2010. június 19., szombat

Pizza


Tavaly megkaptam Vrábel Kriszta könyvét. Rengeteg receptet kipróbáltam belőle, és a pizzát is ez alapján a könyv alapján csinálom. Most sikerült a legjobban!!!
Egész családom itt volt, mindenki evett belőle, és sok-sok dicséretet kaptam tőlük. Ez nagy dolog ám nálunk :)))

A szószt és a feltétet magam alkottam, de szerintem ez nem volt egy túl bonyolult dolog, mindenki úgy csinálja, ahogy szereti. Mi jó fokhagymásan!!!!


Hozzávalók:
Tészta:
40dkg BL80-as liszt, 10dkg durumliszt; 1cs szárított élesztő; olívaolaj; 3-3,5dl meleg víz; só, 1 evőkanál méz.
Szósz:
1db 40dkg-os hámozott paradicsom konzerv, vagy ugyanennyi súlyú paradicsom meghámozva és pürésítve; olívaolaj; 4-5 gerezd fokhagyma; bazsalikom; só; bors; 1kk cukor.

A tészta hozzávalóit összegyúrom. A kétkaros gépemet használtam, nagyjából 5-10 perc alatt egy ruganyos tésztát kaptam, amit kelesztőtálba raktam, és meleg helyen kelesztettem. Az eredeti receptben minimum két órás kelesztést ír, majd egy átgyúrás után újabb másfél óra pihentetést, azonban Kriszta megjegyzi azt is, hogy akkor a legjobb, ha reggel begyúrjuk, és este készítjük el. Én a kettő között voltam, reggel 8-kor begyúrtam, és 2 körül kezdtem el feldolgozni.

A szószhoz a fokhagymát lereszelem, majd olíván megfuttatom, és ráöntöm a paradicsomot. Egy-két perc után fűszereztem, majd fél órát takarékon főztem, így elkezdett sűrűsödni.

Nekem kerek pizza formáim vannak, ennek megfelelően köröket formáztam a tésztából, mivel most sokan voltunk, így 4 pizza lett ebből a mennyiségből.

Háromfélét csináltunk: sonka-paradicsom-gomba-erőspaprika; sonka-gomba-paradicsom; virsli-paradicsom.



Nekem a sonka-gomba-paradicsomos verzió ízlett a legjobban. Nyammm...
vettünk mozzarella sajtot a tetejére, és azzal szórtuk meg, keverve egy kis trappistával, mivel elszámoltam a sajt mennyiségét :))))



Előmelegített sütőben körülbelül 10-15 perc alatt készre sütjük. Mivel mi szeretjük, ha vékony a tésztája, így kijött négy pizza is, de ha valaki a vastagabb tésztájú pizzát kedveli, akkor inkább hármat csináljon belőle.

2010. június 16., szerda

Epres pite


Maradt még sok eprem, így ma keresztfiammal azon agyaltunk, mit süssünk? A múzsa adott volt: eper! Még nem unjuk :)

A megszokott gyűjtő oldalon eper keresőszó beírása után rengeteg receptet dobott ki. Nekem Andi-cuki oldalára esett a választásom. Egy egyszerű epres-pite receptet csentem el tőle, ez lesz az első süti, amit Tőle sütök, de ha jól megnézem az oldalát, szerintem gyakori vendék leszek ott :)))

Hozzávalók:
Tészta:
50dkg liszt; 25dkg RAMA; 1 tojás, fél cs sütőpor; 12dkg porcukor (szerintem ebből mehet picit több); csipet só; 1-2 kiskanál tejföl; reszelt citromhéj

Az összes hozzávalóból tésztát gyúrunk. Nekem két kanál tejföl ment bele, pont megfelelő keménységű volt a massza. Amíg a tölteléket csináljuk, mehet a hűtőbe.

Töltelék hozzávalói:
2cs vaníliás pudingpor; 15dkg cukor; fahéj; 50-60dkg eper
A gyümölcsöt egy kis fazékba rakjuk, a cukorral és a fahéjjal felfőzzük. Ha kevés levet ereszt, akkor kicsi vízzel felöntjük. Amikor felforrt, a pudingport kikeverjük egy kis vízzel, vagy ha sok levet eresztett a gyümölcs, akkor a gyümölcs levével, majd az eperhez keverjük, és sűrűre főzzük.

Én egy 18cm-es torta formában csináltam a sütit, a tésztából kicsit sok lett, ez mehet a mélybe is akár, vagy formákat is csinálhatunk a süti tetejére belőle.
A formát kivajazzuk, majd kibéleljük a tésztának kicsit több, mint a felével. Megtöltjük a gyümölcsmasszával, majd a tetejét berácsozzuk a maradék tésztával, valamint ha van kedvünk, formákat is szaggathatunk rá. Tojással lekenjük.




Kb. 30-40 percig 160 fokon sütjük.







