2011. október 16., vasárnap

Forró almástáska


Ez is egy Illéskrisztikés recept, még a nők lapja cafe sütik képpel topikjából. Azt hiszem abból a topikból 10 évig lehetne sütni, annyi sok mindent mentegettem onnan ki... csak épp a kimentett receptek a nagy gépen vannak, ami most nyugdíjba vonult a költözésünkkel...

Ez a süti gyorsan összedobható fagyasztott leveles tésztából, ami nálunk most bolti volt, de terveim között szerepel nagy tételben legyártani és adagonként fagyasztani belőle. Nem olcsó mulatság a bolti, főleg, ha gyakran van terítéken.


Ez a recept tökéletes arra, hogy másnapra reggeli legyen az asztalon.

Hozzávalók:
50dkg leveles tészta, 1kg alma, cukor, fahéj, 1 tojás, 1cs vaníliapuding.

A tésztát kiolvasztom. Az almát megpucolom, lereszelem, majd becukrozom és félrerakom. Addig a tésztát kinyújtom vékonyra.
Az almát kifacsarom, dinsztelem. Az alma levét kikeverem a pudingporral, majd az almával együtt sűrűre főzöm.
Amikor készen van a töltelék, kis négyzeteket vágok a tésztából, az egyik felére rakom az almát, a másik felét ráhajtom, tojással megkenem a széleket, és összeragasztom. A tetejére kis csíkokat vágok, hogy levegőzni tudjon a tészta, majd tojással megkenem, és mehet a sütőbe.
180 fokon 10-15 percig sütöm.

Burgundi csirkeragu


Ismételten egy újságos próbálkozásom. Úgy érzem, telibe talált. A PMK-ból gyakran tesztelgetek, sok recept meg is maradt állandóra, és ezt is megtartjuk. Ha Apósomék jönnek hozzánk látogatóba, akkor ez lesz az asztalon, egy az egyben az Ő szájízéhez való ez a fogás. Én személy szerint nem vagyok nagyétkű, szóval nekem leves sem kell elé.
Igazi téli, melegítő étel.

Hozzávalók 4 személyre:
8 csirkefelsőcomb, só, bors, 15dkg főtt füstölt húsos szalonna, 20dkg konzerv gyöngyhagyma, 20dkg gomba (eredeti recept szerint konzerv csiperke, én elrakott erdei gombát használtam hozzá), 3 gerezd fokhagyma, 2dl burgundi vörösbor, 1 csapott kiskanál étkezési keményítő, kis csokor petrezselyem, a tálaláshoz szendvicskenyér, vaj.

A combokat kicsontozom, bőrüket lefejtem, majd az így kapott filéket tetszés szerinti méretre darabolom. Sózom, borsozom, félrerakom. A lefejtett csirkebőr zsírját kisütöm, majd a megsült bőrt kiszedem az edényből, és az 1 centis kockákra vágott szalonnát a visszamaradó zsírban 2-3 percig pirítom, azután mehet bele a hús is. Együtt pirítom őket 10 percig, amíg a hús ki nem fehéredik.
A hagymát és a gombát lecsöpögtetem, a csirkéhez adom, fűszerezem az összetört fokhagymával, majd lefedve 35-40 percig kis lángon párolom, amíg a hús meg nem puhul. Néha egy kis vízzel pótolom az elpárolgó levet.
Amikor a hús megpuhult, felöntöm a borral, és végül egy kis vízzel elkeverem a keményítőt, amivel besűrítem a ragut.
Tálalás előtt apróra vágott petrezselyemmel megszórom és vajban pirított kenyérszeletekkel tálalom.

Természetesen a felbontott burgundi maradékát megiszom hozzá :)

2011. október 15., szombat

Csokoládélabdák


Ez egy réges-régi recept. 3-4 éve a Nők Lapja Cafe sütik képekkel topikján sütötte meg mindenki, akkor én is sütöttem, sokszor egymás után, aztán feledésbe merült. Most azonban Mimi kolléganőm hihetetlen édesség kívánása eszembe juttatta. Egy kismamát nem vonhatunk meg a finomságoktól, így ezt most azért is sütöttem, hogy Ő is megkóstolhassa. (Remélem ízleni fog neki)

Sokáig eláll fémdobozban, igaz, nálam eddig a rekord elállási ideje 1 hét volt, szerintem ez sem fogja sokkal tovább bírni.


Hozzávalók:
20dkg étcsoki (minimum 50%-os, tortabevonóval neki se állj!), 10 dkg vaj (nem margarin!!), 3 db tojás, 1 teáskanál vanília kivonat, 20 dkg liszt, 3 dkg kakaópor, 1/2 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 17 dkg porcukor a gömbök bevonásához.

A csokit a vajjal összedolgozom gőz fölött. A tűzről levéve a tojásokat hozzáadom egyesével, majd a többi hozzávalót beledolgozom.
1 órára mehet a hűtőbe, majd gombócokat formázok belőle és porcukorba hempergetem, és mehet a tepsibe.
160 fokon sütöm 10-15 percig.

