2010. március 29., hétfő

Parmezános csirke

Tegnapra elfogyott minden, amit szombaton alkottunk. Már csak egy kis adag leves maradt nekem mára a munkahelyre, így kellett valami gyors, és finom, amihez minden hozzávaló megvan.
Épp Ági oldalát olvasom, úgyhogy az ő remekbe szabott és egyszerű receptjei mindig jól jönnek. Lapul már egy pár az áprilisi, sőt, a májusi menűnkben is.

Valahol 2007-nél járva esett le, hogy nekem munka után főznöm is kell még. Ami alap esetben, tehát ha nem este hétig, nyolcig dolgoznék, nem lenne egy eget rengető probléma, de azért ilyenkor még hazavergődök, és utána... De most tele vagyok energiával, hisz itt a tavasz :)))

Munka vége, be a kocsiba, majd haza, és otthon már vár a kiolvadt húsi.


Hozzávalók:

  • 1 csirkemell filézve
  • 20dkg trappista sajt reszelve
  • 10dkg parmezán
  • só, bors, szerecsendió
  • 2dl tejszín
  • olaj

A csirkemelleket enyhén kiklopfoljuk, majd fokhagymás tejbe áztatjuk pár órát. Majd a tejből kivéve felitatjuk a nedvességet róla, a tejet a cicáknak adjuk ( :) ), majd a húst sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval megszórjuk.
Kiolajozott jénaiba lerakunk egy sor húst, majd rá egy réteg reszelt sajt, összekeverve a kettő. Majd következő réteg húsi és a tetejére is sajt. A tejszínt ráöntjük, és előmelegített sütőben kb. 30-40 percet sütjük, amíg a tejszín el nem sül róla, és a sajt szép barna nem lesz a tetején. Fokozat kb. 180 fok.

Köretnek tepsiben sült nagy hasábokra vágott rozmaringos, sós krumplit ettünk, amit a hússal együtt tettem be a sütőbe, lefedtem alufóliával kb. 20-25 percre, majd ezután már fólia nélkül kicsit nagyobb fokozaton megpirítottam.

Gyors, és finom.


A kép minőségéért elnézést, nem volt időnk este fotózni, és Peti fotózott a munkahelyén telefonnal.

2010. március 27., szombat

Sült túrógombóc - ala Alíz

Ezt a receptet az egész NLC sütős fórum végigcsinálta már, én is többször csináltam eddig. Több okból is; gyors, egyszerű, finom, és kitűnő házi prézli elhasználó desszert. Néha túl sok gyűlik ebből össze.
A maira kifejezetten büszke vagyok, mivel házi tej - házi túró - házi prézliből készült. Citromot, cukrot, tejfölt még nem szerzünk házit, bár az utóbbit is lehet, de ez most nem jött össze.

Hozzávalók:
  • 1/2 kg túró (próbáljátok ki házival is, krémesebb)
  • három zsömle
  • 1 tojás
  • citromhéj (mivel nem volt itthon bio, ezért én ezt zacskósból oldottam meg)
  • 10 dkg cukor
  • 1cs vaníliás cukor
  • mazsola (mi nem szeretjük, ezt nem raktam bele)
Öntet:
  • 5-6 dl tejföl
  • 6 evőkanál cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 tojás
Morzsa:
  • zsemlemorzsa
  • vaj
  • barnacukor
Másfél zsömlét beáztatunk tejbe (én fele tej, fele vízzel csináltam). Amikor megszívta magát, kifacsarom a zsömléket, és egy tálba teszem. Majd a többi hozzávalóval együtt összekeverem. Itt ugyebár van még másfél zsömlém, amit le kell darálni morzsának. Nekem volt, ezért én ezt kevertem bele utoljára, és amíg a megfelelő keménységet el nem értem a masszánál, addig adagoltam.
Ezek után gombócokat formáztam belőlük, és egy kivajazott jénaiba tettem (nekem két jénai lett vele tele, egy nagy, és egy kisebb) majd leöntöttem az öntettel, amit előtte az összetevőkből kikevertem.
Előmelegített sütőben 200fokon addig sütöttem, amíg az öntet meg nem szilárdult a gombócok körül.


Cukorral, vajjal felfuttatott zsemlemorzsával ettük.

Az eredeti receptet Alíznál láttam még régebben.

