Az írókázás előtt hagyom hűlni.

Az íróka elkészítése:
1 tojásfehérje, 12dkg porcukor (nagyobb tojás esetén 15dkg).

A fehérjét egy csipet sóval felverem, és amikor már kemény, hozzáadom a porcukrot és magasabb fokozaton addig verem, amíg fényes massza nem lesz.





Magát az írókázást még tanulnunk kell, egyenlőre zacskóval csináljuk, de még utánajárok a komolyabb eszközöknek is.
Az adventi naptár fotója jövőhéten jön, akkor már készen összerakva természetesen.

Spenótos-fetás csirkemell

Egy roppant gyors és finom ebéd receptje következik. Egyik kedvenc pizzériámban ettem még a régi időkben, most megpróbáltam a fő összetevők alapján elkészíteni. Majdnem ugyanúgy sikerült.

Hozzávalók:
1 csirkemell, 20dkg spenót, 10dkg feta, 3-4 gerezd fokhagyma, 1dl tejszín, olívaolaj, só, bors.

A csirkemellet filézem, sózom és félre rakom.
A fokhagymákat apróra vágom és az olíván felfuttatom, a megmosott spenótot pedig megfonnyasztom rajta. Ezután felöntöm tejszínnel és rárakom a felvágott fetát, majd fűszerezem. Összefőzöm. Én botmixerrel kicsit összeturmixoltam, hogy lágyabb legyen.

A csirkemelleket kevés olajon megsütöm, sült krumplival tálalom úgy, hogy a spenótos szószt a húsra halmozom.

2011. november 19., szombat

Narancsos trüffel golyók


Folytattuk ma a karácsonyi bonbon tesztünket. Málna oldalán találtuk ezt az egyszerű receptet, semmi bonyolult dologra nem kell számítani, csoki olvasztás, keverés-kavarás, hűtés, formázás, hempergetés. (meg egy kis fotózás utána )



Hozzávalók kb. 40 golyóhoz:

30dkg étcsokoládé, 2dl tejszín, 1 narancs, 2-3 evőkanál keserű kakaópor.

A csokit a tejszínnel lassan gyöngyöző víz felett felolvasztom, majd az alaposan megmosott narancs héját belereszelem, levét belefacsarom.
2-3 órára hűtőbe teszem, utána pedig tetszőleges méretű golyókat formázva kakaóporba forgatom.


Megjegyzéseim a karácsonyi éles helyzetre: itthoni desszertnek tökéletes, dobozba csomagolva lehet, hogy olvad. Tömény csoki.

2011. november 14., hétfő

Mandarinos-almás csirkesaláta



Találtam tegnap egy csirkemellet a mélyben, majd találtam hozzá egy receptet Ottisnál.
Almát és mandarint kellett csupán venni hozzá, és össze is tudtuk rakni a holnapi ebédünket.

Gyorsan elkészíthető és könnyű.

Hozzávalók:
1 csirkemell, 3 főtt tojás, 3 mandarin, 4 nagy piros alma, mustár, só, bors, olíva
Az öntethez: 2dl joghurt, petrezselyem, 1tk gyömbér, 1tk cukor, citromlé.

A csirkemellet befűszerezem, majd mustárral megkenem, és berakom a hűtőbe 1-2 órára. Én most nem hagytam ott ennyi ideig, mert későn kezdtem neki a főzésnek. Kicsi olíván megsütöm mind a két oldalát, majd felszeletelem. A megmosott és szeletekre vágott almával, főtt tojással és a gerezdekre szétszedett mandarinnal egy salátás tálba teszem, majd az összekevert öntettel összekeverem.

2011. november 13., vasárnap

Mogyorós és kókuszos bonbon



Elkezdtük a karácsonyi gasztro ajándékok tesztelését. Most kicsit előrelátóbb vagyok, mint az eddigi években, mivel csak a legjobbakat akarom ajándéknak.

Első tesztalanyunk Vrábel Kriszta NLC-s karácsonyi meglepetések bejegyzéséből való.


