2010. április 19., hétfő

Minestrone leves - ami nálunk főzelék


Szeretem a jó sok zöldséget tartalmazó leveseket. Érzem, ahogy telítődök energiával. Főleg télen szoktam csinálni, de azért így tavasszal sem rossz ez a leves. Azt szeretem benne, hogy csak a zöldségek, semmi más nem dominál benne. Az első lépésnél, amikor a répát meg kell pirítani a hagymás olajon... hááát, kóstoljátok meg azokat a répa karikákat egy-két perccel a pirulás után. Olyan édes íz árad belőle. És az egész leves is finom édes lesz tőle. Ez az a leves, ami egy-két nap múlva még finomabb, még édesebb, még tartalmasabb!

Dolce Vita receptje
alapján szoktam csinálni, mindig az éppen itthon levő zöldségekkel.

Hozzávalók:
  • 1 fej vöröshagyma
  • olíva
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • szárzeller
  • karalábé
  • cukkini
  • 1-2 szem krumpli
  • borsó (20dkg)
  • fokhagyma
  • 1/4 brokkoli vagy karfiol
  • 1/4 kelkáposzta
  • só, bors, friss rozmaring, zsálya
  • bazsalikomos pesto (nekem ez nincs itthon, így ezt kihagytam belőle)
A vöröshagymát megpirítjuk az olíván, majd a felkarikázott sárgarépákat is megpároljuk rajta. Majd ezután pucolási sorrendben rakjuk bele a továbbiakat. Fehérrépa, borsó, krumpli, zeller, karalábé, cukkini, fokhagyma. A friss fűszereket, sót borsot is hozzáadom, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. 20-25 percig főzzük, hogy a zöldségek megpuhuljanak, ha van pestonk, azt is beletesszük. Majd a brokkolit-karfiolt is beletesszük rózsáira szedve. 5-6 perc múlva pedig mehet a kelkáposzta is.

Amikor a kelkáposzta megpuhult, már jó is a leves. Kis olívával locsolva tálalhatjuk.

Jó vitaminfeltöltődést!!!!!

Fehércsokis-epres brownie

Limara csinálta ma ugyanezt a sütit, csak málnával. Málnát nem kaptam, meg is kérdem majd Limarától, hogy Ő hol tudott ilyet szerezni? Állítólag aranyáron van még. Nem estem azért kétségbe, mert szerintem bármilyen szaftosabb gyümölcsből meg lehet csinálni ezt a roppant egyszerű sütit. Aki tud muffint sütni, és ki ne tudna? Az tud ilyet is csinálni. Nem is értem, hogy én ezt eddig miért nem sütöttem. Elkezdek felhajtani több receptet is erre.

Hozzávalók:
  • 15dkg vaj
  • 20dkg étcsokoládé
  • 22dkg kristálycukor
  • 3 tojás
  • 15dkg liszt
  • 3/4 cs sütőpor
  • 15-20dkg eper/málna
  • 15dkg fehércsoki
Vízgőz fölött megolvasztjuk a vajat és az apróra darabolt étcsokit. Jó alaposan összekeverjük. Majd amikor kellőképpen megolvadtak, belekeverjük a kristálycukrot, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Ezután a lisztet összekeverjük a sütőporral, és összedolgozzuk a csokis masszával. Az epreket apró darabokra szeljük, a fehércsokit szintén, és belekeverjük a masszába.
Egy közepes mély tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, és beleöntjük a tésztát. Majd előmelegített sütőben 180fokon kb. 30-40 percig sütjük. Az a lényeg, hogy ne teljesen szárazra süssük, legyen "masszos" a közepe.


Baconos-fetás sült tészta

Lilla oldalán járva láttam egy receptet, amit meglátva rájöttem, hogy hoppá... itt az ideje felhasználni a hűtőben levő maradékokat. Igazából szerintem bármit bele lehet rakni ebbe az ételbe, minél több van benne, annál remekebb!!!!


Hozzávalók:
  • 1cs spagetti tészta
  • bacon, minél több, annál jobb ;)
  • feta sajt
  • gomba (csiperke, barna csiperke)
  • újhagyma
  • só, bors, szerecsendió, libazsír
  • tejszín 2-3 dl

A tésztát lobogó sós vízben főzzük roppanósra. Amíg fő a tészta, addig a bacont daraboljuk fel, majd serpenyőben kis zsír hozzáadásával süssük ropogósra. Fele időnél tegyük hozzá a feldarabolt gombákat, hagymát. Amikor kellőképpen megpárolódott, öntsük fel tejszínnel, és ízesítsük a fűszerekkel.
Amikor összeforrt, rakjuk félre, majd a kifőtt tésztát forgassuk bele, a feta sajtot szintén adjuk hozzá. Tegyük a tésztás keveréket jénaiba, vagy bármilyen mélyebb hőálló edénybe. Tetejét szórjuk meg reszelt sajttal. Ez lehet teljes részben trappista, de keverhetünk hozzá füstölt sajtot is.
Toljuk sütőbe, és a sajt teljes pirulásáig süssük.