Palóc leves


Ismét levest kívántunk. A menűm össze írásakor pont valamelyik sztár főzősműsort néztük, amikor megláttuk Csepregi Éva levesét. Na, végül nem az övét csináltuk meg, de most nagyon megy nálunk a zöldbab, vettünk fagyasztottat a megszokott bevásárló napunkon. Lehetett kapni a hiperben 20dkg-os kiszerelésű babot. Pont ez az ideális kiszerelés, és nem foglal sok helyet, adagonként külön helyekre lehet rakni a mélyben. Ez nálunk pont jó, mert a nagybevásárláskor annyira feltöltjük a mélyhűtőt, hogy semmit nem tudunk már a végén bepasszírozni. És ilyenkor mindig zavaróvá válnak a tojásfehérjéim. Na azt már nem :))) Szóval jó ez a kis kiszerelés. Zöldbabhoz visszakanyarodva, ebbe a receptbe is kellett, ezért is készült el ez a leves.


Hozzávalók:
  • 30dkg marhahús
  • 20dkg zöldbab
  • 30dkg krumpli
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • só, bors, babérlevél, őrölt kömény, pirospaprika
  • 3dl tejföl, liszt
  • víz
  • olaj

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd olajon megpirítjuk, félrehúzzuk, a pirospaprikát átfuttatjuk rajta. A kockákra darabolt húst rátesszük, majd fehéredésig pirítjuk. Ezután mehet az ízesítés, fokhagyma, bors, só, kömény. Kevés vízzel felöntjük, majd lefedve addig főzzük, amíg a hús majdnem puha. Ezután beletesszük a zöldségeket, felöntjük a fazekat még vízzel, és a zöldségek puhulásáig főzzük.
A tejfölt és a lisztet keverjük el, majd a levesből merjünk rá, hogy a hőt kiegyenlítsük, és ne csapja ki a tetejére. Ezután mehet a levesbe. Még egyet rottyantsunk rajta, és kész is az isteni tápláló leves.
Lehet belerakni egyébként szerintem még répát is, de nekem most nem hiányzott belőle.

Gyors croissant - avagy a csábító Garffykától érkezik

Nem szeretem a zacskóban kapható péksütiket, így a croissant-t sem. Pékségben sem szoktam croissant-t kérni, valahogy nem vonzott eddig. És ez már így is marad, mivel megtörtént a nagy találkozás Garffykánál.
Tényleg gaz csábító. Nehezen enged magához, meg kell kínlódni vele/érte. Amikor a sütőben elkezd kisülni a vaj, akkor már kezdek türelmetlen lenni, nagyon. És aztán amikor kiveszem a sütőből, már csak a kihűlésnek egy adott fokozatát kell kivárnom. Ha ez megvan, akkor... hmmmm... igen, finom, nagyon !!!!

Kóstoljátok meg, de előtte Nektek is sokat kell várni :)

Csokis és sajtos verziót csináltam, és bevallom, most is beigazolódott, hogy a sósat szeretem. Belülre reszelt trappistát tettem, a formázott tésztára pedig füstölt karaván sajtot. Igen, így az igazi számomra. A lányok szerintem nem tettek különbséget köztük, mind bevágták, nekünk másnap reggeliként is jó volt. Isteni kávéval, teával.





A receptet megtaláljátok a belinkelt oldalon, inkább nézegessétek a képeket.

Kókuszos mini muffinok - ala Stahl Juci

Szeretem Juci receptjeit. Sokan megköveznek érte lehet, de vállalom. Alapból szimpatikus maga az ember is, és élvezet számomra azt hallgatni, ahogy az ételekről beszél. Látszik, hogy szereti az ízeket, a fűszerek illatát. Ért is hozzá, és még ebből is él. Irigylem érte. Erről én már lecsúsztam, és valószínűleg érzékem sincs annyi hozzá. :))) na de nem gond, kitűnően tudok receptet keresni, majd azt megcsinálni. Ennyi pont elég a páromnak, és most már a családom is ízlelgeti próbálkozásaimat.

Nemrégiben volt a Cora-ban egy sütőskellék akció, ott halásztam magamnak a szülinapomra egy 24-es muffinsütőt. Ez a recept pedig pont ehhez jó. Csináltam már a 12-esben is, de úgy nem kellően tudott átsülni a tészta.

