2010. július 31., szombat

Ihlet


Kati, ezt Neked tettem fel :) Szeptemberben személyesen is megnézheted!

Rizottóval töltött cukkini


Még mindig cukkini :))) Addig kell enni, amíg kapható, és addig főzök belőle, amíg el nem fogynak a kimásolgatott, bejelölgetett receptek. Szép számmal találtam, hozzáteszem :) Most Lillánál szemezgettem a kínálatból, láthatóan Ő is nagyon szereti.

A rizottó mennyiségre nagyjából négy nagyobb cukkini megtöltésére alkalmas, én csak kettőt töltöttem meg vele, és maradt magában is belőle. Nagyon finom, könnyű nyári étel. Mi egy könnyű olasz fehér borral ettünk, hmmmm... Képzelhetitek.

Hozzávalók:
2 nagyobb cukkini; 1 hagyma; 10dkg húsos szalonna; rizs, alaplé; só, bors; 1 pohár fehérbor; parmezán

Először a rizottót csinálom meg. A hagymát apróra vágom, majd a húsos szalonnán üvegesre párolom folyamatosan kevergetve. A cukkiniket közben kivájom, a kivágott darabokat pedig kicsi darabokra vágom. Közben a szalonnás hagymára mehet egy nagyobb pohár rizs (legjobb persze a rizottó rizs), kicsit futtatom azt is a zsíron, majd mehet rá a feldarabolt cukkini. Felöntöm a borral. Kicsit forralom, majd mehet apránként az alaplé. Ha kell, utána ízesítek. Amikor a rizs megpuhult, a tűzről levéve belekeverek egy kicsi sajtot, majd letakarom, és kb. 10 percig hagyom még párolódni a saját gőzében.
Ezután a cukkini hajókat picit besózom, majd megtöltöm a rizottóval, sajtot szórok rá, és előmelegített sütőben sütöm kb. 30 percet 170-180 fokon.

Cukkini leves


Cukkini szezonban ezt is ki kell próbálni. KicsiVúnál találtam ezt a receptet, nála Háromhagymás cukkinileves a neve, én maradt simán a cukkini levesnél.
Nagyon gyors és egyszerű elkészíteni, kellemesen érződik rajta a fokhagyma íze. Másod- és harmadnap még jobb!!!

Hozzávalók:
2 közepes cukkini; 2 közepes vöröshagyma; fél póré vagy két szál újhagyma; 6 gerezd fokhagyma; 5dkg vaj; 1,5l alaplé; 1 pohár tejföl v. 2dl tejszín; 2ek keményítő; petrezselyem.

A cukkinit meghámozom majd fél centis darabokra vágom őket. A három féle hagymát felaprítom, majd a vajon megfuttatom őket, hozzáadom a cukkinit, összekeverem, majd mehet rá az alaplé. Pici sóval és borssal, ha kell, utána ízesítek. Kislángon fedő alatt addig főzöm, amíg a cukkini még épp ropogós marad, de az íze már érződik a levesen. A tejföl/tejszínt elkeverem a keményítővel csomómentesre, a levesből kicsit hozzászedek, összekeverem, majd mehet a levesbe. Tálalás előtt frissen vágott petrezselyemmel és parmezán sajttal megszórom.

2010. július 22., csütörtök

Álmaim konyhája...


Egyenlőre így néz ki...

Sajtos-gyümölcsös csirke

A bakonyi csirke készítésénél kicsit elszámoltam a hús mennyiségét, így maradt elég sok, kb. 40dkg belisztezett hús. Ebből dobtam össze a hűtőben levő maradékok felhasználásával a tegnapi vacsoránkat. Mára is maradt belőle, úgyhogy elég jó kis kiadós étel.

Hozzávalók:
40dkg csirkemell; só, bors, liszt; bacon; sajt (nálunk most ez füstölt volt); barack vagy körte befőtt.

A csirkemelleket befűszerezem, majd lisztbe forgatom és kevés olajon sütöm mind a két oldalát, majd jénaiba rakosgatom egymás mellé, egymásra. A befőttet kis darabokra vágom, majd a húsra rakom. A bacon szeleteket kisütöm ropogósra, majd ezt is ráteszem a húsra. A sajtot lereszelem, megszórom vele a jénaiba rakott húsokat, majd mehet a sütőbe. Nagyjából 20-25 percig sütöm.

Köretnek kompót és sült krumpli volt hozzá nálunk.