Papazsíroskenyér

Megfejtés elég hamar született. Ennek örülök :)))

Nos, párom úgy minősítette, hogy gusztustalan egy kaja... tény, hogy a cukor zsíros kenyéren nem egy közkedvelt dolog, de nagypapám gyakran mesélte, hogy ettek ilyet. Ezért is lett ez a neve a kedvenc kajámnak. És a blogomnak is.

Igazából elég egyszerű, és számomra azért annyira kedves, mert a nagypapám csinálta nekem mindig, amikor hétvégente náluk voltam. Ez olyan közös vacsora volt nekünk.

Hozzávalók:
  • kenyér
  • zsír (most libazsírból csináltam, amúgy mangalicából szoktam)
  • só, paprika, cukor
  • hagyma

Kenyeret megkenem a zsírral, rá a hajszálvékonyra szeletelt hagyma, ezt meg kell sózni, Utána pirospaprika és a cukor.



A cukor olyan hihetetlenül megédesíti a hagymát, hogy elveszi az erős ízét. Hmmm... nekem ma ez volt a reggelim :)))


Limara! Írtam Neked mailt, egyeztetünk az ajándékkal kapcsolatban :)

JÁTÉK!!!

Hoztam Nektek valamit!
Szeretném, ha kitalálnátok, hogy mi van a képen!

Ez az én gyerekkori kedvencem, az egész életemet meghatározta. Nagy dumcsizások este, én és a NAGYPAPÁM. Ő korán meghalt, de ez az " étel" megmaradt nekem, TŐLE!

Játszatok velem. Tudom, hogy nem vagytok sokan, olvasóim, de azért örülnék, ha egy páran előlépnétek a névtelenségből.

És hogy legyen egy kis érdekesség is, ajándék is jár!!!! A legközelebb járó kitalálónak kérésre sütök valamit! Ez konkretizálható persze!!!

Szóval GYERTEK!!

2010. április 17., szombat

Hamburger SK

Szeretjük a hamburgert. NAGYON!!! Egy ideje csinálunk itthon is, főleg, mióta nem félek a pékáruk elkészítésétől. Így a zsömlét is tudom én csinálni. Ez amolyan kis "randi" kaja nekünk. Jól megtömött hamburger, nekem sült krumplival, és üccsivel. Így együtt jó.
A húsit mindig együtt grillezzük, mert ez meg ettől lesz jó!!!!

És akkor jöjjön a recept.

Hamburger zsömle hozzávalói: (CsillagVikitől) Kb. 10 db közepes méretű puffancs lesz belőle
  • 1/2 kg liszt
  • 25g élesztő
  • 2,5dl langyos tej
  • kk só
  • 1ek cukor
  • 5dkg puha vaj
  • 1 tojássárgája
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral együtt. Akkor jó, ha melegen tudjuk tartani. Jó habosnak kell lennie, és legalább kétszeresére felfutni.
Amikor ez megvan, akkor az összes hozzávalót (kivéve a tojássárgáját) összedolgozzuk. Én a vajat mikróba szoktam rakni, 30 másodperc alatt megolvasztom. És mikor a dagasztó spirállal a többi hozzávaló nagyjából össze van dolgozva, akkor öntöm bele.
Amikor a gép nagyjából összedolgozta, gyúródeszkán kézzel jól átgyúrom, majd meleg helyen lefedve legalább duplájára kelesztem. Ez lehet 50 perctől akár másfél óra is.
Amikor megkelt, újra átgyúrom, és kis zsömléket formázok belőle. Én most szerettem volna kicsit laposabb bucikat, ezért kinyújtottam a tésztát kb. 2 centire, és egy nagyobb átmérőjű pohárral kiszaggattam a zsömléket, kézzel kicsit megformáztam őket, majd mentek a sütőpapíros sütőlapra. A tojássárgájával megkentem a tetejüket. Kicsit hagytam még őket magukban kelni, majd mentek a sütőbe és 180fokon kb. 20 percig sütöttem őket.



