2010. augusztus 24., kedd

Gyerek a konyhában :) Játék görgeteg indul :)))



Virág írt múlt héten egy nagyon jó kis szösszenetet arról, hogy mi a jó? Ha a gyerekeket beengedjük a konyhába? Vagy tartsuk őket távol? Könnyebb velük? Vagy nehezebb?

Páran már tudják, de ugyebár nem mindenkinél kommentelek, hogy nekem még nincs gyermekem, csak a keresztgyerekeken gyakorlok néha. Legfőképpen Gigire szoktam vigyázni, Őt is úgy tudom megnyerni magamnak, ha közlöm vele, ma bizony sütni fogunk. Akkor biztos, hogy jön hozzám. Három keresztgyerekem van Bátyám által, egy három éves picilány, Viki, a középső hat éves fiú, Gigi, és a kamaszfiú Csabika. A legnagyobb is jött régebben hozzám, de akkoriban még nem vezettem ilyen szinten háztartást, Viki pedig még pici, Vele még csak a barátkozás megy. A nagy szerelem, a tenisz már összehozott minket, de sütni még nem sütöttünk együtt. Talán majd idén a karácsonyi készülődéskor.

Gigi az én fő kuktám. Az eddigi tapasztalataim a gyerekkel való konyhai tevékenységről az, hogy a legunalmasabb főzési vagy sütési folyamatot is érdekesnek látják, ezáltal minket sem untat, valamint minden tovább fog tartani. De szerintem ez nem lesz így mindig, hisz egy idő után belejönnek, és akkor már nem fognak hátráltatni minket. Ez amolyan hasznos befektetés is lehet.

Játszani is szoktunk ám sütés közben, fűszereket szagolgatunk, ki kell találnia, hogy mit szagolt, megpróbáljuk angolul elmondani a gyümölcsöket és a zöldségeket, na és a nagy kedvenc, a fotózás :)))



Arra gondoltam, hogy egy pár kedves Bloggert megkérdezek, Ők hogy főznek a gyerekeikkel.

Akinek van kedve, csatlakozzon nyugodtan. Bevallom, még soha nem játszottam a blogok közötti játékokból egyet sem, hisz elég új vagyok még, lehet, hogy nem is így kell, de egyszer csak el kell kezdeni :)))

Akiket játékba hívnék:

Anikó a nagymama konyhájából
Bettus szintén a nagymama konyhájából
és leendő "szomszédom" Virág

Ha tehetitek, Ti is küldjétek tovább olyan bloggereknek, akiknek van gyermeke, és akire kíváncsiak vagytok :))

Tonhalas spagetti


Egy Stahl recept, amit megint csak bloggernél találtam :)))

KicsiVú
gyönyörű fotója nagyon megkapó volt, és mivel imádom a tonhalat, így kipróbáltam, tökéletes ebéd nekem munkahelyre.


Hozzávalók:
25dkg spagetti; 2 doboz natúr tonhalkonzerv, 1 csokor újhagyma; 2 gerezd fokhagyma; 1-2 evőkanál olíva (ha olajban elrakott tonhalat veszünk, akkor ez nem kell); 1,5dl pezsgő (én most rose-t használtam); 1dl tejföl; 1dl tejszín, só, bors; 1 citrom héja;


A tésztát a megszokott módon megfőzöm, én enyhén roppanósan szeretem.

A hagymákat feldarabolom, majd olajon megpirítom. Én egyben pirítom, így szeretem jobban. Amikor üveges, mehet bele a pezsgő/bor (valamint az eredeti recept szerinti kapribogyó is, de mi nem szeretjük, így ez kimaradt belőle). Az alkohol főjjön el belőle, majd belerakom az előre elkevert tejszínt és tejfölt. Sózom, borsozom, majd belereszelem a citromhéjat is. A legvégén hozzáadom az enyhén összetört tonhalakat is, 1-2 percig főzöm, majd a kifőtt tésztával tálalom.