2010. július 21., szerda

Gombás-tejfölös bakonyi csirkemell


Mielőtt elkezdtem blogokat olvasgatni, túlnyomórészt az nlc-s közösségtől kaptam recepteket, topicokat olvasgattam, egy-kettőnek állandó tagja voltam. Ez idő hiányában már csak egy topicra csökkent, de nem is bánom, jó ez így. Szóval onnan nagyon sok jó ötletet gyűjtöttem, és mivel ömlesztve jöttek a receptek sok esetben, ezért napiszössz e-mail sorozatban mentettem, saját magamnak, és barátnőimnek is. Így amikor épp volt erre időm, kedves csajosaim kaptak egy ilyen e-mailt tőlem. Azt nem tudom, hogy ők valaha is főztek-e belőle, de én gyakran használom ezeket a külön fiőkban tárolt maileket. Ez a recept is innen származik, Tzsebitől kaptam, a Nagymama topicról. Ezúton is köszönöm. Tudom, hogy sok ilyen bakonyi recept van, de én még csak ezt az egyet próbáltam, és mivel annyira bejött, így nem is próbálkoztam mással.

Hozzávalók:
50dkg csirkemell; liszt; olaj; 50dkg gomba; só, bors, pirospaprika, tejföl; hagyma; keményítő

A csirkemellet kicsi, féltenyérnyi szeletekre vágom, sózom és borsozom, majd lisztezem. Kicsi olajon sütöm úgy, hogy mind a két oldalát csak megkapja az olaj. Kiszedem a zsiradékból a húsokat, majd a visszamaradt olajban megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd a szeletekre vágott gombát is. Sózom, borsozom, pici pirospaprikával meghintem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy a később belekerülő húsokat éppen ellepje. Amikor elkezd forrni, mehet bele vissza a hús, együtt főzöm lassú tűzön 20-25 percet. Ettől hihetetlenül lágy, és omlós lesz a hús, amikor kész lesz. Amikor ez megvan, a húsokat megint kivesszük, és az alaposan kikevert tejfölt pici keményítővel összedolgozom, majd mehet a szószba. 2-3 perc összefőzés után mehetnek vissza a csirkemellek. Pár perc együtt főzés után kész.

Köretnek mehet nokedli, tészta, rizs. Mi most tésztával ettük.

2010. július 15., csütörtök

Citromfű szörp


Végreeee... végre kész van! Ahogy már írtam a citromfüves bejegyzésemben, szörpöt terveztem abból a nagy csokorból. Elkészült, és isszuk!
Vízzel, vízzel+citromlével mentával, jól behűtve! Naponta többször után töltve.

Hozzávalók: (Zsuzska oldaláról)
nagy csokor citromfű; másfél kiló cukor (én kevesebbet, kb. 1 kilót használtam), 20dkg citromsav (szintén kevesebbet, 10dkg-ot használtam belőle).

1 liter vizből és a cukorból szirupot csinálok, lassan kevergetve. Majd a citromfű leveleit letépkedve, felvágva belekeverem a szirupba a citromsavval együtt. Egy napig állni hagyom, majd leszűrés után újra felforralom.

Álom-álom...

Két éve egy tündérmesébe csöppentem... A mese még tart, reményeim szerint sokáig.

A mese egyik epizódja pedig a közös fészkünk kialakítása. Ezt tesszük most. Nagyon nehéz volt elkezdeni, nem éreztem magamban elég kreativitást, kitartást a keresgéléshez. Végig vártam a szikrát, ami elindít ezen a nehéz úton.

Nos, ez a szikra szembejött már velem egy párszor az életemben, csak nem tudtam, hogy ő az. ... Egy hete megint összefutottunk egy konyha stúdióban, és végleg eldőlt, hogy mi fogja meghatározni lakásunk nagy részét. A sütőnk... hogy miért? Ha meglátjátok, rájöttök... :)))




Mivel a földszint amerikai konyhás - étkezős - nappalis, így igyekszünk egységessé tenni. Nem tudtam, hogy melyik stílust válasszam... de amikor kedvenc rusztikusom bejött a képbe megintcsak, akkor már tudtam, hogy ehhez igazítva a konyhát, már el tudunk indulni egy vonalon. Persze nem szeretném rusztikusra az egész földszintet, de ezt is megoldjuk szerintem :)))

A színek kérdésesek... vajon mi illik ehhez?

