2011. június 26., vasárnap

Hasselback burgonya


Újra olvasgattam a blogokat, és Illés Krisztikénél bukkantam erre a köretre. A hűtőben már pácolódtak a mustáros pácba rakott csirkecomb filé, és arra gondoltam, hogy kipróbálom hozzá ezt a köretet. Volt itthon hozzá minden, és gyorsan meg lehetett csinálni, így kipróbáltam.

Hozzávalók:
8-10 db közepes méretű újburgonya, olíva olaj, bármilyen fűszer, ami illik a krumplihoz, nálam most só, bors, és rozmaring.

A burgonyákat alaposan megtisztítottam, majd egy evőkanálba helyezve bevágdostam őket. Fontos, hogy ne vágjuk túl mélyen, és épp ezért jó, ha minél mélyebb az evőkanál, mert a forgatásnál túl könnyen szétszakadhat a bevágott rész. Ezután beleraktam egy cserépedénybe őket, fűszereztem, olívával meglocsoltam, és lefedve a hússal együtt a sütőbe tettem. 180-200 fokon kb. másfél órát sütöttem. 30 perc után megforgattam a krumplikat. 15-20 percet fólia nélkül sütöttem.

2011. június 25., szombat

Első fondantos tortám


Anyum szülinapját ünnepeltünk a hétvégén, és egy hirtelen gondolattól vezérelve úgy gondoltam, kipróbálom a fondanttal bevont tortát.

Nem bántam meg, bár volt egy pillanat, amikor megijedtem, de hamar túl lettem az ijedtségen, nagyjából a könyökömig ért a ragadós nyúlós cukros pumpedli. Aztán egyszer csak egy gyönyörű hófehér labda volt a kezemben. Teljesen meglepődtem.

Tudni kell rólam, hogy kézügyességem egyenlő a nullával, türelmem semmi. És mégis elkészült a torta. Büszke vagyok magamra, és vérszemet kaptam. Csinálni akarok még bevonatos tortát, és figurákat is rá, aztán ha abban már jó leszek (hahahaha) akkor már formatortát akarok csinálni. Ez mind szép és jó, de még csak az elején tartok :)))

Szóval elkészült anyukám szülinapi tortája, és én remegve vártam, hogy fog-e tetszeni neki. Tetszett, tipikus csajos torta lett, hisz hófehér. Mivel ételfestékem nem volt itthon, és túl fehér volt, ezért megszórtam szárított levendulával, gyönyörű lett tőle. Sajnos a képek nem adják vissza, nem tudtuk megfelelően lefotózni, de mos már tényleg neki kell feküdnöm a gép beállításainak... (vagy megkérem Petit, hogy csinálja meg nekem... )


Kanyarodjunk vissza a tortához:

A torta belseje a baromira diós torta alapja volt. Mivel én allergiás vagyok a dióra, így mandulával készült el. Nem rontott rajta ;)
Valamiért a tészta nem nőtt meg rendesen, így egy háromtojásos piskótát sütöttem még hozzá.

A receptet a Macikonyha blogon találtam. Petu barátosném hívta fel rá a figyelmem. Anno, még áprilisban sütött nekem egy születésnapi tortát, és ez volt az a torta, így mivel tudtam, hogy finom, ezért én is ezt választottam gyakorló tortának. A tésztája kifogott rajtam, de még utána nézek én ennek, hogy mit ronthattam el...

Mivel a recept egy az egyben ugyanaz, csak a diót mandulára cseréltem, így nem írom be ide újra, belinkeltem, és az eredeti tortát is meg lehet nézni... Hát igen, neki enyhén szólva jobb a fotózási technikája. :)))

Fondant:
Hozzávalók:
30dkg pillecukor, 1 evőkanál víz, margarin, kb. 50dkg porcukor.

Egy mély jénait kikentem margarinnal, majd a vizet és a pillecukrot beleraktam. Mikrohullámú sütőben háromszor fél percre beraktam úgy, hogy a fél percek után átforgattam. Szilikon lapáttal forgattam át, de azt is átkentem margarinnal. (Remélem a szilikon lapátot fogom tudni még használni, most a forró vízben ázik... :)) )
Amikor megvolt a mikrózás, mehet bele a porcukor. Én ennél a résznél követtem el hibát. Néha voltak benne pici csomók, és ez a végeredményen látszik. Erre nagyon kell figyelni. A porcukrot jó alaposan beledolgozom. Mivel itt ért a könyökömig a ragacs, ezért néha porcukorral megszórtam a tenyerem, és ledörgöltem róla. A végén margarinnal is tisztítottam a kezem, és úgy gyorsabban haladt az összedolgozás is.
Nagyjából 60dkg porcukrot vett fel a pillecukor, de ez szerintem sok mindentől függ, így inkább legyen otthon több cukor.