Eperföldön jártam


Nemrég írtam, hogy nem igazán sikerült idén sok epres ételt főznöm. Hááát, mit mondjak? Az utóbbi egy hétben belehúztam :))

Elzarándokoltunk egy eperföldre, ahol az első nap, a reggel nyolc órakor már 29 fokot mutató hőmérő ellenére is másfél óra alatt szedtünk 8 kilót, majd két nap múlva, akkor már enyhébb hőmérsékletben ugyan, de nagyobb kedvvel, szedtünk még 10 és fél kilót.

Ezekből született összesen 33 üveg lekvár (ISTENI); 2liter eperleves; 2 kiló gurulós eper a mélyhűtőbe, egy eprespite, és sok-sok vitamin a szervezetünkbe.
A lekvárfőzést anyummal csináltuk közösen, de mindig volt kiegészítő segítségünk, első nap párom és apukám, a második nekifutásra pedig a keresztfiam.

Az eperföldeken nagyon egyszerűen tudunk sok epret jóval olcsóbban szedni, mindenkinek tudom javasolni. Vannak azonban bosszantó dolgok, amiket nem értek. Ha már valaki veszi arra a fáradtságot, hogy elmegy, és szed magának epret, akkor miért tépi le a teljesen éretlen epreket, amiket aztán eldob, miért szemetel egy ilyen helyen? Nagyon sok ásványvizes palack, sörös doboz, zacskók az eperbokrok tövében. Az utcán is rosszul vagyok ettől, na meg a pillantásoktól is, amikor felveszem a szemetet, és furán néznek rám. Itt most csak azért nem álltam neki összeszedni a szemetet, mert a melegben energiám nem volt rá, valamint a sok hajolgatástól már annyira fájta lábam, hogy másnap szenvedés volt minden mozdulat :) Látszik, hogy nincsenek edzéseim nyáron! ;)

Hoztam képeket, aztán szép lassan az említett recepteket is megosztom külön post formájában.
















Tortilla


Régóta készülök tortilla készítésre. Bevallom, még soha nem ettem. Valahogy soha nem jött össze. Mindig mást választottam, ha olyan helyen voltam, hogy lehetett kapni. A blogolvasási mániám közepette jöttem rá, hogy ilyet is csinálhatunk házilag. Akkor én miért ne próbálnám meg? Maimoni annyira jól leírta az elkészítését, hogy rájöttem, ezt még én is megtudom csinálni. És meg is csináltam.

Összefoglalásként: gyors, egyszerű, és FINOM!!! Ahogy sok blogger társam írta, nem éri meg a boltban megvenni a tartósítószeres előre csomagoltakat.

Hozzávalók (12 db-hoz)
3,5dl víz; 35dkg sima liszt; 20dkg rétesliszt; 15dkg kukoricaliszt, 2ek olívaolaj; 1dkg só, bors.

A hozzávalókat kétkaros gépben összedolgoztam. Ha valaki kenyérsütőgépben szeretné csinálni, akkor a felsorolás sorrendjében rakja bele az üstbe, és ott dolgozza össze.
Amikor a tészta egyben van, mehet a hűtőbe. Én nagyjából két órát pihentettem.

Amikor a többi hozzávalót felaprítottam, akkor jöhetett a tortilla lap formázása. A tésztát 12 egyenlő részre osztottam, gombócot formáztam belőlük, majd nagyon vékony kerek lappá nyújtottam. És egyszerűen zsiradék nélkül palacsinta sütőben kisütöttem, mind a két oldalát két-két percet sütve. Nekem teflonos palacsinta sütőm van, de ha valaki a régi vas sütővel próbálkozik, szerintem minimálisan zsírozzon.

Töltelék, bele való. Amit csak elképzelni tudunk, minden mehet bele. A lapra kell egy kence, amit aztán megpakolunk mindenféle zöldséggel (saláta, káposzta, paradicsom, uborka, hagyma, stb.) majd bármilyen hús jöhet, fasírt, grillezett filé, bármilyen maradék, tonhal, tojás.

A kence nálam jelen pillanatban egy egyszerű, tejföl, fokhagyma mix volt. Maimoni meg is oszt velünk többféle verziót, természetesen ezeket is ki fogom próbálni, hisz ez az étel is gyakori vendég lesz nálunk. Azt viszont megfogadtam, hogy olyankor nem csinálom, amikor vendégek jönnek, hisz a tészta azért kihűlve már nem annyira formázható. Tehát ahogy sütöttem, úgy töltöttük és ettük.

2010. június 9., szerda

Eperkrémleves


Idén sajnos nem csináltam túl sok epres dolgot. Mindig eltervezem, hogy az összes szezon gyümölcsöt végigsütöm-főzöm... de nálam ilyenkor indul meg mindig a munka, meg ilyenkor jön össze sok minden. Most azonban nem hagyom magam, amíg még van eper, addig igyekszem. Ma a zöldségesünknél isteni finom epret kaptam, idén ez volt az első olyan eper, aminek az ízét cukor nélkül is élveztem. Isteni édes, és gyönyörű szemek, de azért látszott rajtuk, hogy nem mindenféle vegyszerrel kezelt gyümölcs volt, mivel egy nap állás azért már látszott rajta. Én úgy érzem, hogy ez a normális ennél a gyümölcsnél.