Randi kaja - itthon


Kapcsolatunk elején kezdtünk el a KFC-be járni, kosarat enni. Mivel sokáig dolgozom, ilyenkor már esélytelen normális helyre menni. Ide akkor járunk, amikor gondot kell űzni, amikor rossz napom van. Ez már egy "rítus" nálunk. Na, azért ne gondoljátok, hogy gyakran van rosszkedvem. ... csak néha :)))

Egy ideje már agyaltam, hogy a classic kosarat hogy lehetne itthon csinálni, amikor Strawberry oldalára keveredtem. Tökéletes verziója az étterminek!

Hozzávalók:
csirkecomb (más csirkerész is jó hozzá); liszt; 2 tojás, kukoricapehely; 1tk só; 1tk bors; 1tk petrezselyem; 1tk cayenne bors, 1tk tárkony; 1tk curry, 2 gerezd zúzott fokhagyma; 1tk borsikafű; 1tk snidling, 1tk kakukkfű.

A csirkecombokat bevágom a csontok mentén, sózom, majd félrerakom. A lisztet a fűszerekkel összekeverem, majd a kukoricapelyhet apróra összetöröm (minél apróbbra).
Tojásokat felverem.
A panírozás a következőképpen zajlik: liszt, tojás, liszt, tojás, kukoricapehely.

Bő zsiradékban lassú lángon kisütöm.

A káposztasaláta elmaradt most mellőle, de Peti isteni paradicsomos mártogatóst csinált hozzá. Sült krumplival isteni volt!



2010. július 10., szombat

Poharas desszert


Szeretem az egyszerű édességeket.
Szepykénél találtam rá erre a finom fahéjas édességre. Semmi cifrázás, csak keverek, belerakok, belemártok, összerakom. ennyi.

Kakaós-fahéjas desszert:

Hozzávalók:
0,5dl tejföl
2-3 evőkanál porcukor
2dl tejszín
1kk fahéj
babapiskóta
kávé a mártogatáshoz
keserű kakaópor a tetejére

A tejföl kicsepegtetem (sokkal krémesebb így), a tejszínt kemény habbá verem. A tejfölbe mehet a fahéj, a porcukor, kikeverem. Majd a tejszínt is beledolgozom.
Innentől mintha tiramisut csinálnánk; babapiskótát kávéba mártom, majd a pohárba, tálba rétegezem, és a krémmel leöntöm. Hűtőbe berakom egy-két órára, majd porcukorral megszórom.

Ugye milyen egyszerű?

Lepénykenyér minden jóval



Maimóninál találtam ezt a receptet. Ami megfogott benne, hogy reggeliként és vacsoraként elsüthető. Előre összerakhatóak az összetevők, mivel a tésztát begyúrom akár este, és reggel már munka előtt csak összerakok három szendvicskét belőle (Petinek kettő, nekem egy), és sokáig eláll begyúrva. Ami még nagyon jó benne, hogy kiváló maradék eltüntető.
Ritkán eszünk felvágottat, mivel abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy apumék gyakran csinálnak házi kolbászt, én rendszeresen sütök le májat hájjal, így lesz finom zsíros kenyér zöldséggel akár. Ha veszünk viszont felvágottat (a sonka a kedvencünk) gyakran elfeledkezünk róla... Szóval ezért is jött jól ez a recept.

Hozzávalók:
3,5 dl meleg folyadék (tej, víz-tej, savó tetszés szerint,
1tk cukor,
2,5dkg élesztő
20 dkg kukoricaliszt
10 dkg rétesliszt
30 dkg liszt
2ek olívaolaj
1tk só

Az összes hozzávalót összekeverjük (az élesztőt felfuttatjuk előtte a folyadékban cukorral). Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Majd kelesztjük, kb. 1 órát. Ha nem azonnal használjuk fel, akkor hűtőbe rakva akár 3-4 napig is eláll (nálunk eddig tartott ki ez az adag). A liszteket lehet variálni, Móninál pl. durumliszt volt 30 dkg, én ezt helyettesítettem rétesliszttel és kukoricaliszttel.

A tésztából tenyérnyi kis golyókat formálunk, majd kerekre nyújtjuk, és palacsinta sütőben az egyik oldalát megsütjük. A megsütött oldalt töltjük meg minden jóval, majd kettőbe hajtjuk, és mind a két oldalát megsütjük.