Erre a receptre mindenki, aki kóstolta, azt mondta, hogy kókuszos kocka. Hmmm... nem tudom, azt valamiért nem szoktam enni... Lehet, hogy olyan íze van, ha mindenki ezt vágja rá egyből. Isteni, főleg másnap.


Hozzávalók:

  1. A tésztához:
  • 18dkg liszt
  • 1 púpos kávéskanál sütőpor
  • 1cs só
  • 5dkg puha vaj
  • 15dkg cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 tojás
  • 1dl tej
  • 1 kupaknyi vanilia kivonat (nekem ez nem volt, ezért én aromát használtam)
2. A mázhoz:
  • 10dkg vaj
  • 15dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaó (keserű)
  • 0,5dl tej
  • rumaroma

Vaj, liszt a formák kikenéséhez, kókuszreszelék a muffinok hempergetéséhez.


Külön edényben kikeverjük a puha vajat, a tojással, a vanilia kivonattal, a mézzel és a cukorral. Egy másik edényben a lisztet, sütőport és a sót, majd a nedves hozzávalókhoz kanalanként hozzá adagoljuk a száraz összetevőket és a tejet. Kis fokozaton addig keverjük, amíg egy lágy massza nem lesz. Majd ezt a tésztát beletöltjük a sütő mélyedéseibe és 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amikor megsültek, rakjuk tálcára és hagyjuk, hogy kihűljenek.

Amíg a muffinok sülnek, csináljuk meg a csokimázt. A vajat, kakaóport, tejet és a porcukrot kis lángon olvasszuk meg, és keverjük homogénné. Az eredeti receptben nem volt benne, de én raktam bele egy kis rumaromát is, nekem kívánta a csoki :))) Amikor ezzel megvagyunk, hűtsük le egy kicsit, nem kell teljesen, csak annyira, hogy ne legyen forró.

Majd amikor kihült, a muffinokat villára szúrva mártsuk a csokimasszába, majd hempergessük kókuszreszelékbe, és rakjuk tálcára.

Joker falatok

Ezt az ételt még nagyon régen anyu ette valahol vendégségben, és megszerette, ezért nálunk is bevezette. A joker falatok egyébként a brassói egy zöldséges változata, Peti szerint azonban ez nem brassói :))) Pedig igen, ugyanaz az alap, csak zöldségeket is teszek bele, füstölt sonkával egyetemben. Isteni, nekem így jobban ízlik, bár a brassóit is nagyon szeretem, valószínűleg a sok fokhagyma és majoranna miatt.


Hozzávalók:

  • 70 dkg sertés lapocka
  • 2 fej fokhagyma
  • olaj, só, bors, majoranna (SOK)
  • 25dkg gomba
  • 20 dkg borsó
  • 20dkg füstölt tarja

A zúzott fokhagymákat megpirítjuk az olajon, majd a kockára vágott húst rátesszük, és fehéredésig pirítjuk. Ezután ízesítjük, só, bors, majoranna. A zöldségeket pedig ezek után tesszük bele, én először a a tarját, gombát szoktam, majd amikor már picit megpirultak, akkor egy kis vizet öntök rá, és jöhet a borsó is. Lefedve kis lángon párolom, majd amikor már minden hozzávaló megpirult, leveszem a fedőt, és elfőzöm róla a levet.
Sült krumplival szoktuk enni, ehhez azonban nem mirelitet szoktam, hanem a kockára vágott krumplikat sós vízben megfőzöm, roppanósra, majd ezt sütöm ki. Sokkal finomabb, ahogy a krumpli külső kérge ropog, a belseje pedig lágyan omlik szét.




Ehhez kötelező számomra a kechup, ebből is a Heinz-et szeretjük. Nincs benne tartósítószer, és nagyon sűrű, jó állagú.

2010. március 21., vasárnap

Az én kávézóm első sütije

Ezt a receptet még két-három éve találtam a nők lapja cafe valamelyik topicjában. Flapje rakta fel a receptet, ezúton is köszönöm neki.
Teljesen alaprecept, alap hozzávalókkal, és a végeredmény mennyei. Ahogy a linzertészta és az alma sülés közbeni nedvessége találkozik, édes pudingszerű massza lesz a torta alján. Hmmm...
Igazi kávézós süti, egy finom tejeskávéval, nagy beszélgetések kitűnő kísérője. Ha majd egyszer megnyitjuk az álomkávézónkat... akkor ez lesz a nyitó sütemény. Ezt mindenkinek meg kell kóstolnia.