Vera Csupacsokis muffinja


Ezt a receptet Verától kaptam a nagyis topicban. Szerintem ez az a süti, amit eddig a legtöbbször csináltam. A muffinok ugyebár egyszerű sütik, nincs sok munka sem amíg készül, sem miután kész, és kevés edényt kell hozzá használni.

Hozzávalók:
15dkg liszt; 2 tojás; 15dkg vaj; 15dkg cukor; 3 evőkanál baracklekvár; 1/2 csomag sütőpor; 5dkg kakaópor; 5dkg étcsokoládé.

A tojásokat kikeverem alaposan a vajjal, a cukorral és a lekvárral.
A lisztet összekeverem a sütőporral, a kakaóval, majd a nedves hozzávalókhoz dolgozom apránként. Amikor egyben van, mehet hozzá az apróra vágott étcsoki. A muffinsütő mélyedéseit megöltöm a masszával 3/4-ig. Ha nincs muffin kapszli, akkor kenjük ki vajjal a mélyedéseket, úgy is remekül ki fognak csusszanni a sütikék.



170 fokon kb. 15-20 percet sütöm, igazából tűpróbával szoktam ellenőrizni.

Görög fűszeres húsgombócok paradicsomszószban


Fahéj és Fetánál találtam meg ezt a receptet. A minap akadtam a blogjára, és annyira megtetszettek a receptek, hogy végigolvastam az ő blogját is, és bőszen jegyzeteltem, hogy mi az, amit nekem ki kéne próbálnom! Imádom Görögországot, a görög ízeket, és úgy gondolom, hogy így, rajta keresztül, talán az igazi ízeket fogom megtalálni. Persze igazi akkor lenne, ha ugyanazokkal az alapanyagokkal dolgozhatnék, amikkel Ő, azonban ez nem fog összejönni. Majd egy esetleges krétai nyaralásunkon megkísérlem a piacokon való vásárlást, majd az apartmanunkban egy kis főzőcskézést. Anno Horvátországban is ezt tettük, és nagyon jó volt. Azonban sajnos egyenlőre nem fenyeget semmilyen utazás, így megpróbálom kis otthonunkba becsempészni egy esetleges nyaralás ízeit.

Következzen hát az első görög próbálkozásom, ajánlom Hajninak, Ő is imádja a görög ízeket!

Hozzávalók:

A gombócokhoz: 50dkg darált hús (nálam sertés); 1 tojás; 1 szelet durvára darált szikkadt kenyér; aprított petrezselyem; só, bors, 1 teáskanál fahéj; olíva a sütéshez.

A szószhoz: 0,5l paradicsomszósz; 1 pohár vörösbor; 1 pohár víz; 1 fej vöröshagyma aprítva, só, bors, őrölt kömény; fahéj; olíva.

A gombóc hozzávalóit alaposan összedolgozom, majd kis hengereket formázok belőle, amit kevés olíván minden oldalukon világosbarnára sütök.

Gombócokat kiveszem a serpenyőből, és pici olívával még felöntve megfuttatom rajta a hagymát, fűszerezem, hozzáöntöm a paradicsomszószt, a vörösbort és a vizet, picit forralok rajta, majd mehetnek bele a gombócok. Alacsony fokozaton 1 órát főzöm. Fontos, hogy a szósz pont ellepje a gombóckákat. Akkor lesz kész, ha a szósz besűrűsödik.

Köretként most a rozmaringos burgonyát tálaltam hozzá, de mehet spagettivel is.

2010. augusztus 23., hétfő

Rozmaringos burgonya


Rengeteg felszelelt burgonyánk maradt a 20-i sütögetésről. Mivel az egyik főtt ételünkhöz megy a sült krumpli is, így megcsináltam tepsis krumplinak.

A recept egyszerű:
vegyünk karikára vágott burgonyákat, rakjuk tepsibe (a legjobb, ha sütőpapírra tesszük), majd sózzuk meg, locsoljuk meg olívával, majd rakjunk rá rozmaring szálakat.



Sütőben süssük meg. Fontos, hogy lassan sül, így akár hússal együtt is süthetjük.