Hamburger hús hozzávalók:
  • 1/2 kg darált hús (fele rész marha, fele rész sertés)
  • 1 vöröshagyma
  • só, bors, worchestershire szósz
  • mustár, (tárkonyos és sima)
  • petrezselyemzöld,
  • reszelt sajt
A húspogácsa hozzávalóit jó alaposan összekeverjük, majd egy-két órára a hűtőbe száműzzük. Amikor a zsömlék készen vannak, és mindenki kellőképpen megéhezett, grillen minimális olívával megsütjük, és a buciba pakoljuk.
Én a sima hamburgert szeretem, néha fetát is rakok bele. Amúgy alap esetben jégsaláta, kechup, mustár, paradicsom, hagyma és uborka kerül még a hamburgerbe.



Jó étvágyat, igazi bulizós kaja. Mi tavaly augusztus 20-ára családi összejövetelre készítettük, szerintem mindenkinek ízlett nagyon!!!!

Messinai hal - Dolce Vita

Igyekszem minél sűrűbben halat varázsolni az asztalra. Sajnos heti egyszer nem sikerül, lévén nem mindennap főzök, és ennyi féle halat venni sem tudok. Nagyjából havi kétszer eszünk halat, azokat is próbálom mindig máshogy elkészíteni.
Ezt a receptet Dolca Vitánál találtam. Gyakran kalandozom itt. Üde és friss recepteket találhatunk nála, és még könyve is van!!! És nekem megvan! Dedikált példány, bibibiiiii... :)))
A könyvből elég sok mindent alkottunk már, és folytatjuk is az alkotást. Ajánlom mindenki figyelmébe. Könnyen elkészíthető receptek, semmi bonyolítás, jó kis olaszos, sőt mi több, igazi eredeti olasz konyha.

Kanyarodjunk vissza az asztalunkra került halacskához. Pár dolgot másképp csináltam, mint ahogy a recept írja,pár dolgot kihagytam (mazsola, oliva) de így is tökéletes volt. És könnyű! Ez fontos volt nekem.

Hozzávalók:
  • 4 szelet fehér húsú hal (én pangasiusból csináltam)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 400gr-os koktélparadicsom konzerv (én csak pürét használtam hozzá)
  • zeller (3 szál, de én ezt sem kaptam, így raktam bele sima zellert. tudom... nem ugyanaz, de így is finom volt)
  • 4 szem krumpli
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors, liszt, olívaolaj
A vöröshagymát apróra vágom, majd az olíván megfuttatom, majd hozzáadom a zellert, (olívabogyót, mazsolát) a felaprított petrezselymet, majd öntsük fel a borral. Pár percig együtt párolom, majd kiveszem belőle a keveréket. A halakat sózom, borsozom, majd lisztbe forgatom, és a visszamaradt olajon mind a két oldalát megkapatom.
Kikent tepsibe rakjuk bele a halakat, rá a vékony karikákra vágott krumplikat, majd arra rá a zöldséges párolt keveréket. Erre jön a paradicsom konzerv a levével együtt.
220fokon süssük kb. 30 percig, vagy addig, amíg a krumpli nem puhul meg.

2010. április 16., péntek

Nigella lekváros fánk-muffinja

Szülinapomra kaptam egy Nigella könyvet! Nagy-nagy álmom volt. És az én másik felem érzékeny szenzoraival figyel, aztán jegyzetel, hogy el ne felejtse. Azért hagyok ám neki jeleket rendesen!!! ;) Az én meglepetéseimmel nem sok gondja van ;)

Nos, megérkezett ez a hatalmas könyv, akár súlyzózhatnék is vele. De én inkább lapozgatom, beszívom az illatát, aztán újra kinyitom, és újra rácsodálkozom. Persze sok recepthez nincs itthon minden, és nem is kapható mindenhol. De azokat különleges alkalmakra tartogatom.