Holland almatorta

Hozzávalók:

  • 30dkg liszt
  • 3/4 cs sütőpor
  • 20dkg vaj
  • 16dkg cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 4-5 szem alma
  • fahéj, barnacukor, fél citrom leve

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd adjuk hozzá a cukrokat és a sót. Elmorzsoljuk benne a vajat, és hozzáadjuk az elkevert tojás 3/4-ét. Egyneművé gyúrjuk, és folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe rakjuk.
A pihentetés után egy vajjal kikent, és liszttel meghintett 18cm-es kapcsos tortaformába simítjuk a tészta 4/5-ét úgy, hogy két-három centis pereme legyen. Majd a felkockázott és ízesített almákat belerakjuk, és a kimaradt tésztából rácsokat formázunk rá. A maradék tojással megkenjük a tetejét. Gyönyörű piros színt ad a tésztának.

Előmelegített sütőben kb. 40-50 percig sütjük.


Ez volt a mai ebédünk megkoronázása, finom meleg habos tejeskávéval és egy kiadós dumcsizással.


Csípős csirkeszárnyak - más tollából

Ezt a postot nem nekem kéne írnom. De akinek kéne, az nem ír :))))
Szóval a tegnapi és a mai ebédünket Peti csinálta, csak úgy férfiasan, érzésre! Hmmm... jók az érzései :))))
Tüzes, de imádni valóan, még én is megbírom enni, pedig abszolút nem bírom a csípős dolgokat. De ha az csirkeszárny, és még a párom is csinálta, akkor megeszem!!!
Egyszerű, gyors, és szerintem minden háztartásban megvan hozzá minden.


Hozzávalók:
  • 10 csirkeszárny
  • ketchup (mi a Heinz-re esküszünk)
  • csípős ketchup (szintén Heinz)
  • 2 evőkanál méz
  • só, bors
  • erős pista
  • chilli pehely
A csirkeszárnyakat besózzuk, majd a többi hozzávalóból kevert páccal bekenjük. Ezután egy-két órára a hűtőbe tesszük, hogy a pác jól átjárja a húst.
Előmelegített sütőben, kis vízzel az alján, letakarva puhulásig sütjük, majd nagyobb fokozaton letakarás nélkül ropogósra sütjük.

Nagy sziszegések között betermeljük :)))

Mi sültkrumplival és salátával ettük.

Csirkebecsinált leves


Jó kis tavaszi leves, ha már itt a tavasz :)
Ezt a levest láttam már sokféle módon elkészítve, mi így szoktuk meg, anyumtól így tanultam. És remélem, hogy az én lánykám is így fogja majd készíteni nekem, ha öreg leszek :)



Hozzávalók:
  • csirkeaprólék (nyak, szárny, hát, láb)
  • zúza, szív
  • máj
  • leveszöldség
  • hagyma
  • fokhagyma
  • borsó
  • olaj, liszt, só, bors, vegamix
  • petrezselyem zöld, 1 tojás, zsemlemorzsa
A húsokat hideg vízben odatesszük főni, bors szemeket belerakva, sózva. A húsokat habzásig főzzük, majd amikor a habot leszedtük a tetejéről, bele rakjuk a zöldségeket. Ízesítjük. Amikor a zöldségek puhák, egy híg rántással berántjuk, majd a májgombócokat belerakjuk.
A májgombócokhoz a májat elkaparjuk, majd egy tálba öntjük, hozzáadunk egy tojást, a felaprított petrezselymet, sót, borsot, és annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen a massza.

Isteni finom, és gyorsan megvan.

2010. március 15., hétfő

Mozart szelet

A mai napra engedélyt kaptam sütésre. Ez azért van így nálunk, mert sokszor már túlzásba esem. Persze kedves csapattársaim engedélyezik a sütést, de hiába viszem el a sütit magammal edzésre, ha a mézesmadzagot már elhúztam párom orra előtt. Szóval most vissza kell fognom magam, jön a nyár, mind a kettőnkre ránk fér a visszafogás.
de még előtte...