Hozzávalók:
20-20dkg pörkölt mogyoró/kókusz, 20-20dkg 60%-os étcsokoládé. (mivel nem szereti mindenki a tömény étcsokit, ezért lehet 40% is szerintem), 2-2dl habtejszín, 10-10 dkg vaj.

Mind a két íz esetében először vízgőz fölött olvasszuk fel a csokit a vajjal, majd keverjük össze a tejszínnel.
Ebbe kell beledolgozni az adott típus egyéb hozzávalóját. A mogyoróból 15dkg-ot apróra törünk és beledolgozzuk a csoki masszába. Mehet a hűtőbe két órára, hogy dermedjen.
A kókuszos esetében a kókuszreszelés 80%-át dolgozzuk bele a masszába. Szintén mehet a hűtőbe  órára.




 Amikor megdermedtek, a diónál kisebb gömböket forgassuk bele a maradék kókuszreszelékbe/összetört mogyoróba.

Kis papír kapszlikba is lehet csomagolni.

Terveim között szerepel, hogy a neten keresek olyan doboz hajtogatási mintákat, amik alapján én is tudok majd desszertes dobozt hajtogatni nekem megfelelő színű kartonból. Akinek van ilyen lelőhelye, írjon!

Marokkói kiruccanás


Ma egy ebéd erejére kiruccanást tartottunk. És nem is volt messze. 2-kor még a kanapén ültem, és most már megint itt ülök. Közben pedig Marokkóban jártam ebédelni.
Nem ismerem a marokkói kultúrát, ízeket. Ha magam elé kéne képzelnem a piacát, akkor a színek dominálnának. Mustár-sárga, élénk vörös, barna. Ha valaki tudja, milyen egy marokkói piac, ossza meg velem. Az illatok nagyjából megvannak, hisz itt érzem a kezemen a fűszereket még mindig. Élénk fahéj, kurkuma... Hmmmm... mennyei.

Egy receptes újságban találtam ezt a jó kis receptet, ami megfogott a fotójával, úgy gondoltam, kipróbálom. Nem bántuk meg. Az egész lakás illatozik a fűszerektől, még mindig!!! A hús omlós, könnyed, és az ember nem érzi úgy az evés befejezte után, hogy durranásig ette magát.


Hozzávalók:
4 egész csirkecomb, 3 ek olívaolaj, 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1-1tk őrölt római kömény-koriander-gyömbér-kurkuma, 1/4-1/4 tk őrölt fahéj és csili, 1 csipet szerecsendió, só.
A lepénykenyérhez:
1/4tk szárított élesztő, 50dkg liszt, 0,8dl olívaolaj, só.


Először a lepénykenyeret csinálom meg. 2,5dl meleg vízben feloldom az élesztőt. A lisztet tálba szitálom, mélyedést csinálok a közepére, majd az 0,6dl olívát, a sót és az élesztős vizet beleöntve összedolgozom. Egy órára félrerakom, hogy megkeljen.
A csirkecombokat félbevágom, a bőrt lefejtem róla. A kétféle hagymát felaprítom, az olajon megfuttatom, majd hozzáadom a húst és pirítom pár percig. Felöntöm 4dl vízzel, hozzáadom a fűszereket és felforralom. Lefedve kis lángon puhára párolom.
A lepénykenyérkékhez a megkelt tésztát 6 részre osztom, vékony korongokat nyújtok belőle és olajozott tepsin megsütöm 220 fokos sütőben.

A lepénykenyérrel remekül lehet tunkolni a szaftot.


Forrás: Blikk nők konyha 2011/11.

Fóliában sült hal

A hétvége az egyszerű ételek időszaka volt. Tipikus őszi kedvem van, kezdem érezni a napsütés hiányát. Ettől kicsit befelé forduló lettem. Ezen próbálok túllendülni, ezért vitamindús dolgokat próbálok fogyasztani.

Alma, savanyú káposzta, narancs. Ez utóbbi inkább citrom, így sajnos marad az előbbi kettő.