Töltelék bármi lehet, a lényeg, reszelt sajt legyen benne! Attól lesz finom nyúlósan szaftos a belseje.
Nálunk a következők készültek:
- sajtos-sonkás-paradicsomos-mustáros
- sajtos-fetás-újhagymás-snidlinges
- sajtos-tonhalas-fetás-snidlinges-paradicsomos
- sajtos-tonhalas-snidlinges-tejfölös-paradicsomos (ez volt nekem a legfinomabb!!)






Összefoglalásképp: tökéletes reggeli és vacsora fogás. Csomagolható munkahelyre, iskolába, utazásra.

2010. július 7., szerda

Citromfű


Idén kaptam citromfüvet, de mivel költözés előtt állunk, így csak cserepekben állnak a drágaságok, a mentákkal együtt. Azonban a kedves szomszédunk, Éva adott soron kívül csak most, csak nekem egy hatalmas csokrot belőlük, hogy tudjak szörpöt csinálni.

Zsuzska
oldalán bukkantam egy jó kis szörp receptre, azt fogom kipróbálni.

Most először is a főszereplőről hozok képet, majd a folytatásban jön maga a recept is a végeredménnyel.




Egy kis leírást is csatolok róla, jó ezeket a dolgokat tudni.


Citromfű
Melissa officinalis


"A nyugalom gyógynövénye"

Népies neve:

orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke

A növény leírása:

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. Vadon csak szórványosan fordul elő, de kertekben sokfelé megtalálható.

Hogyan gyűjtsük?



* Az illóolaját az illatszeripar hasznosítja különböző parfümök alkotórészeként .
* A gyógyhatású "csodaszert", a karmelitavizet a svájci Paracelsus készítette el elsőként, amelynek egyik fő hatóanyaga a citromfű volt.

Hajtásait (Melissae herba) és levelét (Melissae folium) érdemes szedni, a leveleket virágzása kezdetén, amely július-augusztusra esik.

Mi van benne?

A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), cseranyagok, flavonoidok, kávésav.

Mire jó?

Hatóanyagai nyugtató és vírusölő hatással rendelkeznek. Külsőleg a Herpes simplex helyi kezelésére alkalmas. A citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható ajakherpesz esetén. Ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó citromfüvet alkalmazni. Ismeretes még izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is. Az illóolaj reumás panaszok enyhítésére használható fürdőként és bedörzsölő szerként.

Hogyan használjuk?


Citromfüves limonádé, Fekete tea citromfűvel, Martini-koktél citromfűvel, Vaníliapuding citromfűvel
Tea: 1 csésze forró vízbe helyezzünk 3 teáskanálnyi citromfű-levelet, majd 10 perc állás után szűrjük le. Naponta 3 csészével (többször 1-1 csészével) fogyasszunk 4-6 héten át. Ideges állapotban, depresszió esetén igyuk.

Fürdő: 1 l vízben forraljunk fel 10 evőkanál citromfüvet, majd 10 perc múlva szűrjük le. A főzetet öntsük a fürdővízhez, és vegyünk benne 10-20 perces fürdőt.

Tinktúra: Öntsünk 100 ml vodkát 4 teáskanálnyi citromfűre, és hagyjuk állni két hétig meleg helyen, majd szűrjük le. Sötét, légmentesen záródó üvegben tároljuk. Fejfájás esetén dörzsöljük be a halántékot a tinktúrával, de herpesz esetén, illetve depresszió oldására is alkalmazható.

Illóolaj: Övsömört is gyógyíthatunk vele; egy teáskanálnyi olívaolajhoz adjunk 5 csepp illóolajat, és masszírozzuk be a kívánt bőrfelületet. Feszültségoldásra is kiváló.

Fűszerként: Halak, szárnyasok, saláták, desszertek ízesítésére kiváló.

forrás: hazipatika.com

2010. július 5., hétfő

Málna... fagyi :)


Jöjjön a második málnás tételem.

A recept egyszerű, ezt is Eddynél találtam. Egy problémám van csak: nincs fagyigépem. Így 15-20 percenként keverem-kavarom a mélyben a masszát. De azt hiszem, hogy megvan a következő kívánságom... :)))

Hozzávalók:
30dkg málna, 2dl tej; 2dl tejföl, 15dkg porcukor (szerintem 2 ek mézzel is helyettesíthető); csipetnyi só.