Ez a süti igazi kalóriabomba. Finom, krémes. Pont olyan, mint amilyen sütiket én szeretek. Töménytelenül tudnék belőle enni. De persze azért ez a süti nem lesz sűrűn nálunk terítéken. Többek között azért, mert elég macerás. Igaz, főztem is, miközben ez a süti készült, nagyjából négy órát töltöttem a konyhában főzéssel és mosogatással töltve. Ebből szerintem ez a süti volt olyan két- és fél óra.

Megérte, nem mondom, de nem sokat fogom elkészíteni. Talán egy ünnepi alkalomra. Olyan torta jellege van egyben.

A receptet Illeskrisztikénél találtam, és mivel elég hosszadalmas a leírása, ezért a képeket rakom csak fel ide, természetesen a sajátjaimat, a receptet pedig a linken keresztül éritek el. Elnézést, nem lustaság, csak nem látom értelmét ugyanazt leírni ide, amit valaki tökéletesen megfogalmazott már helyettem.


Szepi szilvás csirkecombja

Ezt a receptet Szepitől kaptam fél éve, és azt kell hogy mondjam, fantasztikus. Ő találta ki, mint már említettem, nagyon érzi ezeket a dolgokat. Úgy érzem, hogy ezek hiányoznak belőlem, nem tudok újítani, és nagyon tisztelem azokat, akiknek ez a tehetsége megvan. Neki van, nagyon is!!!

Ez az étel gyorsan elkészíthető, szerintem a hús enyhe zsírosságától eltekintve még egészséges is, hisz semennyi zsiradék nincs benne, van viszont isteni szilva és répa. Összesülve pedig isteni édes szaftot ereszt. Akárhányszor esszük, én mindig megjegyzem, hogy ez egy tökéletes ünnepi étel.
Nem is húzom tovább, írom a receptet.


Hozzávalók:

  • csirkecomb
  • répa
  • szilva
  • krumpli
  • méz, rozmaring, bors, só

A csirkecombokat a méz, a rozmaring és a bors keverékével bekenem, majd egy kicsit pihentetem hűtőben. Addig a krumplit, répát megpucolom, feldarabolom. Ezután tepsibe rakom az összes hozzávalót, a szilvával együtt, megsózom, és mehet a sütőbe. Először fólia alatt sütöm kb. fél órát, majd anélkül tovább sütöm, szép pirosra. Néha locsolgatom a szafttal a sok-sok finom zöldséget.
A mellé rakott zöldségek is lehetnek a köret, de mi szoktunk mellé krumplipürét is csinálni, amit a szafttal jól meglocsolunk.





Köszönöm Szepi!!!!

Amerikai palacsinta - sk instant porból

Nigella által kitalált, és Szamóca által közzétett recept alapján szoktam instant palacsinta port csinálni. Ezt a keveréket nagyjából 5 perc alatt meg lehet csinálni, és sokáig eláll, mindig van a polcon egy jó kis édes reggelinek való. Nem is értem, hogy hogyan lehet ilyet boltban venni. Mondjuk ezzel együtt nem értem a muffin keveréket és a kókusztekercs keveréket sem. Lustaság, nem is kicsit. Miért nem gondolnak bele emberek, hogy ezzel hosszú távon szúrnak ki saját magukkal? Ezek a termékek tele vannak E-vel. És nagyjából 5 percet takarít meg az ember ezekkel a termékekkel.

Én személy szerint nem vagyok hajlandó ilyen termékeket használni, igaz, szeretek sütni, és főzni is, mondjuk ez már abból is látszik, hogy blog írásba fogtam a konyhai kalandjaimról. De aki nem rajong a sütésért, főzésért, annak akkor sem ezek a porok a rövidebb út, hisz egy muffint megcsinálni nem nagy ördöngösség.

Ezt az instant palacsinta port mindenkinek ajánlom, jó, ha van ilyen a polcon. és még sk termék is :)


Hozzávalók:

  • 60dkg liszt
  • 1cs sütőpor
  • 1 mk só
  • 10dkg cukor

Ezt a keveréket én egy jól záródó üvegben tartom. Amikor édes reggelire vágyunk, fogok egy bögrényi keveréket, 1 tojást, és egy bögre tejet. Ezeket csomómentesre keverem, és kisütöm kis mini palacsintákká.