Hozzávalók:
  • 125ml tej
  • 85ml olaj
  • 1 nagy tojás
  • 1/2 teáskanál vanília-kivonat (én még ilyet nem találtam itthon, így én vanília aromát használtam, kicsit többet)
  • 200g liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 100g kristálycukor
  • 12 teáskanál eperlekvár
  • 100g sózatlan vaj
  • 150g porcukor

Sütőt melegítsük elő 190fokra.
Keverjük össze a tejet, az olajat, a tojást és a vaníliát. Majd keverjük össze a száraz anyagokkal (liszt, cukor) Nem kell túl keverni, én még a gépet sem vettem elő hozzá. Csak simán egy kézi habverővel átforgattam, nem gond, ha csomós. Ha túlkeverjük, kemények lesznek a kis muffinkák.
Kanalazzuk a muffin formákba (ezt 12-esre írja Nigella, én 24-esben csináltam, mert több embernek vittem) úgy a tésztát, hogy háromnegyedig legyen, majd mindegyikre tegyünk lekvárt arányosan elosztva, és zárjuk le egy újabb adag muffin masszával.
Nagyjából 20 percig kell sütni, de én tűpróbával ellenőriztem, amikor jó rugalmas a tészta, akkor már jó.
Míg sül a tészta, addig a vajat olvasszuk meg, a porcukrot terítsük szét egy lapos tányéron.
Amikor készen vannak a muffinok, mártsuk az olvasztott vajba, majd forgassuk meg őket a porcukorban.
Melegen a legfinomabb, de nekünk Petrával még másnap is nagyon ízletes, és finom volt a reggeli kávé mellé.
Bátran próbáljátok ki, csak egy muffin sütő és 10 perc szükséges hozzá!!!

Ezt a muffint nagyjából 10 percig csináltam. Ebből 5 perc volt a tészta két lépésben való kanalazása, és a lekvár közé rakása. Szóval nem nagy kunszt. Gyors, egyszerű, finom. Szívem szerint ráragasztanám az instant muffin poros dobozok mindegyikére a receptjét is. Ááááá, nem, nem akarom megérteni, de mindegy is!! Az a lényeg, hogy van ilyen egyszerű recept.


Tojásos nokedli

Igen, egy ilyen recept is felkerül.
Hogy miért? Mert sok olyan ismerősöm van, akik reményeim szerint olvasnak, és akikről tudom, hogy sokszor probléma, hogy mit főzzenek. Vagy olyanok is vannak, akik még annyira sem tapasztalt házi asszonyok, mint én. S így szükségük van arra, hogy alap receptet is lássanak leírva.

Tehát kedves olvasóim, íme egy remek tavaszi recept, gyors, finom, és bárki megtudja csinálni. Ami nem utolsó szempont, hogy olcsó is.


Hozzávalók:

  • 6+2 tojás
  • liszt, gríz, só, víz
  • olaj
Odateszünk vizet forrni, sóval. Először a nokedlit csinálom meg. Sokféleképpen lehet ezt is csinálni, engem anyu úgy tanított, hogy a liszt és a gríz 3/4 és 1/4-es arányban legyen. Ettől könnyebb lesz a nokedli tésztája. Tehát 2 tojást felverek habosra, sózom. Felöntöm 2-3 dl vízzel. Majd elkezdem apránként a lisztet és a grízt belekeverni. Sajnos ez a dolog az, amit nem lehet pontos mennyiségekkel leírni. Érzésre szoktam csinálni. Nokedlit elsőre szerintem senki nem csinál tökéletesen, de elrontani sem lehet annyira. Én csak azt szoktam elrontani, hogy nem tudom, hogy elég nokedlit csinálok-e. Ha esetleg kevésnek találjuk a tésztát, akkor kis vízzel még felöntjük, és rakunk bele még lisztet.
Amikor a víz forrni kezd, beleszaggatom a tésztát. Van egy nagyon jó kis szaggató szerkezetem, ezzel gyerekjáték a galuska szaggatás. Csak mosogatni ne kéne :)))

Amikor a nokedlik mind feljöttek szépen a víz tetejére, akkor kimerjük, majd egy mély lábasba, amelybe előzőleg minimális olajat öntöttünk, beleszedjük. Alágyújtva ráöntjük a 6 tojást összekeverve. Folyamatos keverés mellett a tojás szépen megszilárdul annyira, hogy rántotta jellege legyen.

Jobban szeretem így csinálni, de lehet úgy is, hogy előre csinálunk egy lágy rántottát, és azt szétszaggatva rátesszük a kifőtt nokedlire.

Salátával tálalom.

Fokhagymás sertésszelet

Ezt a receptet Szepykénél találtam, bár amikor felolvastam Petinek, nagyot nézett, hogy én ezt miért receptből szeretném csinálni, és végül nem is ugyanúgy csináltuk, jobban szólva nem néztük a receptet. De az ötlet Tőle van. Mint mondtam, nem vagyok még annyira merész, hogy magamtól találjak ki ételeket, és a párosításokat sem tudom még jól. De ez nem gond, amíg tudok az interneten keresni, és persze kis kuktámnak is kattog az agya ezerrel. Férfi, érzésből csinálja. Ezt nem is kell tovább magyarázni szerintem.