A málnákat megmosom, majd lepasszírozom, hogy a magoktól megváljak. A magok nélküli pépet beöntöm egy tálba, az összes hozzávalóval összeturmixolom. Majd akiknek nincs fagyigépe, azok szépen öntsék egy olyan edénybe, ami befér a mélybe, és amiben kevergetni is lehet a masszát. Nagyjából 4-5 óra kell a teljes fagylaltosodásig ;) de úgy, hogy folyamatosan kevergetni kell 20 percenként.

Málnaleves

Mint ahogy már azt írtam, mai napra málna feldolgozás volt soron.

Mindenképpen akartam levest is csinálni belőle, keresgéltem egy ideig, aztán Nikinél találtam egy főzés nélküli verziót, amit megfelelőnek találtam.

Hozzávalók:
40dkg málna; 3dl tej; 2dl tejszín; 3ek méz; 2cs vaníliás cukor; 2tk vanília aroma;

A málnákra ráöntöm a tejet, a mézet, belerakom a vaníliás cukrot és az aromát. Összeturmixolom, majd átpasszírozom (még mindig nincs meg a legmegfelelőbb technika).
Amikor ez megvolt, mehet bele a tejszín, és ezzel is összedolgozom. Aztán mehet a hűtőbe, hogy lehűljön.
Tejszínhabbal, vanília fagyival egyaránt fogyasztható. Mi most ezek nélkül ettük, hiszen még tartalmas vacsorára várt ránk ezután is.

Nagyon selymes íze van, a méz által pedig hihetetlenül lágy. ... és még a gáztűzhelyt sem kellett bekapcsolni miatta.

... hogy csináljátok???

elakadtam, nem értem.
Hogy lehet a málnát lepasszírozni úgy, hogy az ne órákig tartson?

Ki hogy passzíroz, és legfőképpen: MIVEL?

Most jöttem rá, hogy nagyon kislukú szűrőm csak egy teás szűrőm van, azon passzíroztam át 30dkg málnát nagyjából 20 perc alatt... mindjárt állok neki még 40 dekának a leveshez, és aztán még itt van több mint egy kilóóóó... bár azt még egyenlőre nem passzírozom. Reményeim szerint addigra kapok valami jó kis tippet, hogy hogyan könnyítsem meg az életem, mert ha nem lesz ilyen, lehet, hogy leszámoltunk egymással: én és a málna...


Még egy kérdés: Ti mit csináltok a megmaradt málna masszával... elég sok, lehet ebből még valami jót csinálni? Vagy egyszerűen csak menjen a kukába??? (akarom mondani a komposztba)


Vargányás "ál"rizottó

A mai málnázás mellé valami gyors vacsorára vágytam, ami holnapra is elég lesz nekem ebédre. (mostanában kis fogyasztású vagyok, így szerintem még ebből is sok lesz egy adag ebédre)
Benéztem a mélyhűtőbe, és egy gyönyörű csomag vargánya nézett velem szembe. És már adta is magát egy rizottó szerűség. Azért csak szerűség, mert soha életemben nem csináltam még rizottót, nem is igazán rizottó rizsem volt itthon, csak ahhoz hasonló (típusát nem tudom), és csak halványan emlékeztem, hogy is kéne rizottót csinálni.
(utólag azért megnéztem Dolce Vita könyvét, és túlnyomórészt az ott leírtak alapján dobtam össze). Sajnos a pontos mennyiségeket nem tudom, mert érzésre öntöm mindig a rizst és a többi hozzávalót is, ha ilyen ételeket csinálok.

Hozzávalók:
vargánya; rizottó rizs (nekem ugyebár nem az volt), hagyma; alaplé; só, bors, borsó, olíva, 0,5dl fehérbor.

A hagymát megpárolom az olíván, majd mehet rá a vargánya, jól átsütöm, ezután hozzáöntöm a rizst (nagyjából másfél bögrényi) és együtt pirítom tovább. Amikor a rizs már kifehéredett jöhet egy kis bor. Tovább főzöm, ezután az alaplét apránként hozzáadom, addig, amíg meg nem puhul a rizs. Az ízesítés az első adag alaplé után jöhet.




Amikor a rizs már finom puha, összekeverem egy diónyi vajjal, majd sajttal a tetején tálalom. Parmezánt ajánl hozzá mindenki, de nekünk ez most nem volt itthon, és tudom, hogy szentségtörés, de mi szeretjük trappistával is :))))

A mai feladat



Folytatván az epres szedd magad akciót, most a málna mozgatta meg a fantáziámat.