Ízesítése lehet akár ugyanaz, mint a mi hagyományos palacsintánké, bármilyen édes szósszal leöntve. Én anyósom isteni lekvárjaival és kakaóval összekerve imádom.


2010. március 14., vasárnap

Wokos retyerutya - borral és égetve készülve

A cím néminemű magyarázatra adhat okot. Az úúúgy volt, hogy szombaton, amikor ez az étel készült, az éppen esedékes havi bevásárlásra adtuk a fejünk. Ott pedig szépen elhaladtunk a boros polcok előtt. Hűűű, milyen finomságot találtunk ott??? Jó kis 2009-es Rose.

Pechemre, fel is bontottuk. Egy jó tanács, ha boroztok, és még mellé főztök is, lehetőleg olyan dolgokat tartsatok magatok körül (fakanál, merőkanál, mérőedények) amik túlzott hő hatására nem égetik szét a kezeteket, amikor gyanútlanul megfogjátok őket :))))

Én így jártam, szép kis égési sérülést okozott a wokos főzés a borozással karöltve.

Az ebéd jó lett, és a kezem sem fáj már. Úgyhogy jöjjön a recept. Azt azonban előre leszögezem, vennem kell egy wokos könyvet, hogy mi, mivel rakható össze. Én most csak pakoltam.


Hozzávalók: (itt írhatnám azt, hogy ami otthon van, de azért ez nem mindig jelent jó véget)

  • pulykahús (lehet mell és medalion is, de szerintem még filézett comb is)
  • mogyoró olaj
  • újhagyma
  • zöldbab
  • wokos zöldségkeverék
  • szójaszósz
  • házi wok fűszerkeverék

A mogyoró olajon megpirítottam enyhén a felkarikázott zöldhagymát, majd rádobtam az apróra vágott húst. Enyhén megpirítottam, majd hozzáadtam a zöldségeket és ízesítettem. Kb. 10 perc alatt kész is volt. Megenni se tartott tovább ;)


Tárkonyos pulykaragu leves

Kaptam gyönyörű pulyka medaliont anyutól, leves és egy kis wokos második lett belőle.

Sokáig keresgéltem a blogokban, még mindig remélve, hogy megtalálom azt a receptet, amit egyszer már elkészítettem, és akkor nagyot szólt. Nem találtam meg sajnos, de amit találtam, az sem lett rosszabb, sőt, egy kis extrább ízesítéssel markánsabb íze is volt.

Szepyke levese lett a mérvadó, de mivel nekem nem volt otthon belőle minden, ezért én csak a tematikát követtem, és másképp ízesítettem.


Hozzávalók:

  • 50dkg pulykahús (szerintem más húsból is lehet, csak más lesz a puhulási idő)
  • hagyma
  • sárgarépa, fehérrépa, borsó, zöldbab
  • 3dl tejszín
  • 6 kanál liszt
  • tárkony
  • citromlé
  • balzsamecet
  • só, bors, oliva

A húst megpirítjuk a megdinsztelt hagymán, majd hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépákat. Addig pirítjuk együtt, amíg a szaft szép színt nem kap, majd felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Majd ezek után beleöntjük a többi zöldséget is. Szerintem ízlés szerint rakható még bele krumpli, karalábé, esetleg gomba is).

Amikor a zöldségek már puhák (ez nagyjából egy óra) akkor a tejszínben csomómentesre keverjük a lisztet, majd a leves levéből belemerünk a tejszínbe, elkeverjük, és így öntjük a levesbe. Ezzel az eljárással nem lesz csomós a levesünk. Ezek után ízesítjük. Még főzünk rajta egyet, és kész.


2010. március 10., szerda

Miss Pavlova járt nálunk

Már régóta szemezek a Pavlova tortával, sok helyen láttam, sokan megcsinálták. DolceVitánál láttam utoljára ezt a tortát, így az övét próbáltam ki. Talán az ő receptjéről hittem el azt, hogy ezt én is megtudom csinálni, hisz Kriszta eddigi összes receptje tökéletesen sikerült eddig (csokis-meggyes torta Peti szülinapjára, Tiramisu, rozmaringos-citromos csirke a könyvéből, stb. stb.)
Kapóra jött a mélyhűtő ürítési project. Tele vagyok lefagyasztott tojásfehérjével. Ezt sokan, sokféle képpen csinálják. Próbálkoztam már én is a zacskóval, nekem ez valahogy nem jött be, próbálkoztam, hogy egyben fagyasztok x darabot, de ahány recept, annyi tojásfehérje, és nem szeretem darabolni. Így maradtam a mini IKEA-s dobozokban való lefagyasztásban, majd onnan kipattintom, és beledobom egy nagy dobozba, ami megy vissza a mélybe. Sütéskor pedig annyi "kocka" tojásfehérjét veszek ki, amennyit a recept ír. Nekem ez a tökéletes megoldás.