Ringló-őszibarack leves


WiseLadynél láttam meg ezt a levest. Már a leírásból és a képekből is látszott, hogy egy könnyed, és friss leves várható. Beigazolódott. Azáltal, hogy a gyümölcsöket nem kellett főzni, így minden vitamin bennük maradt, és roppant friss ropogósak maradtak. Egy üde gyümölcsleves kánikulára, akár desszertnek is.

Hozzávalók:
1/2 kg szilva; 2 szem őszibarack; 1 evőkanál liszt; csipet fahéj; csipet szegfűszeg; pici só; 5 evőkanál cukor (én 3 evőkanál mézzel csináltam); 1/2 l tej.

A szilvát forrásban levő vízbe teszem, majd egy-két perc múlva kiveszem és a héját lehúzom, majd feldarabolom. Az őszibarackot szintén meghámozom és kockákra vágom.
A lisztet kevés vízzel csomómentesre keverem, majd 3dl vízzel felöntve felforralom. Folyamatosan, amíg forr, mellette állok, és kevergetem, különben picit összeugrik. Amikor felforrt, a gyümölcskockákat belekeverem, majd leveszem a tűzről. Hideg vízbe állítom, hagyom kicsit hűlni, majd felöntöm a tejjel. Maradjon a hideg vízben még, amíg teljesen le nem hűl.


Nagyon finom krémes és ropogós gyümölcshúsú levest kapunk!

2010. augusztus 22., vasárnap

Tanácstalanság

Tanácstalan vagyok. A konyhámat szereljük fel, és nem tudom, hogy minek kell megfelelnie a mosogatógépnek és a szagelszívónak.

Mi számít vajon jó fogyasztásnak? Hány liter víz az ideális és takarékos? Hány terítékes mosogatógépre van szüksége egy háromfős családnak? És még sok-sok kérdés.
Ami biztos, hogy a mosogatógépnek 45 centisnek kell lennie, ez fér be a konyhapultba.

Ha van tapasztalatod, kérlek oszd meg velem, akár márka jelöléssel is!!!

2010. augusztus 14., szombat

Cukkini saslik - amikor az Emberem főz


DolceVitánál találtam ennek a receptnek az alapját. Igazából kézenfekvő ötlet, hogy a szokványos fasírtot felturbózzuk idényzöldséggel. Csináltam már citromos fasírtot (most, hogy így leírtam, szerintem ezt is megcsinálom valamikor újra), sajttal töltött fasírtot, és most ezt a cukkiniset. Nagyon kellemes kis vacsora kerekedett ki belőle.



Aminek előzménye az volt, hogy az egész napos rohanás miatt nem én csináltam végül meg, hanem a Párom. Csinált mellé héjában sült krumplit rozmaringgal és egy isteni kis fokhagymás mártogatót.

Cukkini saslik hozzávalói:
40dkg cukkini, 25-30 dkg darált hús (nálunk ez most sertés volt); fokhagyma ízlés szerint, fél vöröshagyma, só, pirospaprika, 1 tojás, prézli; apróra vágott snidlinggel tovább lehet az ízét bolondítani.

A cukkinit megpucolta, majd legyalulta. Kicsit kinyomkodta a levét, fűszerezte, és az összes többi hozzávalóval egy közepesen lágy masszát kevert ki. Ezt kis hurkapálcákra rakta, majd olíván én kisütöttem úgy, hogy folyamatosan forgattam. A képeken látszik, hogy inkább jól kapja meg a szélét, úgy tud átsülni rendesen.

Mártogatós hozzávalói:
3-4 dl tejföl, sok-sok fokhagyma (nálunk egy egész fej); só, bors, snidling,

Az összes hozzávalót alaposan kikeverte, majd egy órára hűtőbe tette.