Anyuékat kérdeztem, hogy szerintük hol fogok tudni szedni, mire azt a választ kaptam, hogy az egyik rokonunknak roskadásig vannak a bokrai, és már nem tudják leszedni. Ma reggel akcióba is lendültünk, aminek eredményét itt látjátok. Azért még elmegyek szedd magad akcióba is, mert nagyon kíváncsi vagyok a málnából készült dolgokra.

A szokásos kereső helyemen a szörp beírása után Eddy60 oldalára kattintva találtam meg egy számomra egyszerű málnaszörp receptet, de idén szeretnék több félét is kipróbálni, ezért fogok elmenni még málna földre is.

Jelen pillanatban két és fél kiló málnám van, ebből egy felezett mennyiségű szörp készül Eddy receptje szerint, egy kis fagyit is összedobnék, és talán egy málnaleves is jöhet.

Várom ötleteiteket, javaslataitokat.


2010. július 4., vasárnap

Eperlekvár



Kissé késve ugyan, de hoztam az eperföldön szedett gyümölcsök végtermékét is, a lekvárt. Az eredeti Horváth Ilonától ered, de mi csökkentettünk a cukor mennyiségén, mert a gyümölcs olyan hihetetlen édes volt, hogy kár lett volna a sok cukorért.

Hozzávalók:
eper; eper kilójához 40dkg cukor, minimális szalicil.

Az epreket lecsumázom, majd alaposan megmosom őket, hogy minden szennyeződést el távolítsak. Majd apránként botmixerrel pürésítem, de úgy, hogy azért maradjanak benne nagyon darabok is. A pürésített gyümölcsöket egy nagy lábasba (akarom mondani óriás lábasba) rakom, majd kis lángon el kell kezdeni főzni addig, amíg el nem kezd forrni. Majd ezután mehet bele a cukor, és itt már csak addig kell főzni, amíg el nem kezd sűrűsödni. Mi kétszer főztünk két napon belül, összesen 12 kg epret dolgoztunk fel. Nem mondom, sok landolt a szánkban is, tuti. A szalicilt az eredeti recept nem írta, de gyakori befőző ismerősök tanácsára raktunk negyed csomagnyit a kondérba, majd az üvegekben levő lekvárok tetejére is.










Alaposan kifertőtlenített befőttesüvegekbe merjük a lekvárt, pici szalicil a tetejére. Majd sok-sok pokróc alatt bedunsztolom.

Diós-lekváros tészta kicsit másképp



Anyum gyakori szokása, hogy meglep minket levessel, vagy bármi olyan étellel, amit csak nagy mennyiségben lehet főzni. Olyan két napra való adag landol nálunk ilyenkor. Tegnap is ez történt, isteni gulyáslevest kaptunk. A nehezebb leveshez pedig terveztem egy könnyebb kis tészta ételt, ami desszertként is megállja a helyét.
Csibénél járva megtaláltam az igazit. Eredetileg stíriai metéltet akartam csinálni, de ez a diós-lekváros tünemény lett helyette. A hozzávalók megegyeznek az eredetivel, de kicsit máshogy történt meg a kivitelezés.

Hozzávalók:
- 25dkg szélesmetélt; 6db tojás; 9 ek vaj (nekem ez pontosan 10dkg volt), 3dl tejföl, 10 dkg dió; lekvár (nálam eper), 7dkg + 7ek porcukor; zsemlemorzsa.

A tésztát odarakom főni. A tojásokat szétválasztom, majd a sárgáját a porcukorral fehéredésig keverem. Majd az olvasztott vajat, a tejfölt és a kifőtt tésztát hozzákeverem. A tojások fehérjét egy evőkanál porcukorral keményre verem, és óvatosan beleforgatom a tésztás masszába.
Ezek után kivajazott és kiprézlizett formá(k)ba öntöm úgy, hogy először félig rakom a tésztára, majd porcukorral kikevert diót és lekvárt csöpögtetek rá, majd ezt is betakarom egy halom tésztára. Én a tetejére hagytam egy kis tojásfehérje habot, amivel megkentem a formákat, majd megszórtam őket dióval.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percet sütöm őket. Érdemes úgy sütni, hogy utána egyből tudjuk fogyasztani, mert a hab a tetején könnyen összeesik.