Nagyon féltem ettől a tortától, így utólag már nem is értem, hogy miért? Egyetlen gondom volt csak, hogy ennél a receptnél fontos a pontos hőfok, és szerintem az én sütőm nem olyan hőfokon süt, mint ahogy a fokozatokhoz az fel van tüntetve. De nem baj, most nagyjából tudom, hogy mennyivel kell visszább vennem a fokozatot ahhoz, hogy ez a süti tökéletes legyen.

Merthogy lesz következő alkalom, több okból is. 1. Még mindig sok tojásfehérjém van. 2. Isteni finom ez a torta. 3. egyszerűen elkészíthető, nem egy macerás dolog.


Hozzávalók:
  • 4 szobahőmérsékletű tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 evőkanál ecet (10%)
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Kezdjük felverni a tojásfehérjéket egy csipet sóval, majd apránként kezdjük el hozzáadni a porcukrot és a barna cukrot. Ezalatt nagy fokozaton verjük a fehérjét, amíg kemény és fényes nem lesz. Ezután keverjük bele óvatosan az ecetet és a keményítőt, majd a kakaóport. Én ezt már csak kézi habverővel, óvatos mozdulatokkal tettem.



Amikor összedolgoztam, szilikonos sütőpapírt tettem egy tepsibe, lekentem olajjal, és egy kb. 20 centis átmérőjű kört formáztam a tojásfehérjés masszából.
A sütőt 120 fokra állítom, és kb. 65-70 perc alatt megsütöm, szárítom a tésztát. Ne nyitogassuk a sütőajtót, miután lejárt a sütési idő, még nem vettem ki, hanem a sütőajtót résnyire nyitva hagytam pihenni egy kicsit a tortát.

Majd sok-sok finom tejszínhabot pakoltam a tetejére, arra gyümölcsök és reszelt étcsoki.



Szerintetek mennyi idő alatt ettük meg??? ;)

Fokhagyma krémleves - Garffytól NEKÜNK!!!

Párom imádja a leveseket, a krémlevesektől kezdve a húslevesekig bármi jöhet. Hétfőn itthon voltam, agyaltam azon, hogy mi is lehet az, ami jó lesz két napra (hétfő esti vacsira, keddi ebédre mindkettőnknek) Mélyhűtő ürítési projectemben részt vett a másodikként elkészülő hurka, idén az utolsó már, inkább a friss üde ízeket várjuk nagyon. Négy tojásfehérje is kikerült a mélyből, ebből lett a Pavlovám, de mi az, amihez nem kell boltba mennem, és itthon van hozzá minden?? Sok mindenen agyaltam, majd rájöttem, Peti régóta szeretne fokhagyma krémlevest enni, így felugrottam a miner.hu-ra, beírtam a leves nevét, és kidobott sok-sok blogger társamat, majd Garffyka oldalán szembe jött velem Ő, az igazi. Na persze csak a fokhagymalevesek terén, mert más téren már foglalt ez a poszt természetesen ;)


Hozzávalók:
  • 2 fej fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • alaplé
  • 2-3 dl tej
  • só, bors, szerecsendió
  • 1 natúr tömlős sajt, vagy 2-3 macisajt

A vajat felhevítem habzásig és a fokhagymát összetörve egy percig pirítom rajta. Kb. fél-háromnegyed liter alaplével felöntöm, fűszerezem. Forrásig főzöm, majd a tömlős sajtot belenyomom és addig kevergetem, amíg a sajt el nem olvad. Ezután felöntöm a tejjel és főzöm még egy kicsit.
Az eredeti recept szerint botmixerrel össze lehet ezután turmixolni, de mi szeretjük a fokhagyma darabokat a szánkban érezni, így ez nálunk elmaradt.