Hozzávalók:

  • sertéscomb szeletben
  • fokhagyma
  • só, bors, worchestershire szósz, libazsír
  • víz
A sertéscombokat kiklopfoljuk, széleit picit bevágdossuk, hogy ne ugorjanak össze sütés közben. A fokhagyma gerezdeket (mi jó fokhagymásan szeretjük, így én 4-5 duci MAGYAR fokhagymát vettem az 5 szelet nagy húshoz). összetörtem, majd libazsírt megmelegítve összekeverem vele, és a húsra kenem. Ezt utána serpenyőbe teszem, és mindkét oldalát átsütöm. Felöntöm egy-két deci vízzel, bele a szósz, és hagyom, hogy 10-15 perc alatt a víz elfőjjön.
Én tzatzikivel és sült krumplival tálaltam





Miért emeltem ki, hogy magyar a fokhagymánál? Futottatok már bele kínai fokhagymába? Én sajnos igen. Megtévesztett egy magyarosan előadott csomagolás. Gyönyörű vakítóan fehér kis hagymácskák voltak a hálóban. Hmmm.... fotó erejéig jó lett volna, de csak arra. borzalmasan maró szaga volt, íze pedig semmi. Sokáig nem mertem a bejáratott zöldségesemnél megkérdezni, hogy kínai avagy magyar fokhagymát tartanak-e. Aztán valamelyik blogger társamnál olvastam pontosan, hogy mi is a különbség kinézetre. Így nem is volt nehéz, de aztán addigra már ki is volt írva a magyar fokhagymára a származási hely. Hiába drágább, hiába kisebb kicsit, és nem annyira vakítóan fehér, ez a mienk, és a mi ízünk. Mert ennek van íze!!!! Ne vegyétek meg a ki tudja hogyan termesztett, mivel kezelt kínai sz...rt. Úgy gondolom, hogy a kilónkénti!!! 200Ft-os különbség miatt sem éri meg.

A mi húsvétunk

Ígéretemhez híven hozom elmaradásaimat. Igaz, pont ezt a postot kellett volna legalább húsvétkor felrakni, de annyi minden más volt. Rokonlátogatás, kertben ez az, pihenés, egy őrült játék játszása (majd ezt hála a jó égnek abba bírtam hagyni) és sok-sok minden más. Ez így tavasszal talán belefér.

Közel három hetes kihagyás után úgy tűnhet, nem sokat tevékenykedtem a konyhában, pedig sok időt töltök ott továbbra is.

Sok mindenről nem csináltam fotót, kicsit zavar, hogy nem tökéletesek a képek. Nagyon sokszor ugyebár Peti hazaérkezésére készítem az ételeket, sütiket. Olyankor pedig még jobban kijönnek a különbségek, mivel nincs elég fény.


Nem baj, most itt vagyok, és hoztam mindent, egyben.

Amiről nem teszek fel képet, csak megemlítem, hogy készült:
  • tiramisu Vrábel Kriszta könyvéből,úgy vélem ez a tökéletes. Ezt nem sokára újra csinálom, és akkor fotózva is lesz, és recept is lesz.
  • Isteni húsleves, majd a főtt húshoz harmadnap készült almaszósz, főtt krumplival. Ez tökéletes "válság" menű is lehet.
  • főtt sonka, roppant egyszerű, persze egy ismerős anyukájának a receptje. De szerintem az anyukám is így csinálja: a sonkát vízben feltesszük főni. A vízbe a következőket pakoljuk: fokhagyma, só, szemes bors, babérlevél, hagyma egészben. Puhulásig főzzük, majd amikor megfőtt, a levében hagyjuk legalább egy napra.

Húsvéti képek, saját készítésű "festett" tojással:




Miközben a képeket néztem vissza, rájöttem, hogy a húsvéti asztalról nem csináltunk képeket. Ezt furcsállom is :(

2010. április 13., kedd

A szünet vége


Sziasztok Kis olvasó táborom!

Nem tűntem el, csak kicsit merengő állapotba kerültem.
Főzni főztünk, hű segédemmel, vagy nélküle. Mióta nem voltam, rengeteg amerikai palacsinta készült, tiramisu, levesek, muffinok, halacskák.
Lesz bejegyzés némelyikből, már amit volt időnk lefotózni.

Holnap lesz a napja, hogy mindent, ömlesztve Rátok zúdítok, és lassan itt lehet a névadónk is!!!!


Puszi

Hugi

Kép innen.