Amikor már egy kis labdává gyúrtam, elhagytam a porcukrot, mivel nem szeretem a túl édes dolgokat, ezért Petu tanácsára innentől étkezési keményítővel dolgoztam tovább. Azon nyújtottam ki a fondant lapot. Könnyebb volt, mint hittem. Egyszerűen sodrófával kinyújtottam, majd a krémmel megkent tortára emeltem. Nagyon egyszerűen rá tudtam simítani, sehol nem volt egy ránc sem. A felesleget pedig levágtam.

A végén szerettem volna rárakni egy kálát, de az én kézügyességem még ezt nem tudta bevenni, na meg sietni is kellett, úgyhogy levendulát szórtam rá, és gyöngyöket raktam a tányérra.


Az én spejzem :)


Végre elkészült :))) Nagyon vártam már, rendezetlen volt nélküle a konyhám.
Bekerülhettek a nagy konyhai gépek, az elkészült eperlekvárok, jövőhét végén készül a baracklekvár is, annak is lesz helye. Hűűű, mennyi mindent szeretnék oda bezsúfolni.

Reményeim szerint a következő dolgok fognak sorakozni ősszel a polcokon:

eperlekvár, cseresznye befőtt, baracklekvár, málnaszörpök, citromfű szörp, körtedzsem.

Persze azért egy kis kolbász, sonka is lóghat majd a plafonról :))

A spejz polcai apukám keze munkája. Nagyon szép lett, meg vagyok elégedve vele :)

Mustáros pác


Anyósom két hete isteni omlós húst hozott. Ő pácolta, egy rég talált recept alapján. Rögtön lecsaptunk rá, és elkészítettük csirkemellel. Nagyon finom omlós hús lesz a végeredmény, enyhe mustáros ízzel. Bármilyen hússal kivitelezhető, sertés, pulyka, csirke.

Pác hozzávalók:
- mustár, magos dijoni mustár, olíva olaj, lila hagyma, fokhagyma, só, bors, bazsalikom, worchestershire szósz.

A kétféle hagymát pépesítem, majd a többi hozzávalóval összedolgozom és a filézett húsra kenem, és hűtőbe rakom. 2-3 óra pácolás után is isteni lesz tőle a hús.


A húst grillezzük, majd sok-sok salátával tálaljuk.

Újra itt


Megint egy hosszabb eltűnés után megjöttem.

Ezen idő alatt szinte semmi extra nem történt velem, és mégis felfordult velem az egész eddigi életem.
Végre belerázódtunk az embereimmel a változásokba, összeszoktunk, és most el kell, hogy váljanak útjaink. Sajnos én távozok közülük, ami nekem hatalmas szívfájdalmam, nagyon jó kis csapatom van. Szívvel lélekkel végzik a munkájukat, ami ebben az ágazatban nélkülözhetetlen a jó eredményekhez, és ahhoz, hogy szeressék a munkahelyüket. Sajnos ennek vége, ők együtt maradnak, ennek nagyon örülök, engem meg vár egy újabb kihívás, újabb csapat. Várom Őket is, de a szívem kicsit ottmarad a mostani csapatnál. Nyitott vagyok rájuk is, hisz velük is együtt kell dolgoznom, nagy eredményeket várnak tőlünk.
Ez az egész kicsit megviselt lelkileg, és bemenekültem a konyhába. Nekiálltam a nagy mumusnak, a fondantnak. Kicsit furcsállottam, hogy ilyen hamar összehoztam, de jó segítőm volt, Petu barátném. Természetesen nem azt mondom, hogy elsőre összehoztam a tökéletes fondantot, de elsőre elégedett vagyok magammal.
Még valami történt: beérett az első málnánk... nyammm... nagyon finom volt. Reméljük lesz sok belőle. Szeretnék egy jó kis fagyit csinálni belőle, és talán szörpöt is, bár szerintem idén azért annyi még nem lesz belőle. Ez az első nyara a töveknek.

Van egy pár elmaradásom, hoztam a tortát, egy jó kis grillpácot, amit anyósomtól kaptunk. Isteni porhanyós lesz tőle a sertés hús is, bár mi most csirkével csináltuk. (már bent csücsül a következő adag a hűtőben, most filézett csirkecombot pácoltunk)

Igyekszem a heti menüket megint írni, mert elég költséges a munkahelyen enni, és nem is finom.


Rövid nyitó beszédem után hozom a képeket, a receptekkel is.