Snidling darabokat a végén még lehet bele rakni. Fokhagymás pirított kenyérkockákkal ettük, mely nem is kenyérkocka, hanem kifli karikákra vágva, fokhagymával kikevert olívával megkenve és sütőben megsütve (ez másnap is isteni finom ropogós, ma ez a reggelim is finom teával).

2010. március 5., péntek

Bounty-s kenyér és muffin

Szepykénél jártam valamelyik nap (na nem mintha nem mindennap felmennék hozzá :)))) és megakadt a szemem ezen a sütin... bounty, nyammmm...
Sziszka, ajánlom figyelmedbe!!! Giza, Gabinak szintén. Egyből Ő jutott eszembe, amikor megláttam ezt a receptet... :)))

Szeretem Szepykénél azt, hogy nem kell sokat kínlódni egy sütivel. Mániákusan elcsúszok az ebéd (nálunk ez vacsora inkább) elkészítésével, így ez a recept roppant jól illik az én rossz időzítési szokásaimhoz. Ajánlása ellenére én nem Született feleségeket néztem, amíg sült, hanem egy gyors ebédet összedobtam.

Valószínűleg az én püspökkenyér formám kisebb, mint Szepyke formája. Így én a maradék anyagból még egy hatos muffin formát is megtöltöttem. Nagyon jól működött abban is a tészta.


Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt átszitálva
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 6 db bounty csoki
  • 1,2 dl tej
  • 3 evőkanál narancslé
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1/4 zacskó sütőpor
A mázhoz:
  • 5dkg csoki(ét)
  • 1 evőkanál vaj
  • kókuszreszelék

A vajat és a cukrokat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat egyesével. Majd mehet bele a liszt a sütőporral, a narancslé, és a tej. Jól kikeverjük, majd püspökkenyér formába öntjük, és belenyomkodjuk a bounty csokikat. A csokik ne érjenek le a forma aljára. 180 fokon süssük kb. 50 percet. A tűpróba az igazi.

Amikor megsült, olvasztott csokival megkenjük, vagy csorgatjuk rá, és megszórjuk kókusszal.




És mind betermeljük!!!! Erre termett!!!!

Etalon kalács - Pillangótól

Megtörtént a nagy találkozás. Igen!!! Ez a kalács ISTENIIIII!!! Isteni frissen, melegen, isteni kihűlve, isteni kétnaposan!!! Szóval nem keresek tovább (mondjuk azért újdonságokra mindig vágyik az ember, tehát tuti fogok másfajtát is sütni) A kalács és anyósom mennyei lekvárjai is jól érzik együtt magukat, főleg a gyomrunkban :)))

Pillangó egy négy fős családra tervezett kalács adagját adta meg nekem, de mivel mi ketten vagyunk, ezért én feleztem az adagot, és szerintem egy ideig ezt is fogom használni.
Sajnos türelmetlen jellememből adódóan nem kelesztettem másodszor eleget, ezért picit szalonnás lett a vége, ahogy itt a képen is látjátok, de a következő már TÖKÉLETES lesz, mint Pillangóé.


Hozzávalók (2 főre)

  • 35-40 dkg langyos liszt
  • másfél bögre tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 - 2,5 dkg olvasztott vaj
  • 1-2 tojás sárgája
  • csipet só
  • másfél teáskanálnyi keserű kakaópor

Felfuttatom az élesztőt egy kevés langyos tejben a szokásos módon. A lisztet, a cukrot és a sót összekeverem, majd a felfuttatott élesztőt és a tojássárgákat hozzáöntjük, majd apránként a maradék langyos tejet is. A géppel szép hólyagosra dagasztjuk a masszát, majd amikor teljesen összedolgoztuk a tésztát, hozzáöntjük a langyos vajat. Tovább dagasztjuk. Amikor kész, a tésztát kettévesszük, és az egyikbe beledolgozzuk a kakaóport.
Kelesztjük, majd amikor megkelt, egy-egy rudat sodrunk a sárga és a barna tésztából, majd összetekerjük. Én püspökkenyér formában sütöttem, szilikonos sütőpapíron. Formázás után még egy kicsit hagytam kelni, majd tejjel lekentem és mehetett a sütőbe.
40-50 perc alatt 180 fokos sütőben sütöttem.