Gyümölcslevest szerettem volna csinálni már régóta, és most ezzel a gyönyörű eperrel végre el is érkezett az ideje.Edónál láttam meg már jó ideje a receptet, ki akartam próbálni ezt a fajtát is. Nagyon egyszerű, és gyors. Szerintem a gyümölcs megpucolása tovább tartott, mint a leves további készítése. Tejszínt persze elfelejtettem venni hozzá, de anélkül is telibe talált.

Hozzávalók:
50dkg eper, fél citrom leve, citromhéj, 3 evőkanál méz (eredeti recept 5-6 evőkanálnyit ír, de nekem az túl édes lett volna), fahéj, 5db szegfűszeg, 2cs vaníliás cukor, 1dl tej, 1/2 csomag vaníliás puding, 2 kanál tejföl (tejszín is lehet helyette)

A gyümölcsöt megmossuk, és feldaraboljuk, majd botmixerrel pürésítjük. Két kanálnyit kiveszünk belőle, majd ezt összekeverjük a tejjel és a puding porral. A többi epret felöntjük 1l vízzel, ízesítjük a többi hozzávalóval, ha tejszínt akarunk használni, akkor azt is most, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a kétkanálnyit epret, amit előzőleg összekevertünk a pudingporral és a tejjel, ezzel sűrítjük. A végén pedig a tejfölt (na persze, ha nem tejszínnel akartuk, amit már az ízesítés során beleraktunk) keverjük bele.

Mézes-mustáros csirkemell sóágyon sült újburgonyával




Ez az ebédünk úgy született meg, hogy megláttam Limaránál a sóágyon sült újkrumplit, és e mellé szerettem volna valami egyszerű, de finom husit. Ami persze azért ezekre a meleg napokra ne legyen nehéz. Végül a hús két napi étkünk lett, csak másképp tálalva.

Mézes-mustáros csirkemell

Hozzávalók:
egy egész csirkemell, 2 kanál méz, 1 kanál dijoni mustár, 2 kanál mustár, só, bors, rozmaring, pici olíva olaj.

A csirkemellet szeletekre vágom, klopfolom, majd a többi hozzávalóból kevert szószba pácolom. Nekem egy órát állt csupán a pácban, de tökéletes volt az íze a húsnak ennyi idő után is. Grilleztem, majd tálaltam.


Sóágyon sült újburgonya:
Cserépedénybe (én pataki tálba) nagy szemű sót szórok, majd rá friss rozmaringlevél, majd mehet rá a megmosott újkrumpli. Nagyjából 40 percet sütöttem 180-200 fokon. isteni ropogós krumpli lesz belőle. Olívával is meg lehet locsolni a végén, nekem azonban most elfogyott.





A képeken még látható egy harmadik finomság is. Ez csupán csirkemáj baconbe tekerve. Nagyon szép máj volt a hentesnél, így vettem magamnak egy kis adagot, és ezt is megsütöttem hozzá. Párom ezt nem szereti, de azért beleharapott Ő is. Azt mondta, ha szeretné a májat, akkor isteni is lenne :))))

2010. június 5., szombat

Kukoricás csirketekercsek


Ottis oldalán fedeztem fel ezt a fincsi könnyű ebédet, Ő is egyik blogger társunk oldalán fedezte fel. Szerintem már mindenki módosított rajta picit, de mivel nagyon jó és gyors recept, ezért mindenhogy finom lehet.

Én nem igazán módosítottam rajta, tetszett a recept, és csak egy egyszerű gyors ebédre vágytam. Megkaptam, úgy érzem. Gyors és finom volt. Nekem másnap és harmadnap még jobban bejött :)) Összeálltak az ízek, a kukoricás krémsajtos alap masszásabb lett. Mondjuk nekem nagyon sok étel másnap jobban ízlik, szóval nem lepődtem meg :)


Hozzávalók:
2 egész csirkemell; 30dkg krémsajt; 2 doboz kukorica; só, bors, tetszőleges fűszer a húshoz, 2dl tejföl; 3-4 fokhagymagerezd; 10 dkg sajt (eredeti recept szerint füstölt, nekem csak sima trappista volt itthon)


A csirkemelleket filézzük, kicsit kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Utána megkenjük az összes filét 10dkg krémsajttal, majd egyesével feltekerjük őket, és fogpiszkálóval összetűzzük őket, majd pici olajon mindegyik oldalát a tekercseknek lepirítjuk.
Jénaiba öntjük a leszűrt kukoricát. A tejfölt kikeverjük a 20dkg krémsajttal és a feldarabolt fokhagymával, majd ráöntjük a kukoricára. Erre ráfektetjük a csirke tekercseket, majd megszórjuk a reszelt sajttal.

Mehet az előmelegített sütőbe, és körülbelül fél órát sütjük.

Mi sült krumplival ettük, de másnap rizzsel ettem, és azzal finomabb volt!