Én épp kávéval eszegetem, nagyon finom!!!

Kolbászos-babos tészta


A Nők Lapja Konyhája októberi számában Vrábel Kriszta receptjén akadt meg a szemem. Kriszta receptjeiben eddig még nem csalódtam soha, jó párat itt a blogon is megtaláltok belőle. Már nagyon várom az új könyvét, szerintem abból is sok kedvenc lesz.

Hozzávalók:
50 dkg tészta, 1 fej vöröshagyma, kevés olívaolaj, 15dkg csemege kolbász, 40dkg vörösbab,40dkg darabolt paradicsomkonzerv, 1dl száraz vörösbor, só, bors, kis csokor petrezselyem.

A hagymát felkockázom, kevés olíván megfonnyasztom és hozzáadom a kolbászt. Párolom, majd hozzáöntöm a darabolt paradicsomot és a vörösbort. Ízesítem és takarékon főzöm a mártást 25 percig. A felaprított petrezselymet hozzáadom, elkeverem a szószban. A konzervbabot leöblítem és a szószba rakom. Összefőzöm.

A tésztát lobogó vízben kifőzöm, majd elkeverem a mártással.


Tálalom. Befalom. Mindet. Egyszerre ;)

2011. október 9., vasárnap

Zebra kocka - Illeskrisztikétől


Más blogon láttam ugyan, de Krisztike készítette el ezt a sütit először, így neki tulajdonítom a receptet.
Tulajdonképpen keksztekercs, új köntösbe bújva. Finom, mutatós, és gyerekek segítségével is megcsinálható.

Hozzávalók:
50dkg darált háztartási keksz, 5 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál baracklekvár, 1 evőkanál rum, 5dkg teavaj, 5 evőkanál porcukor, 3dl tej.
Krém:
15dkg kókuszreszelék, 3dl tej, 3 evőkanál liszt, vanília kivonat, 5 evőkanál porcukor, 5dkg teavaj.
Csokimáz: 10-15dkg étcsoki, kupaknyi étolaj.

A krémmel kezdem. A tejet a liszttel csomómentesre keverem, majd kis lángon folyamatosan kevergetve, a kókuszreszelék felével együtt sűrűre főzöm, majd félrerakom hűlni. Amikor kihűlt, a többi hozzávalót beledolgozom.

Addig összedolgozom a tészta hozzávalóit, annyi tejet hozzáadva, hogy nyújtható legyen.
3 felé veszem, majd szilikon lapon nyújtom, és kókuszreszeléket szórok rá nyújtás közben, így nem ragad a nyújtófára. Rétegezem, az első kinyújtott lapot belerakom a formába, rákenem a krém felét, majd mehet rá a következő lap, rá a maradék krém, és erre az utolsó lap.

A csokimázhoz a csokit gőz fölött az olajjal összekeverve felolvasztom, és rákenem a lapra.

2-3 órára visszafogom magam, és a hűtőbe száműzöm a sütit. Utána szeletelem, és eldugom mindenki elől ;)

2011. október 2., vasárnap

Kókuszos habos kocka


Ezt a sütit bárki meg tudja csinálni, gyors, és még a tojásfehérjék is elfogynak a mélyhűtőből. Illéskrisztikénél találtam a receptre, és mivel az Ő receptjei eddig mindig bejöttek, így egyből bemásoltam az elkészítendők közé, ma pedig mivel vendégeink voltak, el is készítettem.

Hozzávalók:
Kókuszos alap: 4 tojásfehérje, 15dkg cukor, 15dkg kókuszreszelék, 1 csipet só, 1 csipet sütőpor.
Csokikrém: 10dkg étcsoki (nem tortabevonó!), 4 kanál tej, 2 kanál cukor, 2 kanál keserű kakaópor.
Vaníliás krém: 1dl tej, 1dl tejszín, 1cs főzés nélküli vaníliás puding.

A tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verem, majd hozzáadom a cukrot, és tovább verem. Amikor már szép fényes, széles mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze, belekeverem a kókuszreszeléket és a sütőport is.
Ezt egy 20x30-as sütőformában megsütöm. Nekem méretre állítható formám van, és mivel ez nem egy túl folyós massza, így ebben ki is tudtam sütni. Más, piskóta jellegű tésztát nem tudok ebben sütni.
A tésztát 15-17 percig 160 fokon megsütöm, amíg el nem kezd barnulni.

Amíg a tészta sül, lehet készíteni a kétféle krémet.
Először a csokis krémet rakom össze. A hozzávalókat tűz fölött krémmé főzöm. Félrerakom, majd a vaníliás krémet csinálom. A tejet a tejszínnel összekeverem, a pudingport belerakom és kétkaros géppel addig keverem, amíg krém nem lesz.

Amikor megsült a tészta, először a csokis krémet, majd a vaníliásat kenem rá.

2-3 órát hűtőben pihentetem, majd tálalhatjuk.