Tökfasírt


Kicsit sok volt mostanában a húsból, sőt, igazából azt vettem észre, hogy egyre ritkábban eszek. Na jó, megvan azért még a heti három-négyszeri húsfogyasztás, de már az is nagy szó, hogy nem minden nap.
Kezdem felfedezni a zöldségek másfajta felhasználását, mint ahogy én azt megszoktam. Nekem a tökből eddig csak és kizárólag a főzelék jutott eszembe... Tudom, ez szegényes, de hát ez van. Mióta olvasom a fórumokat, blogokat, rengeteg recept jön velem szembe, amiket ha nem is csinálok meg, de újabb ötleteket hoznak magukkal. Így történt ez ezzel a fasírttal is. Igazából cukkiniből akartam csinálni, de az nem volt a zöldségesnél, így maradt egy kis zsenge tök. Sokan csináltak mostanában ilyen-olyan formában cukkiniből/tökből fasírtot, tócsnit, feltétet főzelékhez, vagy csak úgy magában. Most én is főzelékhez csináltam, véletlenül pont tökfőzelékhez :)

Hozzávalók:
tök, prézli, 1 tojás, só, bors, pirospaprika, fokhagyma, vöröshagyma, (opcionálisan snidling)

A tököt megpucolom, majd legyalulom. Jól kifacsarom, majd a sót kivéve mindegyik hozzávalóval összegyúrom. Azért nem írok pontos mennyiségeket, mert ezt érzésre kell csinálni. A tökhöz mérten kell a többit is variálni. A lényeg, hogy ne legyen lágy a massza, lehessen belőle kis fasírtgolyókat formázni.
A maradék prézlihez sót keverek, majd ebbe hempergetem bele a kis golyókat.

Bő olajban kisütjük.

Burgonyakrémleves


Kicsi Vú oldalán találtam ezt a receptet. Mostanában sokat időzök nála, úgyhogy lesz még itt egy pár hivatkozás rá :))))

Hozzávalók:
1 fej fokhagyma; 2 szál póréhagyma; 1 vöröshagyma; 4-5 közepes burgonya; 1l víz; 1,5dl tejszín vagy kis doboz tejföl; őrölt szerecsendió, só, olaj; só, fehér bors; fél citrom leve, két kis babérlevél.

A fokhagymát szedjük gerezdekre, majd héjával együtt rakjuk tepsibe, és süssük 170 fokon puhára (kb. 20 perc).
A hagymákat megpucolom, majd feldarabolva olíva olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a héjából kinyomott fokhagymát, a burgonyát feldarabolva valamint a babérlevelet. Sózom, borsozom, majd felöntöm a vízzel. Miután felforrt, kis lángon fedő alatt addig főzöm, amíg a krumpli meg nem puhul.
Ezután botmixerrel pürésítem, hozzáadom a tejszínt, megszórom a szerecsendióval, hozzáadom a citrom levét, és főzök még rajta egy kicsit.

Kisült pici bacon lapocskákkal ettük, de sajnos a képen nem látszik, mivel nem volt annyira sűrű még az első napon, hogy megálltak volna a tetején :)

2010. augusztus 7., szombat

Tejben főtt csirke


Stahl recept, én azonban Kicsi-Vúnál láttam meg. (így utólag belegondolva, a Stahl könyvekben meg sem néztem).
Könnyen elkészíthető, most csavart tésztával csináltam, de következőnek biztos galuskával fogom tálalni.


Hozzávalók:
1kg csirkecomb, só, bors, olaj, 8-10 gerezd fokhagyma aprítva, 3,5 dl tej (ebből lehet, hogy több kell majd), 5dkg vaj, 1 bio citrom héja (én most csak kezelt felületűvel rendelkeztem itthon, így zacskósat raktam bele); 1 evőkanál zsálya; 1 evőkanál étkezési keményítő.


A combokat megmosom, majd sózom és borsozom. Az olajon megpirítom a fokhagymát, majd kiszedem, és a combokat mindkét oldalukon megpirítom, ezután mehet bele a tej, vaj, zsálya és a citromhéjak nagyobb darabban, valamint az előzőleg kivett fokhagyma. Összeforralom, majd kis lángon fél órát pároljuk. A húsokat megfordítom néha és a tejet is pótolni kell közben. Amikor a húsok kellően megpuhultak, kiveszem, a szószt az étkezési keményítővel összekeverem, turmixolom, majd összeforralom.

Ezzel a mártással kínálom a csirkét, tésztával vagy galuskával.

2010. augusztus 4., szerda