Mivel vásárolni se nagyon volt kedvem menni, így a mélyhűtőben levőkből kellett valamit kitalálnom. Volt bent egy kis adag csirkemell, ebből holnap mandarinos csirkemell saláta lesz. Találtam afrikai harcsafilét is, ebből pedig a tegnapi egyszerű ebédünk született.


Hozzávalók:
személyenként egy nagy szelet halfilé, olíva olaj, só, hagyma, citrom.


A sütőt 180 fokra melegítem. Alufóliát kiterítem, megkenem olívával, majd a besózott halfiléket ráfektetem, hagymakarikákat szórok rá, és meglocsolom egy kis citrommal. A hagyma akár el is hagyható, de nekem nagyon ízlett a megfőtt hagyma a halon.
A fóliákat szaloncukor módjára becsomagolom a hal körül úgy, hogy teljesen lezárja a csomagot.

Tepsibe rakom őket, és kb. 20 percig sütöm. Ez függhet a hal típusától is. Nekem nagyjából ennyi idő alatt lett kész, és finom puha lett.


Héjában főtt krumplit ettünk mellé, kis olívával és tejföllel. Látszólag nem illenek össze ezek a dolgok, de nagyon jól estek így együtt. ... vagy lehet, hogy nagyon éhesek voltunk??? ;)

2011. november 1., kedd

Diós-kókuszos keksz csokoládéval


Mostanában sokat böngészek kreatív oldalakon, így tűnnek fel a kedvenceim között is az oldalsávban egyre többen. Nagyon élvezem ezeket az oldalakat, mert egyre több ötlet van ajándékokra, lakásdíszítésre és sokszor még fincsi süti recepteket is találok. Így történt ez Levendulalánynál is. Ajánlom figyelmetekbe oldalát, nagyon kreatív dolgokat alkot, és sokról még én magam is el tudom képzelni az elkészítését.

Éppen üresedett a kekszes dobozom (jééé, találtam még egyet, azt is meg kell tölteni), amikor a blogján böngésztem, és szembe jött velem ez a finom ropogtatnivaló. Szombaton elkészítettem, szerintem nálunk is nagy kedvenc lesz, úgy érzem. Furcsa módon keresztfiamnak nem ízlett, de apum és anyum egyszerre többet is kivettek a dobozból, gondolom ízlett nekik. Megjegyzem, nekem is. Akkor lássuk is az elkészítését.

Hozzávalók:
- 12dkg dió, - 10 dkg csokoládé (eredeti recept szerint fehér, én tejcsokit raktam bele) - 8,5dkg kókuszreszelék, - 18dkg liszt, - 1tk sütőpor, - 15dkg vaj (én nem használok margarint sütikhez, tehát nálam ez szigorúan vaj!), - 13 dkg kristálycukor, - 1 tojás.

A sütőt melegítsük fel 180 fokra. Amíg bemelegszik, addig a keksz hozzávalóit is össze tudjuk dolgozni. A diót törjük durvára, a csokit vagdossuk fel kisebb darabokra. A többi hozzávalót dolgozzuk össze, majd rakjuk bele a diót és a csokit is.
Sütőpapírral bélelt tepsit készítsünk elő, majd a masszából diónyi formákat formázzunk, és rakjuk a tepsibe őket. Az első sütést simán így beraktam a sütőbe, a második adagot azonban megnyomtam picit a tenyeremmel, és úgy tetszetősebb keksz formák jöttek ki a sütőből.
A sütési idő eredeti recept szerint 12-14 perc, nekem ez 16 percre jött ki. Akkor jó a süti, ha a széle már picit barnás, de a közepe még világos.

Kihűlés után fogyasztható. Tipikus fémdobozba való keksz, sokáig eláll. Kávé mellé kitűnő.

Katica torta



Keresztlányom születésnapjára csináltuk tegnap. Első formatortám...

A teste csokis charlotte torta, bevonat fondant.


Receptet nem írok, mivel az ízesítést mindenki kedve, ízlése alapján csinálhatja.


A formatorták terén ez a torta az első, van még hova fejlődnöm. Elsőre nem volt rossz, de az arc megformázása nem volt tökéletes. A lényeg, hogy az ünnepelt örült neki.